Šentrupertski BritOFF

Aktualno-politična novica
12. 3. 2019 - 10.05
 / BritOFF

DESETA:

V občini Šentrupert so na redni seji občinskega sveta poleg potrditve sestave delovnih teles občinski svetniki razpravljali predvsem o težavah, povezanih z obnovo šolskega igrišča. Projekta se je junija lani lotila občina, svetniki so takrat potrdili rebalans proračuna, ki je predvideval 20 tisoč evrov v namen obnove. Oktobra so svetniki sklenili projektu nameniti še 28 tisoč evrov, kar bi omogočilo preplastenje igrišča s tartanom. Investitor ureditve igrišče je bila Osnovna šola dr. Pavla Lunačka Šentrupert, izvajalec pa Lesnina MG Oprema.

Dela naj bi bila zaključena, račun je izvajalec predal investitorju, ta pa naprej občini. Občina in poledično osnovna šola kljub podgodbenem dogovoru nista izvedli plačila. Rok za plačilo zadnjega opomina je bil pretekli četrtek, tako da lahko pričakujemo pravni postopek Lesnine MG proti Osnovni šoli  dr. Pavla Lunačka. Do izvršbe še ni prišlo, kot pravi predsednik uprave Lesnine MG Boštjan Mencinger, ravno zaradi korektnih odnosov med podjetjem in ravnateljem šole Jožetom Tratarjem. Ob morebitni izvršbi šoli grozi primanjkljaj sredstev za ostale stroške, med drugim tudi plače zaposlenih.

Občina je zagotovila, da bo izpolnila svoje obveznosti, a bo najprej preverila, ali je investicija stekla v skladu z naročilom. Župan Andrej Martin Kostelec je v izjavi za javnost vseeno opozoril, da je občina v hudih finančnih škripcih in nima sredstev za poplačilo projekta. Dejstvo pa je, da je bila odločitev o obnovi sprejeta v prejšnjem mandatu, ko je na čelu Občine Šentrupert sedel Rupert Gole in so se bližale lokalne volitve novembra lani.

Če bo občina odkrila nepravilnosti v postopku obnove nogometnega igrišča, projekta ne bo financirala. Poleg izvršbe bo v tem primeru Lesnina MG, po napovedih predsednika uprave, odstranila sintetično podlago z igrišča, zoper župana pa sprožila tožbo.  

OSMA:

Trenutni alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika je po treh tednih demonstracij preklical svojo ponovno predsedniško kandidaturo. Hkrati je odpovedal 18. april kot predvideni datum volitev. Temu je zagotovo botroval pritisk javnosti na demonstracijah in odločitev več kot tisoč sodnikov, da ne bodo opravljali dolžnosti na volitvah, na katerih bo Bouteflika kandidiral. Predsednik se je sicer komaj vrnil z dvotedenskega zdravljenja v Švici, v javnosti pa je vse redkeje nastopal od leta 2013, ko ga je zadela kap. Predsedniške volitve bodo v Alžiriji predvidoma izvedli po nacionalni konferenci, ki naj bi do konca leta pripravila reformo političnega sistema in ustave.

Kranjski mestni svet je na izredni seji z veliko večino potrdil prodajo občinskega deleža lastništva Gorenjske banke Agroindustrijski komercialni banki, krajše AIK, iz Srbije. Gre za manj kot odstotni delež lastništva, ki bo občini prinesel skoraj tristo evrov na delnico, kar v celoti pomeni dobrih 380 tisoč evrov. Izkupiček bo občina uporabila za delno sanacijo dolgov zaradi posojil, ki jih je najela v preteklih letih. Prodaja deleža občine Kranj v Gorenjski banki traja že nekaj let. Mestni svetniki so namreč že leta 2016 potrdili program prodaje, vendar takrat AIK ni imela dovoljenja Banke Slovenija za prevzem deleža v Gorenjski banki.

Informacijski pooblaščenec je sprožil inšpekcijski postopek v izolski bolnišnici. Na spletnem brskalniku Google so bili namreč vidni podatki o pacientih, ki so se na obisk pri zdravniku naročali preko spletne strani bolnice. Pomanjkljivost, ki je omogočila kopiranje podatkov v sistem Google, so odpravili lani, konec tedna pa je vodstvo bolnišnice moralo ukrepati še pri Googlu, da je odstranil sporne podatke. V inšpekcijskem postopku se bo ugotovilo, ali je prišlo do kaznivega dejanja pri varovanju osebnih podatkov in kdo je zanj odgovoren.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness