avtonomni BritOFF ljudstva Moro

Aktualno-politična novica
22. 7. 2018 - 12.00
 / BritOFF

Nemčija je po turški prekinitvi dvoletnega izrednega stanja preklicala ekonomske sankcije. Preklicala je 1,5-milijardno omejitev na izvoz nemških izdelkov v Turčijo. Nemčija je omejitev izvoza uvedla lanskega julija, da bi z ukrepom dosegla izpustitev 6 nemških aktivistov. Ti so bili izpuščeni, zaradi česar je nemško zunanje ministrstvo svoje državljane obvestilo, da jim pri obisku Turčije ne grozi več visoka možnost aretacije. Pred Nemčijo je nedavno s Turčijo odnose otoplila tudi Nizozemska. Državi bosta tako ponovno tja napotili ambasadorja.    

Izrael pa je na prošnjo evropskih držav in organizacije Združenih narodov evakuiral osemsto »belih čelad« in njihovih družinskih članov ter jih preselil v Jordanijo. Ta jih namerava premestiti v Kanado, Nemčijo in Veliko Britanijo. Bele čelade, prostovoljsko organizacijo, ki rešuje civiliste izpod ruševin sirskih mest, so tako evakuirali z juga države, z regije Daraa, ki se ji približuje vojska sirske vlade. Bele čelade so namreč reševale predvsem civiliste med napadi ruske ali vladne vojske. Protirežimski uporniki in ruski zavezniki so prejšnji teden sklenili dogovor o varnem izhodu civilistov, ki ne želijo živeti pod oblastjo predsednika Bašarja Al Assada, iz mesta Quneitra. Assad je s podobnimi dogovori, ki vključujejo tudi razorožitev protirežimskih upornikov, že zavzel večino južne pokrajine Daraa.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je oznanil, da bo podpisal zakon o ustanovitvi avtonomne pokrajine Bangsamoro. Tam živi muslimanska manjšina, ljudstvo Moro, ki je skozi desetletja doživela diskriminacijo in zanemarjanje s strani vlade in je posledično ena revnejših filipinskih pokrajin. Zadnjih pet desetletij je bila pokrajina, uradno sicer avtonomna, upravljana centralizirano, iz prestolnice, proti kateri se je ljudstvo Moro nenehno upiralo. Spopadi med vladnimi silami in manjšino so tako v petih desetletjih za seboj pustili več kot sto tisoč mrtvih.

Zakon o avtonomni pokrajini bo ljudstvu Moro omogočil obstoj regionalnega parlamenta, upravljanje z večino pobranega davka, surovinami pokrajine in trajno državno pomočjo ter vključitev islamskega pravnega sistema v obstoječ pravni sistem večinsko katoliške države. Država bo održala nadzor nad policijo in vojsko znotraj pokrajine. V zameno se mora uporniška skupina Muslimanska osvobodilna fronta ljudstva Moro, katere cilj je bila neodvisna islamska država, razorožiti in razpustiti. Trenutni dogovor je prvi, izpeljan do uspešnega konca v 22-letni zgodovini pogajanj med uporniško skupino in filipinsko vlado. Zakon morajo na plebiscitu podpreti še volilci, čigar ozemlje naj bi spadalo v novo pokrajino.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.