BritOFF nacionalne varnosti

Aktualno-politična novica
17. 11. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Na predsedniških volitvah v Šrilanki je slavil Gotabaya Rajapaksa, upokojeni vojaški častnik, ki je pred tem deset let opravljal vlogo obrambnega ministra, tudi v obdobju, ko je v državi še potekala državljanska vojna in je državi predsednikoval njegov brat Mahinda. Uradnih rezultatov sicer še ni, a naj bi Rajapaksa osvojil vsaj 52 odstotkov glasov ob več kot 80-odstotni udeležbi. Poraz je že priznal njegov največji tekmec Sajith Premadasa. Trenutni predsednik Šrilanke Maithripala Sirisena na volitvah ni kandidiral, potem ko se je znašel pod kritikami zaradi dejstva, da oblasti niso uspele preprečiti letošnjih velikonočnih bombnih napadov. Rajapaksa je v svoji kampanji pogosto poudarjal pomen varnosti državljanov, priljubljen pa je predvsem med večinsko singalskim prebivalstvom Šrilanke. Manj navdušeni nad njegovo izvolitvijo so pripadniki ostalih manjšin. Posebej to velja za Tamilce, ki Rajapaksi očitajo odgovornost za smrti tisočev civilistov ob koncu državljanske vojne pred desetimi leti.

V Hongkongu se še naprej nadaljujejo protivladni, oziroma – protikitajski protesti, ki trajajo že vsaj od junija dalje. Protestnike je dodatno razjezilo dejstvo, da je nered, ki je nastal na ulicah med protesti, pomagala počistiti kitajska vojska. Kritiki opozarjajo, da vojska ne sme posredovati, razen v primerih naravnih nesreč ali vzdrževanju javnega reda, v kolikor to zahteva hongkonška vlada – kar se v tem primeru ni zgodilo. Tiskovni predstavnik vlade je sicer povedal, da je vojska posredovala prostovoljno, kar so nekateri kritiki označili kot PR potezo. Protesti so sicer v zadnjih mesecih postali čedalje bolj nasilni, protestniki so se nazadnje začeli posluževati streljanja z loki, medtem ko policisti odgovarjajo s solzivcem.

Francosko protivladno protestniško gibanje proti višanju cen goriva in življenjskih potrebščin
 / 3. 12. 2018
Mineva leto dni odkar so francoske ulice zasedli protestniki, ki so sprva nasprotovali poskusu višanja cen goriv, kasneje pa izražali splošno nezadovoljstvo s političnimi elitami. Protestniki, ki so nosili rumene odsevne jopiče, po katerih so dobili svoje ime, so ulice zasedli tudi ta vikend, po ocenah organizatorjev jih je bilo okoli 40 tisoč. V več mestih po državi je prišlo do izgredov, francoska policija je aretirala več kot 250 ljudi.

Protesti se nadaljujejo tudi v Boliviji, kjer policija in vojska še naprej nasilno zatirata demonstracije proti začasni vladi, ki je na oblast prišla po državnem udaru in padcu Eva Moralesa. Medameriška komisija za človekove pravice s sedežem v Washingtonu je oznanila, da je bilo v protestih ubitih že najmanj 23 ljudi.

Poročilo iz Bosanske krajine
 / 13. 11. 2019
Močno deževje z vetrovi v Bosni in Hercegovini je poškodovalo več šotorov in uničilo improvizirano mošejo v migrantskem taborišču Vučjak in še poslabšalo razmere v tem kampu v bližini Bihaća, ki gosti do tisoč migrantov. Taborišče, ki je bilo postavljeno na bivšem smetišču, je že dlje časa podvrženo kritikam zaradi izredno slabih razmer – Zdravniki brez meja so ta teden opozorili, da je zaradi slabih higienskih razmer in prihajajoče zime le vprašanje časa, dokler ne pride tudi do smrtnih žrtev, v kolikor odgovorne oblasti ne bodo ukrepale. Po poročanju medija N1 migrantom primanjkuje pitne vode, hrano pa jim dvakrat dnevno dostavlja tamkajšnji Rdeči križ. Evropska unija sredstev za Vučjak ne namenja in zahteva njegovo zaprtje, kar pa se zaradi pomanjkanja plana B oziroma neuspeha pri gradnji novega sprejemnega centra še ne bo zgodilo. Prav tako oblasti še ne bodo zaprle kampa Bira v Bihaću in Miral v Veliki Kladuši, ki gostita več tisoč ljudi, kar bi se po predhodnih napovedih moralo zgoditi po 15. novembru. Lokalne oblasti so medtem napovedale, da bodo migrantom v obeh kampih preprečile prosto gibanje, a zaenkrat tega ukrepa še niso realizirale.

O nevarnosti, ki preti na migrante, posebej ko se iz centrov na severu Bosne odpravijo proti severu, priča dogodek iz Gorskega kotarja na Hrvaškem, kjer naj bi policist streljal na skupino migrantov in enega huje ranil. Ustreljenega migranta so operirali v bolnišnici v Reki, preostale pa so pridržali policisti. Seveda to ni prvič, da poročamo o nasilju hrvaške policije nad migranti, gre pa za prvi potrjeni primer uporabe strelnega orožja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness