16. 5. 2012 – 10.10

BritOFF BOMBNEGA ATENTATA

Sedma:

Potem ko so včeraj propadli še zadnji pogovori o oblikovanju nove grške vlade pri grškem predsedniku Karolosu Papuljasu, Grčijo čakajo nove predčasne volitve. Datum le-teh naj bi bil znan tekom dneva, potem ko bo oblikovana začasna vlada, ki bo Grčijo vodila do volitev, najverjetneje pa bodo Grki znova na volišča šli v sredini junija. Na predčasnih volitvah 6. maja so večino dobilo stranke, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom pod diktatom Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, na novih predčasnih volitvah pa si utegnejo zagotoviti še več glasov. Javnomnenjske raziskave zmago napovedujejo levičarski stranki Siriza.

 

Novi francoski predsednik Francois Hollande je le nekaj ur po slavnostni prisegi imenoval novega premiera. To je po pričakovanjih postal vodja socialistov v francoskem parlamentu Jean-Marc Ayrault, ki pred tem, razen županovanja v mestu Nantes, ni zasedel višjih političnih funkcij. Ayrault bo še danes imenoval novo vlado, ki bo Francijo vodila do volitev 10. oziroma 17. junija. Prva seja Ayraultove vlade je napovedana za četrtek.

Novi francoski predsednik Hollande se je sicer sinoči odpravil na prvi mednarodni obisk v Nemčijo. Hollandova diplomatska kariera v vlogi predsednika pa se je pričela nesrečno, saj je letalo s katerim je poletel proti Berlinu zadela strela, takoj da se je moral vrniti v Pariz in se proti vzhodni sosedi odpraviti z drugim.

Oba policijska sindikata, Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije, naj bi z današnjim dnem zaostrila stavko naperjeno proti vladnim varčevalnim ukrepom, ki jih državni zbor sprejel minuli petek. Kako se bo zaostritev policijske stavke odrazila v delovanju policije, v sindikatih niso znali pojasniti, zagotovili so zgolj, da ne bodo povzročali nepotrebne škode ali posledic državljanom, za varnost ljudi in premoženja pa naj bi bi bilo ustrezno poskrbljeno. Če odziva vlade tudi po napovedani zaostritvi stavke ne bo, policijska sindikata napovedujeta organiziranje novih protivladnih protestov, podobnih tistim, ki so potekali 18. aprila.

Osma:

Ob poskusu atentata na bivšega notranjega ministra Kolumbije Fernanda Londona sta bili v središču Bogote ubiti dve osebi, najmanj 19 pa ranjenih. Med ubitimi sta bila voznik in telesni stražar nekdanjega ministra, med ranjenimi pa tudi ex-minister London, ki pa ni v življenjski nevarnosti. Bombni napad na v blindiranem vozilu vozečega ministra je izvršil pešec, za dejanjem pa naj bi po uradnih domnevah stalo marksistično gibanje Farc. Oblasti so doslej v povezavi z napadom aretirale eno osebo.

V Bologni so z vso resnostjo vzeli grožnjo grških anarhistov domnevno povezanih z italijansko Neformalno anarhistično federacijo, da bodo podtaknili bombo v pisarni tožilcev. Lokalni odbor za red in javno varnost je okrepil varnost več sodnih uslužbencev, ki so sicer ostali neimenovani. Grški anarhisti so bolonjskim tožilcem zagrozili preko posebnega besedila, med drugim pa so jim zapretili, da bi jih lahko zadela toča krogel ali močna bomba. Besedilo je podpisalo 9 ljudi, med katerimi jih je 7 pridržanih zaradi obtožb, da so novembra 2010 takratnemu premieru Silviu Berlusconiju poslali plinsko bombo.

Romska družina Strojan je sinoči napovedala, da se bo zaradi nestrinjanja z izklopom elektrike v ljubljanskih Rojah, kjer prebivajo, vrnila na svojo nekdanjo parcelo v Ambrus v občini Ivančna Gorica. Strojanovi so ob preselitvi v Roje leta 2007 z državo sklenili dogovor, da dokler kot lastniki zemljišča ne bodo vpisani v zemljiško knjigo, strošek elektrike plačuje država, oni pa so po lastnih besedah plačevali nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v Rojah. V krajevni skupnosti Ambrus, od koder so jih konec leta 2006 tudi izgnali, so dobrodošlico Strojanovim že odrekli in v primeru njihove vrnitve napovedali celo proteste.

