Čiliranje

Aktualno-politična novica
19. 10. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Čilski predsednik Sebastián Piñera je razglasil izredne razmere v dveh pokrajinah in dveh občinah prestolnice Santiago zaradi protestov. Ob tem je tudi imenoval generalmajorja Javerja Iturriaga del Campo za vodjo nacionalne obrambe v skladu z zakonodajo o izrednih razmerah. Protesti potekajo že dva tedna zaradi dvignjenih cen vozovnic javnega prevoza, protestniki pa so včeraj zažgali več postaj podzemne železnice, javni avtobus, poškodovali vodovodne napeljave na postajah in domnevno ropali trgovine. Vse postaje podzemne železnice bodo zaprte vsaj do konca vikenda. Desnosredinski predsednik je tudi izjavil, da bodo obračunali s “kriminalci”, odgovornimi za škodo, vendar je tudi opomnil, da “sočustvuje” s tistimi, ki jih je prizadela podražitev vozovnic. Čile je ena najbolj bogatih latinskoameriških držav, ki se obenem lahko “pohvali” z največjo družbeno neenakostjo. 

Libanonski Hezbolah je izrekel svojo podporo ob tretjem dnevu tamkajšnjih protestov. Voditelj omenjenega šiitskega gibanja Hasan Nasralah je sicer povedal, da ne želijo odstopa vlade. Do protestov, ki so se začeli v četrtek, je prišlo zaradi novih davkov. Od četrtka so se iz Bejruta razširili tudi v druga mesta in tako postali velik izziv tamkajšnji vladi, ki ji predseduje premier Saad Hariri. Nasralah je kot razlog navedel, “izgubljanje časa”, saj bi iste politične skupine formirale tudi novo vlado. Ob tem je dodal, da kljub temu priporoča vladi, da ne dodaja nikakršnih novih davkov, kljub ekonomski krizi, v kateri se je znajdla država. Premier Hariri je svojim koalicijskim partnerjem dal na voljo 72 ur, da najdejo rešitev ekonomske krize, potem ko so se protesti včeraj zaostrili.

Premier Makedonije Zoran Zaev je predlagal izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev, potem ko je Makedonija ostala brez začetka pristopnih pogajanj, ki ga sam obljublja že nekaj let. Albanija in Makedonija sta pričakovali odobritev na nedavnem vrhu EU, kar se pa ni zgodilo zaradi nasprotovanja Francije.

Volitve v študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem bodo zaradi nastalih nepravilnosti ponovili naslednji teden. Volilna komisija je ponovne volitve razpisala na podlagi odločitve študentske pritožbe volilni komisiji. Volitve so bile prekinjene zaradi skupine ljudi, ki je v znak protesta proti spornemu ravnanju vrha Študentske organizacije v Kopru uničila volilni material.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness