ČETRTKOV BRITOFF

Aktualno-politična novica
18. 4. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

Novozelandski parlament je podprl istosplone poroke, s tem pa je Nova Zelandija postala prva država v azijsko-pacifiški regiji, ki je tovrstne poroke uzakonila. Država je od leta 2005 istospolnim parom omogočala sklenitev civilne zveze, po novem zakonu, ki bo začel veljati avgusta, pa bo možna tudi posvojitev otroke.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da ima Izrael pravico preprečiti, da bi orožje v Siriji prišlo v napačne roke. Dodal je, da bi bil Izrael lahko pomemben igralec v konfliktu, če bi se izkazalo, da tako imenovani teroristi, kot imenuje islamistične vojaške skupine, posedujejo kemično orožje.

Premierka Alenka Bratušek je v ameriškem časopisu Wall Street Journal objavila prispevek, v katerem je ponovila, da Slovenija ne potrebuje finančne pomoči in zavrnila špekulacije, da je Slovenija naslednja v vrsti za finančno pomoč. Dodala je, da je trenutna vladna prioriteta predvsem reformirati bančni sektor.

OSMA

V Singapur je v sklopu načrta krepitve ameriške prisotnosti v jugovzhodni Aziji, priplula ameriška mornariška ladja imenovana Freedom. Kar nekaj držav v regiji naj bi ameriška prisotnost pomirjala, medtem pa Kitajska meni, da Združene države Amerike s krepitvijo svojih vojaških zavezništev regijo dodatno destabilizirajo.

Sirijski predsednik Bašar Al Asad je v pogovoru za prorežimsko televizijo dejal, da se ne namerava predati, morebitno zmago upornikov pa je označil za sirski konec. Države Zahoda je ob tem še obtožil, da podpirajo upornike, ki so povezani z Al Kajdo, to pa naj se jim ne bi dolgoročno obrestovalo.

Poročilo Evropske komisije navaja, da države Evropske unije opažajo porast žrtev trgovine z ljudmi. Med letoma 2008 in 2010 se je namreč število žrtev trgovine z ljudmi v Evropski uniji povečalo kar za 18 odstotkov, kar pomeni nekaj več kot 23 tisoč žrtev. Največ žrtev iz držav Unije prihaja iz Romunije in Bolgarije, žrtve iz držav zunaj Unije pa so bile najpogosteje iz Nigerije in Kitajske.

DEVETA

V Belo hišo je prispelo pismo, naslovljeno pa predsednika Obamo, ki naj bi vsebovalo sumljivo vsebino. Preliminarni testi kažejo, da naj bi šlo za smrtonosni strup ricin, medtem pa imajo oblasti že glavnega osumljenca, 45-letnega moškega iz Misisipija, ki naj bi pisma s smrtonostno vsebino poslal tudi misisipijskemu senatorju Rogerju Wickerju in misisipijskemu sodniku.

Kuvajtska policija je nad več tisoč opozicijskimi aktivisti uporabila solzivec in šok granate, protestniki pa so medtem uporabljali pirotehnična sredstva in kamenja. Na ulice so se podali potem, ko so specialne enote vdrle v hišo bivšega opozicijskega voditelja Mussallama Al Barraka, da bi ga aretirale zaradi žaljenja kuvajtskega emirja.

Severna Koreja je postavila pogoje za nadaljne pogovore z Združenimi državami Amerike. Zahteva odstranitev sankcij, ki so bile vzpostavljene po tem, ko je Severna Koreja testirala jedrsko orožje. Poleg tega režim Kim Jong Una zahteva tudi, da se Združene države v morebitni jedrski vojni ne povežejo z Južno Korejo.

DESETA

Pakistansko sodišče je izdalo nalog za aretacijo bivšega vojaškega voditelja Perveza Mušarafa zaradi njegove namere uvedbe hišnih aretacij sodnikov leta 2007. Mušaraf se je nedavno vrnil iz tujine v upanju, da bo lahko na splošnih volitvah kandidiral kot vodja svoje stranke Vsepakistanska muslimanska liga, vendar je bila njegova kandidatura zavrnjena.

V Bruslju so se brez dogovora končala pogajanja med kosovskim in srbskim vodstvom pod pokroviteljstvom visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton. Za državi je to že deveti krog pogajanj, po navedbah kosovskega premierja Hashima Thacija pa je Srbija tista, ki zavrača predloge. Srbija namreč ne sprejema, da bi Kosovo postalo članica nekaterih mednarodnih organizacij, vključno z Združenimi narodi.

Vlada bo danes obravnavala dolgo pričakovan predlog novele zakona o finančnem poslovanju ter postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Obravnavala pa bo tudi predlog umika zakona o finančni upravi, ki predvideva združitev davčne uprave in carinikov v finančno upravo, zaradi česar cariniki grozijo s stavko.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness