Šiška na Jadranu

Aktualno-politična novica
6. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate ljubljanski BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent, kjer se tokrat z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, krajše ZPMS, podajamo na morje. Zveza prijateljev mladine Slovenije je objavila “Poziv Ljubljanskim mestnim svetnikom: ne odvzemite otrokom dragocenih počitnic”, ki pravi takole:
 
“V Zvezi prijateljev mladine Slovenije, krajše ZPMS, smo iz medijev izvedeli, da Mestna občina Ljubljana prodaja počitniški dom v Poreču. Tako ZPMS kot upravitelj doma – Zavod za letovanje in rekreacijo otrok, ki je tudi član ZPMS, smo nad namero MOL zgroženi, saj menimo, da je razlog za prodajo izključno ekonomski in je upoštevanje pravic otrok ponovno na zadnjem, nepomembnem mestu. Ljubljanske mestne svetnike zato pozivamo, da pred ekonomsko koristjo od prodaje postavijo pravice naših otrok!”
 
Svetniki bodo tako na prihajajoči marčevski seji odločali, kaj storiti s Hostlom Šiška v Špadićih pri Poreču. Ta stoji tik ob obali in ponuja 135 ležišč, ki jih, predvsem v toplejših mesecih, zasedajo otroci in njihovi skrbniki iz Ljubljane. Hostel je leta 1961 zgradila takratna občina Šiška, kljub zastarelosti objekta in opreme pa Alojzij Potočar,  direktor Zavoda za letovanje in rekreacijo otrok, pravi, da se zanimanje otrok za letovanje v času počitnic zadnja leta močno povečuje, tako da so vse kapacitete za poletje 2020 že rezervirane. 
 
MOL je lastnica štirih počitniških domov za otroke in mladino v hrvaški Istri, in sicer v Zambratiji, Umagu in Savudriji ter zaenkrat še Poreču. Predlog prodaje slednjega upravičujejo s slabo zasedenostjo kapacitet, podobno kot v primeru doma v Gozdu Martuljku, ki ga je MOL prodala pred dvema letoma. Potočar opozarja, da bi namesto prodaje veljalo povečati vložek v dom, na primer z ureditvijo ustreznega ogrevanja, ki bi lahko podaljšala sezono, saj trenutna infrastruktura v domu v Špadićih ne omogoča bivanja v hladnejših mesecih.
 
O usodi delčka Šiške na Jadranu bodo odločali na seji 23. marca. Vrednost doma je ocenjena na 2,27 milijona evrov.

 

0805

Italijanski minister za parlamentarne zadeve Federico D'Incà je sporočil, da bo zaradi epidemije novega koronavirusa prestavljen referendum o zmanjšanju števila parlamentarcev, ki bi moral potekati 29. marca. Namesto tega bodo prepustili kar naravni selekciji, da opravi delo namesto njih ... Ne, saj ne. Nov datum za odločanje o predlogu ustavnih sprememb, ki bi število poslancev v spodnjem domu zmanjšale s 630 na 400, število senatorjev pa s 315 na 200, bo znan pred koncem meseca.

Po šestih urah pogovorov sta se turški predsednik Tayyip Erdogan in njegov ruski gostitelj Vladimir Putin dogovorila za vnovično premirje v severozahodni sirski provinci Idlib. Bojevanje med sirsko in rusko vojsko na eni ter turško vojsko in uporniki na drugi strani je sprožilo eno hujših begunskih kriz sirske državljanske vojne. Od decembra naj bi tako domove v zadnjem delu ozemlja, ki ga nadzorujejo nekdaj močni uporniki, zapustilo skoraj milijon ljudi.

11-letna sirska namiznotenisačica Hend Zaza se je uvrstila na olimpijske igre in bo tako bržkone najmlajša udeleženka letošnje poletne olimpijade v Tokiu. Zaza, rojena leta 2009, bo sploh prva oseba iz Sirije, ki bo tekmovala na olimpijskem pingpong turnirju, ki, za razliko od številnih drugih disciplin, ne pozna starostnih omejitev.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness