Britoff Beverly Hillsa

Aktualno-politična novica
8. 5. 2014 - 10.00
 / BritOFF

OSMA

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je po pogovoru s sekretarjem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Didierom Burkhaltom ruske separatiste na jugovzhodu Ukrajine pozval, naj prestavijo referendume o odcepitvi. Referendumi so bili sicer sprva načrtovani za 11. maj, vendar pa so predstavniki separatistov že zagotovili, da se bodo zaradi globokega spoštovanja do Putina o njegovem predlogu pogovorili na svojih sejah.

Še en poziv prihaja od Združenih narodov v smeri Katarja. Delegati na seji Sveta za človekove pravice so namreč spričo poročil o katastrofalnih pogojih dela na nekaterih gradbiščih kompleksov potrebnih za izvedbo svetovnega nogometnega prvenstva čez osem let Katar pozvali, naj spremeni delovno zakonodajo. Najbolj problematičen je sistem sponzorstva, ki migrantske delavce praktično priklene na delodajalca in s tem močno poveča možnost izkoriščanja delavcev.

V povezavi z velikimi športnimi dogodki pa se marsikaj dogaja tudi v Braziliji. Tokrat so stavkali federalni policisti, ki so zgrozili, da bodo stavko nadaljevali oziroma jo obnovili tudi v času izvedbe junijskega svetovnega prvenstva v nogometu. Policisti zahtevajo uskladitev svoje plače z inflacijo v zadnjih petih letih, to je času, ko je bilo usklajevanje z rastjo cen zamrznjeno. Brazilska država sicer stavke policistov zaradi teh in onih razlogov rešuje z namestitvijo vojske v mesta, ki nato namesto stavkajočih policistov vzpostavlja red in mir.

 

DEVETA

 

Medtem ko so oči javnosti v Nigeriji usmerjene v iskanje več kot 200 ugrabljenih deklic, pa Boko Haram nadaljuje tudi s svojimi običajnimi napadi. Zadnji napad se je tako zgodil v mestu Gamboru Ngala na meji s Kamerunom, kjer je bilo ubitih več kot 300 ljudi. Visoki številki mrtvih v napadu z avtomatskim orožjem botruje predvsem dejstvo, da so bili vojaki, ki so sicer zadolženi za nadzor nad območjem, premeščeni severneje v zaenkrat neuspešnem iskanju pogrešanih deklet.

Po prvih delnih rezultatih je na splošnih volitvah v Južnoafriški republiki slavila vladajoča stranka African National Congress. Po tretjini preštetih glasov so namreč vodstvu z 58.7 odstotka glasov, Democratic Alliance na drugem mestu pa sledi s 27.7 odstotki. Analitiki sicer pravijo, da bi bil za vladajočo stranko kakršenkoli rezultat pod 60 odstotki slab in presenečenje. Zmaga bi sicer pomenila še en petletni predsedniški mandat za Jacoba Zumo.

Nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan v svojem letnem poročilu o stanju stvari v Afriki ugotavlja, da afriški kontinent po eni strani potrebuje ogromno denarja za investicije v različno infrastrukturo, po drugi pa veliko denarja izgubi na račun nelegalnega izkoriščanja naravnih virov. PO ocenah skupine ekspertov, ki je poročilo pripravila tako na pimer izgube zaradi nezakonitega gozdarjenja letno nanesejo 17 milijard dolarjev, neupoštevanje mednarodnih dogovorov glede ribarjenja pa Zahodni Afriki letno odnesejo več kot milijardo.

 

DESETA

 

Saudski bloger in aktivist Raef Badawi je bil zaradi vzpostavitve spletne strani, na kateri je kritiziral nekatere klerike in versko policijo, obsojen na deset let zapora in tisoč udarcev z bičem. Badawi je bil sicer na sedem let in 600 udarcev z bičem obsojen že pred dvema letoma, vendar se je pritožil in sedaj dobil še večjo kazen, poleg tega pa mu je sodišče naložilo še 266,000 dolarjev kazni. Najbrž je odveč omeniti, da so organizacije, kot je Amnesty International, besne.

Mestni svet Beverly Hillsa je sprejel resolucijo s katero je obsodil potezo azijskega sultanat Brunej, ki je sprejel nove zakone, ki za skoke čez plot in homoseksualnost predvidevajo smrt kamenjanjem. Stvar niti ne bi bila zanimiva, če ne bi bil ta sultanat lastnik dveh hotelov v prestižni soseski Los Angelesa. Njeni prebivalci na čelu s slavnimi obrazi, kot je Jay Leno, so zato zahtevali, da Brunej ali umakne zakone ali odproda hotela, do takrat pa bodo lokalne zvezde pogovornih šovov in kar je še podobnih mnenjskih voditeljev pozivale k bojkotu hotelov.

Japonsko podjetje Nintendo se je odzvalo na spletno pobudo, naj v svojo igrico Tomodachi Life vključi možnost istospolnih porok in to pobudo zavrnilo. Pravijo namreč, da gre za fantazijski svet in da z igrico niso nameravali podajati nobenih družbenih komentarjev ali sodb. Pri igrici gre sicer za to, da si uporabnik zgradi svojo figurico, ki naj bi bila kar najbolj podobna verziji iz resničnega življenj in se obkroži z njemu dragimi osebami.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.