Britoff japonskih dronov

Aktualno-politična novica
11. 3. 2015 - 7.00
 / BritOFF

Ob 7.00:

Na Norveškem so se začele ena največjih vojaških vaj v zgodovini te države. Vojaški manevri ob ruski meji so bojda največji v zadnjih 50 letih. Na manevrih bo sodeloval 5000 norveških vojakov in 400 različnih vojaških vozil. Poleg tega naj bi uporabili tudi svoje pomorske in zračne sile. Manevri provokativno potekajo na najbolj severnem delu Norveške. Norveška ima z Rusijo odprtih več pravno-formalnih sporov glede nadaljnih razmejitev skrajnega severnoevropskega oz. bolje rečeno arktičnega območja.

Ameriški žvižgač in ruski politični Azilant Edward Snowden znova beli lase ameriškim tajnim in prisluškovalnim službam. Tokrat je za ameriški The Intercept razkril, da je ameriška obveščevalna agencija CIA že od samega začetka proizvodnje in distribucije popularnega pametnega telefona iPhone vodila poseben prisluškovalen program na omenjenih telofonih. Preko vgradnje posebnih softwareovskih stranskih vrat si je Cia zagotovila nemoteno prisluškovanje in sledljenje vsem uporabnikom iPhona. Podjetje Apple, ki proizvaja omenjene telefone je že zatrdilo, da so poostrili svoje šifrirne metode.

Na Japonskem se tamkajšnji premier Šinzo Abe odloča za uvedbo posebne politike glede civilne proizvodnje in uporabe brezpilotnih letal. Predlog za novo regulacijo tega področja je prišel s strani posebne Abejeve svetovalne skupine, ki se ukvarja z robotizacijo Japonske in podobnimi visokotehnološkimi vprašanji. Več v Britoffu ob 8.00.

Ob 8.00:

Na Japonskem se tamkajšnji premier Šinzo Abe odloča za uvedbo posebne politike glede civilne proizvodnje in uporabe brezpilotnih letal. Predlog za novo regulacijo tega področja je prišel s strani posebne Abejeve svetovalne skupine, ki se ukvarja z robotizacijo Japonske in podobnimi visokotehnološkimi vprašanji.

Spremembe prihajajo tudi zaradi vse večjih pritiskov japonske visoko tehnološke industrije. Številni znani proizvajalci so namreč pričeli prilagajati svoje proizvodnje kapacitete novemu trendu povpraševanja na japonskem in svetovnem tržišču. Japonska tako namerava dohiteti oziroma prehiteti ta hip vodilno proizvajalko brezpilotnih letal, Združene države Amerike. Slednje so, spomnimo, pred dobrima dvema tednoma sprejele posebno letalsko direktivo, ki regulira pilotiranje brezpilotnih letal.

Japonska je pri tem še vedno precej liberalna. Medtem ko so ZDA uvedle precej striktne zahteve o višini leta in najvišji dovoljeni teži brezpilotnih letal, je na Japonskem določena zgolj višina leta ter predpisano obvezno število upravljavcev dronov, v kolikor se le-te uporablja v industrijskih panogah. Posledično je tžišče z brezpilotnimi letali na Japonskem veliko bolj razvito, saj drone uporabljajo praktično povsod, kjer je to zaenkrat mogoče.

Japonska ima sicer že precej dolgo zgodovino uporabe brezpilotnih letal v industrijskih panogah. Že v 80’ letih prejšnjega stoletja je njihov radijsko vodeni brezpilotni helikoptek pomagal japonskim kmetom pri špricanju riževih polj s pesticidi, danes podobno delajo najsodobnejša brezpilotna letala. Poleg tega so svetovalci premiera Šinza Abeja izpostavili tudi to, da ima Japonska idealni teren za preizkušanje svojih brezpilnih letal. V utilitarističnem duhu bodo namreč za te namene izkoristili ožje območje Fukušime, ki je zavoljo jedrske katastrofe izpred 4 let preveč uničeno za ponovno naselitev.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness