Veje se kar šibijo

Oddaja
28. 11. 2020 - 16.30

20:00 Luka Prinčič: trans.fail

Nestabilen spletnopretočen telematski hibridni solo performans, ki z uporabo predhodno posnetih in v realnem času zajetih avdiovizualnih elementov in besedil ustvarja pogosto mrzličen in kaotičen preplet podatkov, podob in šumov. Čeprav gre v določenih pogledih za tok zavesti, gre po drugi strani vseeno za do neke mere nadzorovano umetniško metodo in obliko. Gre za črpanje podatkov iz različnih kanalov in njihovo transfiguracijo: kolikor je le mogoče iz aktualne prenasičenosti medijskega, še posebej iz zakladnice spletnih videov, doma izdelane programske opreme, soničnih raziskav in vizualnih algoritmov, računalniških hekov in drugih napak ter cele vrste tematskih fokusov kot so slovansko-romski mitični futurizem, fluidnost spola, imperializem, medijske teorije, praksa in umetniška kritika digitalnega kapitalizma.

trans.fail je telematska raziskava o dosežkih in spodrsljajih medijev/spola. Kako razumeti, uporabiti in/ali uresničiti (družbeni) spol kot medij za nomadsko misel? Kako so podobje in zaledni algoritemski sistemi sodobnih digitalnih medijev spolno zaznamovani (gendered)? (Družbeni) spol ponavadi razumemo kot utelešeno izkušnjo, ki ni ločena od fizičnega telesa, a digitalni mediji to trditev postavljajo pod vprašaj. Fluidnost spola se dojema kot neuspeh, kot napako v sistemu, pa vendar utelešen, živ izraz preko telematskega performansa odpira nove, še neraziskane perspektive.

Povezava na dogodek. Vstopnine ni.

 

 

 

22:00 Kino Šiška: FLYING LOTUS x BRAINFEEDER powered by Mixcloud x Kino Šiška

Virtualna audio-vizualna ekstravaganca. Na povabilo menedžmenta Flying Lotusa se pridružujemo Mixcloudu pri promociji spletnega prenosa edinstvenega futurističnega avdiovizualnega spektakla enega najbolj izvirnih in vplivnih glasbenih genijev 21. stoletja, ki se mu bodo pridružili nekateri najbolj zanimivi varovanci in varovanke njegove cenjene založbe Brainfeeder.

Ne pretiravamo, ko rečemo, da bi si brez Stevena Ellisona oz. Flying Lotusa težko predstavljali sodobno glasbeno krajino. Kot neverjetno domiseln glasbenik in producent je ustvaril samosvoj univerzum afrofuturizma, psihedelike, hiphopa, jazza in IDM-a ter ga zakoličil na šestih solo ploščah, kot sta npr. Cosmogramma in You're Dead!, redno prisotnih na seznamih najboljših plošč leta.

Poleg FlyLoja bodo nastopili še nekateri najbolj zanimivi Brainfeederjevi varovanci in varovanke: Brandon Coleman, Teebs in Salami Rose Joe Louis.

Ogled koncerta možen na platformi Mixcloud, karte stanejo 13,42€.

 

 

 

21:00 TrainStation SubArt: Koncertni video tok: Le Serpentine

Novi val slovenske alternative oziroma krajše - Le Serpentine. Krajnski rock band, ki meša primesi alternative 80-ih, indie rocka, dream popa in post punka. Vse to v slovenskem jeziku. Za skupino je že kar nekaj uspešnih koncertov na velikih in malih odrih po vsej Sloveniji. Septembra 2014 so izdali svoj prvenec ''Ujemi val''. V letu 2018 in 2019 so predstavili sedem pesmi iz prihajajoče nove plošče. ‘’Le naprej’’, ‘’Črnobel’’, ‘’Zadeta od interneta’’ ter ‘’Vrtiljak’' so postale popevke tedna na Val202. Aprila 2019 so izdali digitalni EP ‘’Le Singli’’, na katerem je izšlo 6 pesmi, ki napovedujejo album ‘’Pobarvanka’’. Album izide septembra 2019. Februarja letos pa so se izštekali na Val202.

VSTOPNINA: Ništa. ❌

POVEZAVA: Tale!

 

 

 

36. slovenski knjižni sejem

16:00-16:45 O prijateljstvu, gorah in prihodnosti, Založba Totaliteta in Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani
O tem, ali je prihodnost v vodi, ki prihaja z gore, ali v reki, ki je že odtekla, ali se je s hojo v gore spremenil tudi odnos med generacijami, in ali je prijateljstvo edina oblika medčloveških odnosov, ki bo preživela, se bo prevajajalec knjige Osem gora Paola Cognettija, dobitnika najprestižnejše italijanske nagrade Strega, Luka Novak pogovarjal z založnikom in gornikom Samom Rugljem, filozofom in komunikologom Andrejem Drapalom ter filozofom in zgodovinarjem Jernejem Ščekom.

