Čokoladni BritOFF

Aktualno-politična novica
11. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

10:05 Surovine

Pozdravljeni v drugem četrtkovem Britoffu, v katerem se spuščamo na dno dobavnih verig in podajamo novice iz sveta surovin. Tokrat bomo govorili o kakavu. Cena tega je v zadnjem letu padla na najnižjo v zadnjih desetih letih, kar povroča težave državam zahodne Afrike, ki so odvisne od kakavovega izvoza.

Slonokoščena obala, največja izvoznica kakava na svetu, je zaradi padca cen že napovedala desetodstotni rez v državni proračun. Znižanje sredstev naj bi občutila vsa ministrstva. Kakav in produkti iz kakava namreč predstavljajo nekaj več kot 40 odstotkov celotnega izvoza te države. Prav tako je za 36 odstotkov znižala regulirano ceno kakava, ki jo morajo posredniki plačati kmetom.

Slonokoščena obala in Gana sta v preteklem tednu napovedali skupno delovanje, s katerim bosta skušali omiliti negativne posledice padca cen kakava. Državi skupaj izvozita približno 60 odstotkov kakava na svetovnem trgu. Sodelovali naj bi pri proizvodnji in trženju kakava, poleg tega pa bi delovali usklajeno tudi pri vzpostavitvi industrije za predelavo kakava v izdelke z višjo dodano vrednostjo, s čimer bi iz pridelka iztržili več. Afriško razvojno banko sta pozvali, naj opravi študijo glede možnosti za vzpostavitev tovrstne industrije.

Proizvodnja kakavovega prahu in čokolade v Zahodni Afriki je trenutno precej omejena. Razlog za to gre iskati v visokih uvoznih carinah, ki jih je na tovrstne produkte postavljala Evropska unija. Nizke carine na surova kakavova zrna so spodbujale uvoz nepredelane surovine. A to se je spremenilo konec lanskega leta, ko je v veljavo stopilo Ekonomsko partnerstvo med Evropsko unijo in zahodnoafriškimi državami. To namreč ukinja carine tudi za izdelke z višjo dodano vrednostjo, kar bi v prihodnosti lahko omogočilo razvoj predelovalne industrije v zahodni Afriki.

A vzpostavitev industrije lahko gospodarske in proračunske težave, izhajajoče iz nizkih cen kakava, reši le na dolgi rok. V vmesnem obdobju pa bodo cene in s tem prihodki po vsej verjetnosti ostali nizki. Padec cen kakava je posledica nekaj let precej visokih cen, ki so spodbudile vzpostavitev novih nasadov, s tem pa večanje ponudbe. Letos naj bi Slonokoščena obala po napovedih dosegla nov rekord pridelave - pobrali naj bi čez 2 milijona ton kakava. Višek ponudbe nad povpraševanjem naj bi dosegel 300 tisoč ton. Hkrati povpraševanje v zadnjih letih stagnira. Visoke cene kakava so spodbudile proizvajalce slaščic, da so svoje produkte zmanjšali, njihovo ceno pa ohranili enako. Tak pojav je v angleščini dobil tudi ime - shrinkflation. Poleg tega so v izdelke začeli dodajati vedno več drugih sestavin, ki nadomeščajo čokolado - piškote, oreščke in podobno. Tako da drago poslušalstvo, podprite zahodnoafriške kmete, kupujte 100-gramsko čokolado brez dodatkov, in ne 80-gramske.

 

8:05 Jutranje novice

Vlada premierja Isa Mustafe na Kosovu ni prestala glasovanja o nezaupnici. Glavni opozicijski očitek vladi se nanaša na sporazum o demarkaciji meje s Črno goro, ki ga opozicija obravnava kot predajo kosovskega ozemlja. Poleg opozicije je za nezaupnico glasoval tudi del poslancev koalicijske stranke Demokratska liga. Predčasne volitve morajo biti izvedene v prihodnjih 45 dneh.

Tunizija bo v okolico industrijskih obratov, kjer potekajo stavke in protesti, poslala vojsko, je naznanil predsednik Beji Caid Essebsi [izg. bAži kAid esEbsi]. Lokalni prebivalci ob plinskih nahajališčih na jugu države, ki jih upravljata italijanski ENI in avstrijski OMV, so namreč zagrozili, da bodo nahajališča obkolili in zaprli dostop. Zahtevajo več služb in vlaganja v lokalno okolje.

Naftovod Dakota Access v Združenih državah Amerike je še pred začetkom obratovanja prvič onesnažil okolje s črnim zlatom. Izteklo je približno 300 litrov nafte. Gradnja naftovoda skozi staroselska sveta območja je lani sprožila proteste tamkajšnjih staroselcev in širše javnosti. Takratni predsednik Barack Obama je gradnjo posledično ustavil, Donald Trump pa jo je ponovno zagnal v začetku svojega mandata.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness