Back to Trnovo

Oddaja
15. 10. 2021 - 10.00
 / BritOFF

V današnjem BritOFFu se bomo vrnili k temi, ki smo jo pokrivali nekaj mesecev nazaj: Športnemu društvu Trnovo. Maja letos je vodstvo tega kluba občanom onemogočilo dostop do parka, urejenem na zemljišču društva, in dobesedno čez noč odstranilo tamkajšnja otroška igrala. Med pogovori s člani iniciative so na površje izplavala tudi druga dejstva: recimo da nameravajo na zemljišču društva poleg nove telovadnice zgraditi tudi parkirno hišo. Njegovo vodstvo – to vključuje v športu uveljavljene funkcionarje, kot sta na primer Janez Sodražnik, predsednik Športne zveze Ljubljana, in Bojan Župevec, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – je pa lastni zasebni družbi Trnovček d.o.o. brezplačno podelilo pravico do gradnje na društvenem zemljišču za obdobje 99 let.

Skica načrta projekta športnega parka Trnovo
Mutni posli v Športnem društvu Trnovo
 / 12. 5. 2021
Ko smo zadnjič poročali o tej temi, je bil napovedan sestanek med člani iniciative in vodstvom društva ob arbitraži ljubljanskega Solomona, na daleč slovečega po integriteti, župana Zorana Jankovića. Ta jim žal ni ponudil veliko pomoči, razen moralne podpore in predloga, da naj raje kandidirajo na lokalnih volitvah v Četrtni skupnosti Trnovo. To je bilo prvega junija in zrak je ostal miren do začetka avgusta, ko je izvršni odbor društva končno obravnaval poziv članov iniciative, včlanjenih v društvo, da se spor obravnava na izrednem občnem zboru. Odločili so, da jim bodo prijateljsko ustregli, v interesu zagotavljanja transparentnosti pa so zbor sklicali sredi avgustovske počitniške sezone, in sicer v sredo, 18. avgusta ob pol dvanajstih.

In kako je ta zbor izgledal? Vodstvo Športnega društva Trnovo se je pojavilo s kupom podpisanih pooblastil v roki, ki jih seveda niso dali v vpogled članom iniciative, in z njimi povozilo vse predloge opozicije ter svojim sklepom izglasovalo podporo. Treba je seveda opozoriti, da statut društva takšne prakse ne dopušča. Kar pa je pohvalno, je, da je samo vodstvo predlagalo in sprejelo sklep, da se pogodba o odstopu gradbene pravice njihovem podjetju Trnovček d.o.o. prekine. 

Nato pa se je začela čistka: izvršni odbor je častnemu razsodišču, ki mu je z ovržbo vseh pritožb članov iniciative že prej dokazalo lojalnost, septembra predlagal opomin za najbolj težavne člane iz iniciative. Očitali so jim, da društvu s širjenjem neresnic povzročajo moralno in materialno škodo, saj njegovem ugledu škodijo tako v soseski kot v »vseslovenskem prostoru«. K temu je treba prišteti še sklep izvršnega odbora, da za normalno delovanje društva potrebujejo več denarja, zaradi česar so ob začetku sezone sorazmerno zvišali članarine z 20 na 120 evrov letno. Člani iniciative, so to razumeli kot zadnji poskus, da se jih znebijo. Rok za plačilo je 31. oktober. Razrešitev zgodbe, tako kot ob izdaji prve oddaje, še vedno čakamo. 

Med čakanjem pa poglejmo, kaj je bilo s tisto stavbno pravico, ki naj bi jo odvzeli privatnem podjetju, ustanovljenemu s strani društva? V zemljiški knjigi jo še vedno ima Trnovček d.o.o.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.