To je past, trap!

To je past, trap!

Oddaja
27. 7. 2020 - 16.30

Metelkova mesto:

 

Gala hala ob 20:00: LEVEL 20 x INTIMNO: II/III

Reinkarnirani Level 20 nas bo v intimnem objemu letnega vrta Gala Hale popeljal v nekoliko mirnejše vode z nastopom domačega mračnega ambientalnega dua harfe in elektronike II/III.

Duo II/III, ki ga sestavljata harfistka in vizualna umetnica Urška Preis aka rouge-ah in DJ, vodja programa v klubu K4 in nasploh veliki raziskovalec elektronskih glasb Nitz, je pred nekaj tedni povil svoj prvenec It could be paradise, na katerem temačni elektronski drone služi kot podlaga za pretanjeno ubiranje strun električne harfe. Napetost, melanholija in občasni trenutki dadaizma rišejo zvočne obrise raja, kjer elektroakustična raziskovanja preteklega stoletja v sožitju živijo s sodobnejšimi vplivi klubske glasbe. Nedavno sta pred polno dvorano grajskega gledališča nastopila na festivalu Ment, za zamudnike pa ponujamo popravni izpit.

Vstopnina: 3€

 

Muska izven:

 

Čin Čin ob 20:00: Jazz Ponedeljek: Erič, Ribarič & Divjak

Julijan Erič (kitara)
Miha Žinger Ribarič (bas)
Ratko Divjak (bobni)

- - - - -

Brez vstopnine

 

Viteška dvorana, Križanke ob 20:00: Epifanio Comis, Jens-Peter Maintz, Keiko Tamura

 

Mestni muzej, Ljubljana ob 20:30: Tim Jančar

Brez vstopnine

 

Dobimo se pred ŠKUCem:

 

17:00 Ustvarjalno2: Kako fotografirati v temi?, ustvarjalno delavnico za mlade in otroke vodi Jasna Klančišar

Slikanje s svetlobo je poseben način osvetljevanja in fotografiranja. Fotografiramo lahko z digitalnimi ali analognimi fotoaparati. Od navadnega fotografiranja se razlikuje v tem, da fotografiramo z zelo dolgimi osvetljevalnimi časi, fotografiramo v popolni temi, za osvetlitev pa uporabljamo majhne led lučke, baterijske svetilke in podobno. Ta način fotografiranja se uporablja tako v komercialni fotografiji kot tudi umetniški izrazni fotografiji.

18:00 Poletne ustvarjalnice: Amuleti, ustvarjalno delavnico za otroke vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst (KUD Galerija C.C.U.)

Na ustvarjalni delavnici bomo z recikliranjem plute, preobražene v zanimive oblike, ustvarjali mala pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam kot amuleti prinašala srečo.

20:00 Muzika na Starem trgu: tAman, etno

Po dvoletnem zatišju se skupina tAman vrača na odre s svežim repertoarjem, ki ga tokrat širi na tradicionalno glasbeno področje vse od Vardarja pa do Triglava. Z eksplozivnim bobnarjem Ninom Mureškičem, unikatnim basiranjem Nina de Glerie, kreativnim kitaristom Luko Ropretom in karizmatičnim ženskim dvojcem Jeleno Ždrale in Maido Džinić na fronti z violino in vokalom so leta 2016 na svojem prvencu tAman na svojstven način obdelali bosansko sevdalinko in makedonsko tradicionalno pesem. S svojim vrhunskim znanjem in širokim dojemanjem glasbe so tradicionalno približali urbanemu, melanholijo zamenjali z optimizmom in ustvarili nov pogled-posluh na že tolikokrat slišane pesmi. tAman s svojim energičnim nastopom premakne še tako statičnega poslušalca kot tudi razjoka hladnega ter nas vedno znova preseneti s svojo inovativnostjo, kreativnostjo in spontanostjo na odru. Lahko bi tudi rekli, da igrajo podalpski sevdah. Navduševali so nas na odru CD, festivalu Druga Godba, na strehi LGL, v Menzi pri koritu na Metelkovi, na festivalu Noči v stari Ljubljani, Jeff festivalu, Prazniku glasbe, itd., kot tudi na področjih republik bivše Juge.

 

Razsrediščenje:

 

Youtube kanal Mediadom ob 20:00: Streaming: Manuel Šavron & Jani Poklar

Mediadom Pyrhani, v so-organizaciji z Zvezo kulturnih društev Piran ter O.I. JSKD Piran organiziramo drugi sklop "Mediadom Streaming". Prvi sklop koncertov v živo je potekal v "prazni" dvorani Mediadoma v času, v katerem še niso bile dovoljenje javne prireditve.  Prenosi v živo (streaming) bodo odslej potekali vsak ponedeljek na uradnem Youtube kanalu Mediadom.  Premostili smo začasne prepovedi in omejitve glede večjih prireditev in podprli umetnike, ki so v danih razmerah v zelo nezavidljivem položaju.

 

Taverna, Koper ob 21:00: MIA ŽNIDARIČ & STEVE KLINK
"Večer za ljubitelje jazza"

Mia Žnidarič, ki je predlani proslavila že svojo trideseto obletnico kariere, je ena prvih jazzovskih pevk v Sloveniji, ki je poskrbela, da je v slovenščino preveden širok nabor jazzovskih standardov; s tem je to živahno ameriško glasbeno tradicijo in ritme swinga ponesla tudi med Slovence, ki jim jazz morda ni (bil) blizu. Nato se je lotila združevanja poezije znanih slovenskih pesnikov s t.i. ameriško folk glasbo. Vse od takrat nastopa na neštetih koncertih, neutrudno snema in koncertira z manjšimi in večjimi zasedbami, godalnimi orkestri in mnogimi mednarodno priznanimi glasbeniki. Nanizala je štiri cedeje jazzovskih standardov in tri cedeje s slovensko poezijo ter si prislužila pet nagrad zlati petelin. Pred kratkim je izdala že svoj štirinajsti album Z DOTIKOM. Slednji album na enem mestu združuje vso raznolikost njene glasbene kariere. Ne glede na jezik ali slog nas skozi nabor enajstih pesmi vodi ista nit: Miin glas. V njenem podajanju jazza je slišati sledove Elle Fitzgerald, v njenih folk melodijah zazvenijo odmevi Joni Mitchell. Kadar zasvinga, lahko zaslišimo njen nasmeh, njeno osvežujočo, nagajivo, razigrano lahkotnost, po drugi strani pa nas zna – na primer v slovenski ljudski pesmi Zrelo je žito – oviti v temačno, domala obupavajočo tragičnost izgubljene ljubezni. Na tokratnem koncertu v koprski Taverni se bo predstavila ob spremljavi svojega moža - odličnega jazzovskega pianista, skladatelja in aranžerja Steva Klinka.

 

Bežeče sličice!!!

 

Kinoteka: počitnice

 

Kinodvor:

18:45 Šivi (Šavovi), Miroslav Terzić / Srbija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Slovenija / 2019 / 98’

Ana je prepričana, da je bil njen novorojenček, ki so ga pred osemnajstimi leti razglasili za mrtvega, v resnici ukraden in prodan za posvojitev. Nova sled ji vzbudi upanje, da ga bo končno našla, in poda se v neusmiljen boj s policijo, bolnišnično birokracijo in celo lastno družino, odločena, da bo naposled izvedela resnico.

21:30 Posebni (Hors normes), Olivier Nakache, Éric Toledano / Francija, Belgija / 2019 / 114’

Ali v primeru odpovedi projekcije na Filmu pod zvezdami dan prej: Judy.

Bruno in Malik že dvajset let živita v čisto posebnem svetu. Prvi vodi organizacijo, ki skrbi za avtistične otroke in mladostnike, drugi pa mlade iz revnih četrti usposablja za spremljevalce »posebej težavnih« posameznikov. Film, ki se težke teme loteva s toplino in humorjem, sta po resničnih dogodkih posnela Éric Toledano in Olivier Nakache, režiserja uspešnice Prijatelja (Intouchables, 2011).

 

Ljubljanski grad ob 21:30: Film pod zvezdami

1917, Sam Mendes / ZDA, Velika Britanija / 2019 / 118’

Na vrhuncu 1. svetovne vojne morata britanska vojaka v napeti tekmi s časom prečkati sovražnikovo ozemlje, da bi predala sporočilo, ki naj bi preprečilo pokol na stotine britanskih mož. Film, posnet v enem samem dolgem kadru, je režiral Sam Mendes (Lepota po ameriško, Skyfall).

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.