17:00-18:15 Z Davidom Diopom o romanu Več kot brat, Francoski inštitut v Sloveniji
Pogovor z avtorjem romana Več kot brat, prejemnika Goncourtove nagrade dijakov 2018, ki je v prevodu Janine Kos izšel pri Mladinski knjigi, bo vodila Katja Zakrajšek, avtorica spremne besede. Sodelovale bodo tudi študentke francoskega jezika Filozofske fakultete, saj je David Diop obenem prejemnik Goncourtove nagrade 2019 po izboru slovenskih študentov. 

18:30-19:00 Popotovanje z grofom Pletergenetom - grof Pletergenet na SKS 2020, Celjsko literarno društvo
Kratka glasbeno-literarna predstavitev knjižnih dogodivščin grofa Pletergeneta. Satirična knjižica je izšla oktobra 2020 pri Nobeni založbi v distribuciji založbe Buča, pripoveduje pa o nadrealistično-intertekstualnih prigodah dveh anahronističnih grofov, ki imata tudi svojo glasbeno podobo - ploščo z glasbo iz knjige.

Več informacij o knjižnem sejmu najdete tukaj, povezave do dogodkov pa tukajle.

 

 

 

Fotopub: Razstava --> Začasno. Do nadaljnjega.

V noči iz včeraj na danes se je odprla razstava Začasno. Do nadaljnjega., ki si jo bo z ulice moč ogledati do 20. decembra. Razstava pripoveduje o strategijah in povezovanjih, ki se dogajajo v prostorih, kot tudi takrat, ko ni več strehe nad glavo. Gre za refleksijo o tem, kako začasnost vpliva na kreativne procese in mentalni prostor, ter poskus krepitve zavesti o pomenu ohranitve kreativnih mrež in učinkov na nivoju lokalnih skupnosti kot tudi širše – navkljub prostorskemu manku. Aktiviranje bolj kreativnih, sodelovalnih in solidarnih scenarijev prihodnosti pa je še toliko pomembneje v luči trenutne začasnosti, ki bo do nadaljnjega ostala z nami.

Razstavo si lahko ogledate kadarkoli, ampak glede na policijsko uro priporočamo, da ogled opravite med 6:00 in 21:00 uro.

 

 

 

20:00 MGL: Barbara Zemljič Praznina spomina e01

MGL načenja novo kriminalno nadaljevanko, Praznino spomina. ki je premiero doživela maja 2018 v režiji Nine Šorak.

Velenje, 2003. Teja, priljubljena 16-letnica, nekega dne po pouku izgine. Tri tedne kasneje jo najdejo mrtvo v jarku. Njeno truplo je dokaj načeto, analize DNK površne, obdukcija na sodni medicini ni bila opravljena. Policija zaradi suma aretira Tejinega sošolca in bivšega fanta Jureta. Jure trdi, da je nedolžen, a se ne spomni, kaj točno je počel 21. februarja leta 2003. Kolega Tilen pravi, da ve, kje je bil Jure: ta naj bi ubil njegovo sestro Tejo, kar naj bi mu tudi zaupal. Na dan prihajajo nove informacije o tem, kaj se je zgodilo 21. februarja 2003, in čeprav je Juretov spomin zavit v meglo, se spomni, kaj se je dogajalo kasneje: po zaslišanju in aretaciji je bil manj kot leto zatem obsojen na 15 let zapora.

To je prva epizoda. Vsako soboto bo na sporedu nova epizoda, ob ponedeljkih pa bo na vrsti še ponovitev. Posnetek je namreč aktiven samo v času predvajanja.

Povezava...

 

 

 

Zanimivost: V navezavi na hip-hop kulturo vam je najbrš znan 'break dancing' kot ples, ki vključuje vseh vrst vragoljie. To ime je napačno. Izraz, ki ga za to aktivnost uporabljajo člani skupnosti je 'breaking', 'dancing' pa so dodali mediji, ko so poročali o tovrstnih aktivnostih. Prav tako plesalci_ke niso 'break dancers' ampak B-Boys in B-Girls, pa tudi samo breakers

Zakaj to razlagamo? Danes ob 20:00 si lahko ogledate tudi finale dogodka Red Bull BC One, kjer se tekmuje v ravno tej disciplini. Več na tejle povezavi.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.