sudoku dan

Oddaja
9. 9. 2021 - 16.30

_________________________________ G L  A S B E N O

                VSE NAJBOLJŠE METELKOVA 
        28. obletnica AKC Metelkove mesta

17:00 – 𝗩𝗼𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗴𝗹𝗲𝗱 𝗮𝘁𝗲𝗹𝗷𝗲𝗷𝗲𝘃 𝘃 𝗚𝗮𝗿𝗮𝘇̌𝗮𝗵 / Zberemo se pred galerijo Alkatraz
19:00 – 𝗠𝗲𝘁𝗲𝗹𝗸𝗼𝘃𝗮 𝗶𝗻 𝗺𝗲𝘀𝘁𝗼: (𝗡𝗲)𝘇̌𝗶𝘃𝗹𝗷𝗲𝗻𝗷𝘀𝗸𝗶 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻𝗶𝘇𝗲𝗺. Diskusija. / Igrišče (v primeru dežja [A] Infoshop)
19:00 – 𝗥𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗮 𝗔𝗿𝘁𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘀: 𝗡𝗼𝘃𝗶 𝘁𝗿𝗴 / Klub Tiffany
19:00 – 𝗣𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗮𝘃𝗶𝘁𝗲𝘃 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗸𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲: 𝗦𝗿𝗰𝗮 𝘃 𝗶𝗴𝗿𝗶 – 𝗶𝘇𝗯𝗼𝗿 𝗹𝗲𝗽𝗼𝘀𝗹𝗼𝘃𝗻𝗶𝗵 𝗱𝗲𝗹 𝗺𝗹𝗮𝗱𝗶𝗵 𝘀𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝘀𝗸𝗶𝗵 𝗮𝘃𝘁𝗼𝗿𝗶𝗰_𝗷𝗲𝘃 𝗟𝗚𝗕𝗧𝗤+ / Klub Tiffany
    Predstavitev bosta izpeljala moderator Dejan Koban in urednik Tom Veber, na dogodku pa bodo z izbranimi besedili iz knjige nastopile_i avtorice_ji: Gregor Brdnik, Jaka Šoster, Lan Aidan Remec, Miha Pongrac, Nela Poberžnik, Nežka Struc, Veronika Razpotnik in Špela Setničar. Nastopili bosta tudi Klara in Laura Gajšek
Iz spremne besede Toma Vebra: "Eden od glavnih namenov pričujoče publikacije je tako vsaj za centimeter premakniti skupnost LGBTQ+ iz odstavnega pasa margine proti avtocesti enakih možnosti. Morda se zdi ideja naivna, a iz idej se razvijejo dejanja in iz dejanj se razvijejo spremembe."
19:00 – 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘇̌ 𝗚𝗼𝘀𝘁𝗶𝗻𝗰̌𝗮𝗿: '𝗩𝗶𝗵𝗿𝗮𝘃𝗮 𝗹𝗲𝘁𝗮', 𝗼𝗱𝗽𝗿𝘁𝗷𝗲 𝗿𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗲 / SOT 24,5
19:00 – 𝗩𝗼𝗱𝘀𝘁𝘃𝗼 𝗽𝗼 𝗽𝗿𝗲𝗴𝗹𝗲𝗱𝗻𝗶 𝗿𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗶 𝗠𝗮𝗷𝗲 𝗣𝘂𝗰̌𝗹: 𝗥𝗱𝗲𝗰̌𝗮 𝗻𝗶𝘁 / Galerija Alkatraz
    Umetniško delo Maje Pučl se usmerja v upodobitev združevanja različnih dimenzij človeške izkušnje s pogledi, ki sobivajo na različnih ravneh percepcije. Z namenom približevanja in razumevanja sveta v najširšem smislu umetnica stopa stran od odslikavanja vidnega v smer izčiščevanja vidnega polja. Za njene slike so značilni izbrana in okrnjena paleta barv ter kompleksni vzorci, ki na prvi pogled delujejo enostavni. Naseljujejo jih abstraktne podobe in minimalističen pristop. Pogosto je v njeno ustvarjanje vključena tudi igra svetlobe med sestavnimi elementi umetniškega dela ali med njimi in okolico.
19:00 – 𝗣𝗿𝗼𝗳. 𝗱𝗿. 𝗘𝘃𝗮 𝗗. 𝗕𝗮𝗵𝗼𝘃𝗲𝗰: 𝗣𝗿𝗲𝗱𝗮𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗼 𝗳𝗲𝗺𝗶𝗻𝗶𝘇𝗺𝘂 / Klub Monokel
    Filozofinja dr. Eva Dolar Bahovec je redna profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer psihoanaliza in strukturalizem.
20:00 – 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗚𝘂𝗴𝘂𝘁𝗸𝗲 + 𝗴𝗹𝗮𝘀𝗯𝗲𝗻𝗶 𝘀𝗸𝗿𝗯𝗻𝗶𝗸 𝗜𝘇𝘁𝗼𝗸 𝗙𝗶𝗳𝗻𝗷𝗮 / Letni vrt Gale Hale
    Ime petčlanske zasedbe nadarjenih mladih instrumentalistov, ki jih združuje skupna ljubezen do raziskovanja ljudske glasbe Balkana, nosi simbolni pomen - gugutke (ali turške grlice) so vrsta ptic, ki si z ljudsko glasbo Balkana delijo ne le geografski prostor temveč tudi usodo - njihova avtentična pojavnost izginja. V svojih interpretacijah se zasedba približa prvinskosti tradicionalnih ljudskih napevov in plesne glasbe Balkana, s čimer ohranja melanholično atmosferičnost, a z lastnimi vložki, ki odslikavajo specifične regionalne značilnosti, člani zasedbe vnašajo dodatno pestrost in občinstvo držijo na trnih do zadnjega zaigranega tona. 
    vstopka: 5€ do 21H | 7€ kasneje
20:00 – 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗠𝗮̈𝗸𝗸𝗲𝗹𝗮̈ (𝗙𝗶𝗻) + 𝗣𝘀𝗶𝗵𝗲𝗱𝗲𝗹𝗮𝘃𝗰𝗶 / Jalla Jalla
    Mäkkelä
Finskega pevca in tekstopisca Mäkkelo, ki živi in ustvarja v Nemčiji, bi lahko opisali kot izjemno in karizmatičnega umetnika. Solo performer, ki z mešanjem folka in punk-folka ustvarja nepozabne akustične nastope na kitari, uporablja tudi irski bouzouki. Od izdaje albuma "Homeland" je imel Mäkkelä solo turneje v Kanadi, Skandinaviji, Vzhodni in Srednji Evropi.
    Psihedelavci
Skozi poetične sprehode po gozdu raznih vzdušij PSIHEDELAVCI zapletajo nevihte emocij v prepišno glasbeno gnezdo.
Trio sodeluje v raznih kombinacijah že vrsto let; v skupinah Tovariš strmoglavljen, nevem nevem, Akami. S tovarišem strmoglavljenim so leta 2018 nastale skupne pesmi, iz katerih se je porodil album »v živo«. Njihov glasbeni izraz se je iz prvotne hipnotične in repetitivne forme razvil v bolj homogen ritmično-harmonični ustroj, ki na trenutke odnese tudi v težje stonerske pasaže.
20:30 – Odprto/Open: 𝗸𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗠𝗮𝗿𝘁𝗮 𝗙𝗮𝗸𝘂𝗰𝗵 / TBZS, Gromka
    Marta je avdio-vizualna entiteta, neke vrste modularni kolektiv, ki si ime in priimek deli z mačko tolkalca in elektrofonika v zasedbi, Mareka Fakuča, deloholičnega glasbenika, ki najbolj vidno zaenkrat ustvarja v skupini Etceteral. Njen drugi glasbenik za sintetizatorji in računalnikom je Žiga Palčar, med drugim fotograf in elektro inženir, bas kitaro in efekte upravlja Gašper Letonja aka Warlord Chipmonk iz benda The Canyon Observer, izrazni glas zasedbe je Lina Sabari, tetovatorka in skrbnica vizualnih podob številnih glasbenih skupin, zadnji in prvi, ključni element izraza Marte Fakuch pa prispeva Lina Rica, vizualna umetnica in VJ-ka.
21:00 – 𝗢𝘁𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝗲𝘃 𝗿𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗲 𝗡𝗮𝘁𝗮𝘀̌𝗲 𝗕𝗲𝗿𝗸, 𝗧𝗲𝗺𝗻𝗼 𝗯𝗲𝗹𝗮, 𝟮. 𝗱𝗲𝗹 / Galerija Channel Zero

Lok4cija ob 20H:
    MUZIKA: corti collective

Zasedbo sestavljajo vokalistka in tekstopiska Eva Prusnik, producent in violinist Gašper Povše, klaviaturist Matej Kurinčič, kitarist Grega Povše in basist Luka Dobnikar. Žanrsko bi ji še najbolje opredelili kot fuzijo neo-soula, hip hopa in popa. Prvenec, Repeat-flowering Rose. ki je izšel 20. marca 2021, je sveža coming -of -age zgodba. Raziskuje sisteme prepričanj, identitete in pol-identitete, ki jih vsrkamo v obdobju odraščanja in so pogojene s pripadajočim kulturnim okoljem. S predelovanjem in osvobajanjem od teh vsebin želi ustvariti prostor za nove bolj razumevajoče in ljubeče oblike bivanja in doživljanja sveta.
    brezplačno

Prulček ob 19:30
    Pangalaktični Grlorez

Pangalaktični grlorez je znanstveno-fantastični glasbeni poizkus, ki se nadeja dobre letine. Glasbene prijatelje povezuje tudi igranje računalniških iger. Po dolgem študiju na jazz akademiji na Nizozemskem se v Slovenijo vrača Borut Rampih. Na odru mu bodo družbo delali Grega Smola Crnković, kitarist ter pevec zasedbe Bad Notion, skupino štirih glasbenikov pa bosta zaokrožila še člana Prismojenih profesorjev bluesa Aleš Uhan na klaviaturi in Miha Ribarić na bas kitari. Če uživate v funku, bluesu ter R&Bju, je to večer za vas.

Slovrdnka filharmonija ob 19:30
    Koncert ob odprtju nove sezone

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije | Philipp von Steinaecker dirigent 
Spored: Richard Strauss: Dva speva, op. 34 | Richard Strauss: Alpska simfonija, op. 64, TrV 233
    vstopka: Cene vstopnic: 30/24*, 25/20*, 20/16*, 15/12* EUR [* Popust za upokojence, študente, dijake in abonente Slovenske filharmonije]

Trubarjeva hiša literature ob 19:30
    Uvodni koncertni dogodek festivala Free Forms

Chiao-Hua Chang - erhu | Boris Janje – kontrabas | Jaka Hawlina - trobenta

Orto Bar ob 19H:
    Otvoritev Kadilnice of Death: Ensanguinate, Chains, Razvalina 

Vstopnina: 8€ do 20h, 10€ po 20h

Klub Wtrinsky @ Maribor:
    Festival VOW
20H:
Vazz, Žena
22H: Softskinson (DJ set)
    vstopka: 15€ (enodnevna)

Šmatno, Goriška brda
    BRDA CONTEMPORARY MUSIC FESTIVAL 2021
@ Galerija, Hiša kulture ob 19H:

     fotografska razstava: TONE ŠTAMCAR (Slovenija) »Bobnarji / Drummers« in BOŠTJAN SIMON (Slovenija) – saksofoni
@ Cerkev sv. Martina ob 2H:  
    ISABELLE DUTHOIT (FR) – vokal
@ Hiša kulture ob 21:30
    AGUSTI FERNÁNDEZ (Španija) – klavir | MARTIN KÜCHEN (Švedska) – saksofoni | ZLATKO KAUČIČ (Slovenija) – bobni, tolkala
    vstopnine ni

_________________________________ L I T E R A R  N O

Plaža Svetilnik, Izola ob 17:30
    Literarni večer z Zoltanom Danyiem

Zoltán Danyi (Senta, 1972) je pripadnik madžarske narodne manjšine v Srbiji, pisatelj in gojitelj vrtnic. Na Univerzi v Novem Sadu je leta 2005 diplomiral iz literature, tri leta zatem pa na Univerzi v Szegedu dokončal študij z doktoratom iz filozofije in književnosti madžarskega pisatelja Béle Hamvasa. Svojo kariero je začel z zbirko kratkih zgodb To je zanič (Szivások, 2002), ki ji je sledilo več zbirk poezije in proze. Njegov roman Odstranjevalec trupel (A dögeltakaritó, 2015), ki obravnava grozljive izkušnje balkanskih vojn, je vzbudil veliko pozornost javnosti, zanj je leta 2018 prejel nagrado Miklósa Mészölya. Roman je preveden tudi v nemški jezik, leta 2019 je prišel v ožji izbor nominiranih knjig za mednarodno literarno nagrado berlinske Hiše kultur sveta. Zoltán Danyi dokončuje svoj drugi roman, ›dnevnik vrtnarja‹ in knjigo esejev.
Pogovor z njim bo vodila pisateljica in pesnica Cvetka Bevc.

