Britoff krimske samoodločbe

Aktualno-politična novica
4. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Po poročilih mednarodne atomske agencije se Iran drži dogovora glede zmanjšanja svojih zalog jedrskega materiala, ki bi bil lahko bil uporabljen v vojaške namene. Med drugim je od 20. januarja razredčil koncentracijo obogatenega urana na raven, uporabno le za civilne namene.

Belgijski kralj je s podpisom potrdil zakon za uporabo evtanazije pri kronično bolnih otrocih, ki trpijo pod neznosnimi bolečinami. Zakonu seveda najbolj nasprotujejo nekatere verske ločine, medtem ko večji del javnosti odločitev podpira.

V ameriški zvezni državi so izbrali izraelsko firmo Elbit za gradnjo nadzornih stolpov na meji z Mehiko. Pogodba je vredna 145 milijonov dolarjev, stolpi pa bodo opremljeni z radarjem in kamerami, ki bodo brez težav odkrivale mehiške posameznike, ki iščejo ameriški sen na severu.

 

0800

Razdvojitev Ukrajine se nadaljuje. Regionalne oblasti v Mykolaivu, Khersonu in Odessi so oznanile, da želijo postati del avtonomne Krimske republike, če bo slednji razširjena avtonomnost po napovedanem referendumu. Obenem se krimske oblasti spogledujejo tudi z drugimi načini poravnave z Moskvo - želijo namreč preklopiti na moskovski časovni pas. Gradnja novih vezi se odvija tudi na ruski strani, saj je premier Medvedjev podpisal odlok, s katerim se bo pričelo graditi most iz Rusije direktno na krimski pollotok.

Novi razvoji se odvijajo tudi na ljudski fronti. Masa proruskih Ukrajincev v vzhodnem mestu Donetsk je zavzela del vladne stavbe zaradi ravnanja kijevskih uzurpatorjev. Slednji so namreč samovoljno odstavili guvernerja Donetska in na njegovo mesto postavili najbogatejšega Ukrajinca - oligarha Segeya Taruta, ki ima v lasti eno največjih metalurških podjetij na svetu. Odločitev morda ni presenetljiva, saj je recimo novonastavljeni kijevski premier, ki ga podpira zahod, bivši vodja ukrajinske centralne banke.

Nepokorščino kijevskim uzurpatorjem izraža tudi večji del ukrajinske vojske. Že v nedeljo je večino ukrajinskih vojakov na Krimu zamenjalo strani in priseglo zvestobo avtonomnim oblastem na polotoku. Zgledu je sledila tudi mornarica, saj je eden izmed admiralov prisegel zvestobo krimski populaciji. Isto je naredila tudi zračna brigada poleg Sevastopola. Zavračanje ukazov iz Kijeva pa se odvija tudi zunaj krimskega območja. Ukrajinska brigada specialcev, nastanjena v Kirovogradu na sredini države, je zavrnila ukaz napotitve v smeri Krima.

 

0900

Proti vodji stranke radikalne desnice, ki je v koaliciji z iz zahoda podprto kijevsko vlado, Aleksandru Mužičku je razpisana tiralica zaradi napada na lokalnega tožilca. Zaradi svojega vedenja, ki je bilo v celoti posneto na kameri, se sooča z možnostjo petletnega zapora. Mužičko se zaenkrat skriva, vendar mu ni treba skrbeti glede priprtja. V javnosti namreč vedno nosi orožje, pred parlament je v preteklosti prišel s kalašnikovom, znan pa je predvsem zaradi antisemitičnih oziroma neofašističnih pripadnikov svoje stranke. Verjetno njegova edina pozitivna karakterna lastnost je doslednost njegovih prepričanj, saj se je že v Čečeniji boril proti ruski vojski.

Prav tako je videti, da želi kijevska vlada prilivati olje na ogenj. Prva sporna odločitev je bila ukinitev ruščine kot uradnega jezika, zdaj pa je v parlamentu ponovno vzniknil zakon iz februarja, ki ga je podala takrat še opozicijska stranka “očetnjava” - “domovina”. Zakon predpostavlja do desetletne zaporne kazni za posameznike z dvojno nacionalnostjo - torej dvema potnima listoma.

Krimske samoobrambne sile so izjavile, da so na kontrolni točki na cesti, ki vodi na krimski polotok, zasegle 400 kilogramov eksploziva, granate in drugo orožje. Seveda je treba trditve jemati z rezervo, saj niso uradno overjene. Kljub temu že sama možnost resničnosti njihovih izjav odraža nevarnost eskalacije.

 

1000

Zaradi ruske intervencije je nastradala ruska ekonomija, kar odraža padec rublja, kakor tudi borznih tečajev, saj so podjetja na moskovski borzi izgubila 60 milijard dolarjev vrednosti. Po drugi strani so v Veliki Britaniji v javnost prišli dokumenti, v katerih vlada ne kaže želje po ekonomskih sankcijah. Nadaljevati želi trgovanje z Rusijo, obenem pa ohraniti londonski finančni center odprt za ruski denar. Prav tako bo Velika Britanija nasprotovala vsem idejam o napotitvi vojske oziroma vojaškem posredovanju.

Kot v preteklosti ima Ruska Federacija v svojem rokavu asa, ki lahko na kolena spravi kakršnekoli pobude nasprotovanja in sankcij s strani evropskega kontinenta - adut je plin. Ruski predstavniki so namreč omenili, da ima Ukrajina že več kot 1,5 milijarde dolarjev neporavnanih obveznosti, obenem naj bi ukrajinske zaloge v najbolj optimističnem primeru zadostovale le še za 4 mesece. Problem pa je seveda širši od Ukrajine, saj se obe strani zavedajo, da lahko Rusija zaradi neplačevanja upravičeno zapre dostavo plina Ukrajini, s tem pa obenem odreže še zajeten del Evrope.

Francoskima biologoma je uspelu oživeti prahistorični virus, ki je bil tisočletja zamrznjen v sibirskem permafrostu. Virus je zaenkrat smrtonosen le za amebe, ki so bile uporabljene kot gostitelji za oživitev. Kljub temu odkritje nakazuje na potencialne nevarnosti, ki ležijo v ledu in zamrznjenih predelih zemlje, ki se počasi segrevajo po celem svetu.

Boris Johnson, kontroverzni župan Londona, je v svoji najnovejši izjavi napadel muslimansko skupnost. Po njegovem mnenju se mora v primeru podučevanja otrok o “norih rečeh” doma otroke staršem odvzeti. V nadaljevanju je še dodal, da je protiteroristična dejavnost omejena zaradi politične korektnosti družbe, obenem pa ne želi dopustiti možnosti, da muslimanski starši na Otoku radikalizirajo svoje otroke in jih spreminjajo v potencialne samomorilske napadalce.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.