Deveta:

Nasilje v Siriji ne pojenja. Po podatkih sirskega observatorija za človekove pravice je bilo po vsej državi samo v zadnjem dnevu ubitih 43 ljudi, med njimi so jih vladne sile kar 20 ustrelile med pogrebom moškega, ubitega v ponedeljek. K raziskavi tega dogodka, ki se je zgodil v kraju Kan Šejkun, je pozval tudi omenjeni observatorij, ki ima sicer sedež v Veliki Britaniji. Med vladnimi tarčami v Kan Šejkunu pa so se znašli tudi opazovalci Združenih narodov. Ob bombnem napadu na njih so bila k sreči poškodovana le tri vozila. 

V bolnišnici v mehiškem glavnem mestu Ciudad de Mexico je v 84. letu starosti umrl eden najprepoznavnejših latinoameriških pisateljev Carlos Fuentes.  Mehiški pisatelj in esejist, ki naj bi umrl zaradi odpovedi srca, sodi skupaj z Mariom Vargasom Lloso, Cabrero Infantejem in Gabrielom Garcio Marquezom med najpomembnejše predstavnike magičnega realizma, med njegovimi najbolj znanimi deli pa sta romana Smrt Artemia Cruza in Terra. Fuentes je za svoje ustvarjanje prejel več literarnih nagrad, med njimi tudi nagrado princa Asturije, ki velja za najpomembnejšo špansko literarno nagrado.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v še dveh primerih zaradi sodnih zaostankov razsodilo proti Sloveniji. V prvem primeru mora država po razsodbi evropskega sodišča oškodovancu, zaradi tega, ker mu ni bilo sojeno v razumnem roku, plačati 3000 evrov odškodnine, v drugem pa 3200 evrov odškodnine in 455 evrov sodnih stroškov. 

Moštvo najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja Los Angeles Kings še naprej niza uspehe v končnici severnoameriške hokejske lige – NHL. V drugi tekmi finala zahodne konference so Kralji še drugič premagali moštvo Phoenixa, tokrat s kar 4:0. Izdatno se je izkazal tudi Kopitar, ki je vpisal 2 asistence, navdušil pa je tudi z izjemno igro.

Deseta:



Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu se pričenja sojenje nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću. Začetek sojenja Mladiću, ki ga sodišče v 11 točkah obtožuje vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v Bosni in Hercegovini, so njegovi odvetniku uspeli večkrat preložiti, tako da se bo dolgo časa najbolj iskani haaški obtoženec pred sodniki ponovno znašel po skoraj letu dni. Nazadnje je bil tam 4. junija lani, ko se ni hotel izreči o svoji krivdi, zato je sodnik zabeležil, da se je izrekel za nedolžnega. Ratka Mladića so sicer, po več letih skrivanja, aretirali 26. maja lani.

Romunski minister za izobraževanje Ioan Mang je bil zaradi obtožb o znanstvenem plagiatorstvu naposled vendarle primoran odstopiti. K temu ga je na zadnje odločno pozval tudi premier Victor Ponta, potem ko so postali namigi, da je več ministrovih znanstvenih člankov plagiat vse močnejši in resnejši. Mang je vse obtožbe zanikal in jih označil za politično motivirane. Romunska vladna ekipa, skupaj z ministrom Mangom, je sicer zaprisegla komaj 7. maja, potem ko je prejšnja vlada pod vodstvom Mihaija Razvana Ungureanuja v parlamentu dobila nezaupnico.

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, krajše YHD, začenja z zbiranjem podpisov podpore za svoj predlog zakona o osebni asistenci. Društvo je v pripravo zakona prisililo dejstvo, da se z letošnjim letom iztečejo vse pogodbe o zaposlitvi osebnih asistentov, pri pripravi pa so se naslonili na predlog zakona o osebni asistenci, ki so ga pripravili že leta 2008 in tistega, ki je pripravilo ministrstvo. Za vložitev zakona v parlamentarno proceduro mora društvo v 60-dnevnem roku zbrati najmanj 5000 podpisov podpore.

Dodaj komentar

Komentiraj