_________________________________ R A Z S T A V E 

MKL - Slovanska knjižnica
    Sprehodi po Ljubljanskem Posavju

Ob bregovih reke Save so že v srednjem veku nastajala naselja, ki jih danes poznamo kot Ljubljansko Posavje. Območje obsega vasi Kleče, Savlje, Ježico, Malo vas, Stožice, Črnuče, Tomačevo in Jarše. Na tokratni razstavi smo se osredotočili na Stožice, Ježico, Črnuče in okoliške vasi. Na razstavi si bo mogoče ogledati, kako so iz severnih predmestij Ljubljane nastala urbana območja z modernimi stanovanjskimi soseskami. Pozornost je posvečena reki Savi, ki je močno vplivala na razvoj naselij in turizma, vlaku skozi Ježico in Črnuče ter odsopihal dalje proti Kamniku in znamenitim gostilnam, ki so sprejemale izletnike in prevoznike tovornih kočij. Pozabljene niso niti večje posavske kmetije, ki še vedno oskrbujejo Ljubljančane z zelenjavo, niti na bogata kulturna, cerkvena, društvena, gospodarska in športno zgodovina: tod so bili aktivni tako Orli kot Sokoli ter telovadna društva Partizan po letu 1945.
    brezplačno

_________________________________ P R E D S T A V E 

Drama ob 18H:
    Konec igre

Režiser Diego de Brea | Igrajo: Matija Rozman, Veronika Drolc, Igor Samobor, Jurij Zrnec
Nebo zgoraj je požrto in prazno. Trenutno je in ne prinaša odrešitve. Zemlja pod njim pa je pekel. Celo verujoči niso več prepričani, da zares verjamejo. Prepričani so samo, da bi morali verjeti. Človek zver tava kot samoten begunec in išče izgubljeni smisel. V vsej njegovi nesmiselnosti. Njegova edina gotovost je lastno trpljenje. Ne roditi se bi bilo zanj še najboljše. A zdaj ko je tu, v tej duhovni puščavi brez upanja in kreposti, sam in osamljen, nemočen in izgubljen, vendarle išče, če že ne izhoda, pa vsaj dokončno lastno izničenje.
    vstopnina: 10, 16, 18, 20 €

Kino Šiška, dvorana Katedrala 
ob 17H:
    Poslednja skušnjava

Drugi ne obstaja. Psihoanaliza ne deluje. Svet je nor. Prikazuje se v obliki humanoidno okuženega svetlobnega parka Katedrale, robota in dveh mladenk a cappella gledališča.
Bose pastirice po nebu plešejo, ker je to edini način. Tišina, osvobojena pričakovanja, nežno ždi za drevesi Kina Šiška. Skodelice kave brezskrbno kadijo v katedrali bele džamije zato, da se ena odkotali. Na morskem dnu dve tiho poslušata novice.
Nepomembnež hitro zdrsne v neskončnost, da se nauči plesti. Ker so bile luči preglasne, nezemljani milostno izginejo v črno svetlobo. Ti nora roža.
ob 17:50:
    Slepa interaktivnost

Svet je samo šov, bleščeč in prazen. Obstaja  ̶  in vendar ne obstaja. Obstaja, dokler ga hočem videti in sodelovati v njem. Ko mi neha biti mar zanj, se razblini. Nima vzroka in ne služi nobenemu namenu. Enostavno se pojavi, kadar smo zamišljeni. Pojavi se točno takšen, kakršen je videti, vendar v njem ni ne globine ne pomena. Resničen je samo gledalec, recimo mu Sebstvo. Za Sebstvo je svet zgolj slikovita predstava, v kateri uživa, dokler traja; ko je končana, pozabi nanjo. Ob dogajanju na odru se trese od groze in valja od smeha, vendar se ves čas zaveda, da samo gleda predstavo. Brez želja in strahov uživa v dogajanju.
    vstopki: 10€ za obe predstavi

Španski borci ob 20H
    Jurij Konjar: Biološki odpadki

Biološki Odpadki je solo predstava, v kateri se srečajo prostor, predmeti in telo. V njej Jurij Konjar skozi šunder idej in vsakdana locira, naniza in spari tiste elemente, ki so dovolj močni, da vztrajajo.
      vstopnina: 8€ |5€ dijaki, študenti, upokojenci |brezposleni in hendikepirani prost vstop

Kavarna Union ob 20H
    Kabaret spektakel Madame Arthur

Iz svetovne kabarejske prestolnice Pariza prihaja drag kabaret skupina Madam Arthur, ki v svoji dolgoletni tradiciji od leta 1946 kroji nočno življenje mesta, ki je izumilo nočno življenje. Nočne kreature nas bodo popeljale v vrtinec doživetji, kjer se mešajo šampanjec, chic, smeh s kančkom aktivizma in kjer je vse bolj histerično kot historično. Frankofonska poslastica z vse čute. Madame Arthur je drag kabaret v ulici Rue des Martyrs, v 18. okrožju Pariza. Odprl se je leta 1946 kot prvi travestitski kabaret, ki je dobil ime po znameniti pesmi, ki jo je leta 1860 napisal Paul de Kock in jo je izvedla Yvette Guilbert. Ker je bil dolga leta zaprt, ga je Divan du Monde, ki je sosednje prizorišče, novembra 2015 v celoti obnovil in ponovno odprl. Kabaret skupina Madame Arthur pripravlja glasbene ‘crossdressing’ večere v francoščini za večinoma mlado, pariško občinstvo. Njihove stvaritve so efemerne - vsak teden nastane nova predstava, ki se izvede in nato izgine.
    Vstopnica:  20€ vključuje predstavo in manjšo pogostitev v kabarejskem vzdušju [Predstava bo potekala v francoskem jeziku, za prevod bo poskrbljeno.]

_________________________________ Kino    kIno    kiNo    kinO

Kinoteka:
    36. FestivalLGBT filma
ob 19H: Moffie
[Oliver Hermanus, Južna Afrika, 2019, DCP, 1.37, barvni, 104', ap, svp] 
Biti moffie pomeni biti šibek, poženščen, nelegalen. Leta 1981 je v Južni Afriki vladala belska manjšina, ki je bila v oboroženem konfliktu na meji z Angolo. Kot vsi beli fantje, starejši od 16 let, mora tudi Nicholas Van der Swart opraviti dve leti obveznega vojaškega urjenja za varovanje apartheida pred grožnjo komunizma in t. i. črne nevarnosti. A Nicholas mora najprej preživeti brutalnost vojske, kar je še težje, ko se čustveno naveže na svojega kolega. Presunljiva stvaritev režiserja Hermanusa, čigar film Lepota je bil že predvajan na Festivalu LGBT filma.
ob 21:30: Amonit | Ammonite [Francis Lee, VB, 2020, DCP, 1.85, barvni, 120', svp] 
Anglija, 1840. Mary Anning, paleontologinja samoukinja – in resnična oseba – na surovi južni obali Lymea išče fosile, ki jih prodaja bogatim zbiralcem in turistom. Tako preživlja sebe in ostarelo mater. Nekoč ji turist Roderick Murchison zaupa v oskrbo svojo ženo Charlotte, ki je nedavno doživela osebno tragedijo. Mary ni navdušena nad novo sostanovalko, a sčasoma se njuno druženje kljub nenaklonjenim okoliščinam razvije v ljubezensko razmerje, ki bo obema spremenilo življenje.

Kinodvor:
       15:45 / Dvorana: Krt [Maite Alberdi / Čile / 2020 / 84 min / španščina] / Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.
       18:15 / Dvorana: Okus lakote [g. Boe / Danska / 2021 / 103 min / danščina] / Sladko. Kislo. Mastno. Slano. Pekoče. Zgodba v petih poglavjih o ljubezni in strasti, družini in vrhunski kulinariki. Scenarij za film, v katerem nastopa Nikolaj Coster-Waldau, je skupaj z režiserjem napisal Tobias Lindholm, soscenarist Nažganih.
    21H / Dvorana: Annette [Leos Carax / Francija, Nemčija, Belgija / 2021 / 140 min / angleščina] / Enfant terrible francoskega filma Leos Carax se devet let po Holy Motors vrača s svojim prvim celovečercem v angleškem jeziku, težko pričakovanim muzikalom z Adamom Driverjem in Marion Cotillard v glavnih vlogah. Film je odprl letošnji festival v Cannesu in prejel tamkajšnjo nagrado za najboljšo režijo.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness