Na ulci in na spletu

Na ulci in na spletu

Oddaja
4. 11. 2020 - 16.30

IIIIIIII   Na ulici   IIIIIIII

Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in Inštituta TAM-TAM (Kranj), ob 20H
Bernarda Conič: Paralelni svetovi 
s podserijo Topeči se Paradiž
Kolaži podob, ki jih od nekje poznamo ali pa smo jih v plasteh naložili v spomine in predelali v sanje. Masivi gora, polja sončnic, odsevi v vodi, zahod sonca. Razglede iz paralelnih svetov imamo vsi v svojih telefonih, samo da našim ponovitvam ni uspelo. Avtorica sledi mantri “Think more, shoot less” in ustvarja popolne prostore na zemlji pred človekom. V povečanih formatih bodo na ogled na ulici in v manjših v prostorih kavarne Layerjeve hiše.
Serija fotografij na platnih, Topeči se paradiž, vizualno interpretira pojav globalnega segrevanja. Raj, ki se topi, predstavlja zemljo, ki se segreva zaradi človeških posegov. Avtorica s pomočjo kemične in toplotne obdelave analognih fotografij dosega abstraktne učinke. S kemičnim postopkom jih uničuje, tako kot človek uničuje zemljo.

 

IIIIIIII   Na spletu   IIIIIIII

SNG Drama, ob 18H
Predvajanje prvega dela zvočne drame Otroka reke

Zvočna uprizoritev igre Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec predstavlja uvodno dejanje nove programske platforme Zvočne drame, ki jo z letošnjo sezono uvaja SNG Drama Ljubljana. Studijski zvočni posnetek bo izšel po delih in ostal brezplačno dostopen v zvočni knjižnici na spletni strani. Prvi del bo tako predvajan 4. novembra, nadaljevanja pa bodo v Zvočni knjižnici na Dramini spletni strani objavljena vsako sredo do 9. decembra. Projekt snemanja zvočnih dram v interpretaciji odličnih igralk in igralcev dramskega ansambla sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture. Otroka reke so studijsko posneli Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar.

SNG Nova Gorica, ob 20H
Galeb

Ob jezeru na podeželskem posestvu ostarelega in bolehnega Sorina in njegove sestre, slavne igralke Irine Arkadine, želi njen sin Konstantin Trepljev z uprizoritvijo svoje igre predstaviti vizijo novega gledališča.
Ob spodletelem umetniškem dogodku se začno razkrivati različna hrepenenja in izrisovati številni ljubezenski trikotniki znotraj zbrane družbe
Galeb (v slovenskem prevodu doslej Utva), eno najbolj pogosto uprizarjanih besedil Antona Pavloviča Čehova, je ob krstni izvedbi leta 1896 doživel tako silen neuspeh, da bi Čehov gotovo nehal pisati za oder, če ne bi nato igre prebrala Stanislavski in Nemirovič-Dančenko, velika reformatorja ruskega gledališča, ki sta z novo postavitvijo Galeba v MHAT vzpostavila razumevanje dramatikove pisave, bistveno drugačne od tedaj veljavne konvencije, ter z uspešno in odmevno uprizoritvijo spodbudila njegovo nadaljnje dramsko ustvarjanje.

Galerija Fotografija, ob 18H
Vodstvo po razstavi Pastirji in klavnica s Simonom Changom

Pridružite se nam na javnem vodstvu po razstavi Pastirji in klavnica v Galeriji Fotografiji. Po razstavi bo vodil avtor Simon Chang. Vodstvo bo ob 18.00 dalje mogoče spremljati v živo na Facebooku!
"V Sloveniji živeči Tajvanec, fotograf Simon Chang, je obraz in objektiv imigracije, bi lahko rekli. Pot k nam, kjer se je ustalil in ima družino, ga je z željo po študiju pripeljala prek Češke. Njemu je uspelo, številni, ki zapuščajo svojo domovino, čeprav v njej vlada nasilje, nimajo te sreče. Obtičali so v medprostoru – v mrazu. Njihova življenja orisuje Chang. Njegov zadnji projekt z naslovom Pastirji in klavnica, ki je zdaj na ogled v galeriji Fotografija v Ljubljani, prikazuje kontroverzno deželo in življenje z vojno zaznamovanih Kurdov. V objektiv lovi osebne zgodbe, ki jih želi iztrgati stereotipom eksotičnega Daljnega vzhoda. Med drugim je fotografiral psihiatrično bolnišnico, kjer vojna še vedno doni v glavah od vseh pozabljenih ljudi, in njen simbolični dvojnik, prostor brezbrižnih krvavih zamahov – klavnico..." 

MOGY medicinski center, ob 20h
Zdrave dojke,
delavnica s strokovnjaki v živo
Pridružite se nam na prvi spletni delavnici s strokovnjakoma: zdravnikom Stankom Pušenjakom, dr. med., spec. ginekologije in porodništva in Andrejo Rajh, ing. radiologije. V spletnem druženju boste izvedele kako skrbimo za zdravje naših dojk, na kaj moramo biti pozorne in kaj storiti, če imamo kakršne koli težave.

Slovenski filmi še vedno na www.bsf.si
 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.