16. 1. 2018 – 10.00

Britoff grških protestov

Ob 10.uri

V današnjem lokalnemu Britoffu o učinkovitosti civilnih iniciativ in posledično neuresničenih načrtih telefonskega podjetja. Podjetje Telemach je namreč želelo v občini Radence na Janževemu Vrhu, v sredini naselja, postaviti bazno postajo. Občani Janževega in Melanjskega Vrha so predvsem nasprotovali načrtom, da bi Telemach na razgledno točko Janžev Vrh postavil tridesetmetrski stolp, zato so se združili v civilno iniciativo. Občane je bolj kot obljubljeni boljši signal mobilnih telefonov zanimala škoda na krajinski podobi kraja in negativni učinki na zdravje ljudi. Morebitni zdravju škodljivi učinki sevanja mobilnih postaj ostajajo med znanstveniki odprto vprašanje. Sevanje je sicer na podeželju močnejše kot v mestih, saj je zaradi večje oddaljenosti baznih postaj za prenos signala potrebna večja oddajna moč telefona. Po raziskavah Inštituta za neionizirna sevanja sicer postaja, načrtovana v bližini naselja, ne bi vplivala na moč sevanja in posledično zdravje prebivalcev. Drago Domanjko, pooblaščenec civilne iniciative, pa je izpostavil, da je mobilni signal na tem območju že sedaj odličen.

Drugi pomislek občanov je bilo kvarjenje razgledne točke s pogledom na Mursko polje in Pohorje. Postavitev bazne postaje tik ob naselju bi tudi znižalo vrednosti nepremičnim in morda celo povzročilo odseljevanje stolpu najbližje živečih prebivalcev. Na očitek o postavitvi stolpa v bližini naselja je Telemach odgovoril, da zaradi razdrobljene poselitve prebivalcev bazne postaje ni mogoče postaviti na lokaciji, kjer hiše od nje ne bi bile oddaljene manj kot 200 metrov. Občani so sicer predlagali alternativno lokacijo ob gozdu, 450 metrov stran od najbližje hiše, na poti med Janževim Vrhom in Očeslavci.

Civilna iniciativa je tako po Telemachovi predstavitvi, na kateri so občani zavrnili tudi možnost, da bi bazno postajo zamaskirali v obliko drevesa, oddala podpise vaščanov občinski upravi ter nato še upravni enoti v Gornji Radgoni, ki izdaja gradbena dovoljenja. Na svojo stran so pridobili tudi župana Radencev, Janeza Rihtariča, ki je zatrdil, da je signal v njegovi občini dober in bi Telemach z gradnjo postaje boljši signal zagotovil le prebivalcem drugih občin na račun pokvarjenega razgleda z Janževega vrha. Telemach je pod temi pritiski zaustavil projekt, ne da bi počakal na morebitno dovoljenje Upravne enote Gornja Radgona.

 

Ob 08.uri 

Romunski premier Mihael Tudose je po sedmih mesecih vladanja odstopil, ko so v v njegovi stranki izglasovali nezaupnico. Socialdemokratska stranka je odločitev sprejela po tem, ko se je premier sprl z vodjo stranke Liviom Dragneo, ki zaradi korupcijske obsodbe ne more postati premier. Jabolko spora  je bila Dragneeva podpornica in notranja ministrica Karmen Dan, ki jo je premier Tudose pozval k odstopu s funkcije, ker mu je lagala. Stranko bo sedaj vodil namestnik ministrice za notranje zadeve, Paul Stanesku.

Grški sindikati z organizirano začasno prekinitvijo dela protestirajo proti reformnim ukrepom, ki jih je grški parlament izglasoval na podlagi zahtev mednarodnih posojilodajalcev. Parlament je tako glasoval za ukrepe, ki omogočajo enostavnejšo možnost odvzema nepremičnine, ki je pod hipoteko zaradi neplačila obrokov, in zaostrujejo pogoje za stavko. To je sprožilo tudi proteste šesttisočih, opremljenih z granitnimi kockami, na atenskih ulicah. Trenutni program pomoči evropskih članic in mednarodnega denarnega sklada se izteče letošnjega avgusta.

Katar zanika trditve Združenih arabskih emiratov, ki poročajo, da so katarska bojna letala prestregla dve njihovi potniški letali, ko sta prečkali mednarodni zračni prostor. Zunanje ministrstvo Emiratov pravi, da je šlo za redna poleta z vso potrebno dokumentacijo. Osrednje poveljstvo ameriških letalskih sil, ki ima sedež v Katarju, prav tako ni zabeležilo nobenega incidenta, v katerega bi bilo vpleteno kakšno potniško letalo v regiji. Podobno je katarsko zunanje ministrstvo že ravnalo decembra in januarja, ko je letala Združenih emiratov obtožilo vdora v svoj zračni prostor in vložilo pritožbo Združenim narodom.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.