BritOFF naraščanja ateizma v Ameriki

Aktualno-politična novica
10. 10. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da bodo v državi izvedli predčasne parlamentarne volitve. Te naj bi bile v začetku prihodnjega leta oziroma osem mesecev prej, kot je bilo načrtovano. Netanjahu je dejal, da se je za predčasne volitve odločil, potem ko njegova vladna koalicija ni uspela doseči dogovora o proračunu. Aktualni premier misli sicer volivce na predčasnih volitvah prositi za nov mandat.

Avstrijski pustolovec Felix Baumgartner, ki je za včeraj nad mestom Roswell v Združenih državah Amerike načrtoval skok s padalom z višine skoraj 37 kilometrov je moral zaradi močnega vetra odpovedati svoj podvig. Močan veter je preprečil dvig s helijem napolnjenega balona, ki naj bi Baumgartnerja ponesel na rob vesolja. Baumgartner je načrtoval, da bo prvih pet minut skoka prosto padal ter medtem prebil zvočni zid, njegovo padalo pa naj bi se odprlo na višini 1500 metrov. Zaenkrat še ni jasno, kdaj bo Avstrijec znova poskušal izvesti podvig.

Evropski davek na finančne transakcije je na včerajšnjem zasedanju zunanjih ministrov držav članic Evropske unije dobil podporo enajstih članic, tudi Slovenije, kar je dovolj, da se lahko nadaljuje proces njegovega uvajanja. Enajsterico sicer sestavljajo Francija, Nemčija, Avstrija, Belgija, Portugalska, Grčija, Slovenija, Italija, Španija, Estonija in Slovaška. Najbolj burna je bila na včerajšnjem sicer razprava o enotnem nadzoru nad bankami v območju evra, ki velja za temelj bančne unije. Po besedah slovenskega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, se Slovenija zavzema za hitro uvedbo tega nadzora, saj je njegova vzpostavitev eden od pogojev za neposredno dokapitalizacijo bank iz Evropskega stabilizacijskega mehanizma.

8.05

Primer Megaupload, ki je tarča kritik že od samega začetka je dobil nov sum na nelegalnost postopka. Kim Dotcom, ustanovitelj Megauploada, ki ga ameriška vlada obtožuje hujšega kršenja avtorskih pravic, namreč pravi, da so Novozelandske oblasti podatke o njem, ki so jih na nelegalen način zbirale pred njegovo aretacijo, realno časovno delile z ameriškimi oblastmi. Ker je Dotcom bil za časa preiskave novozelandski državljan, oblasti pa so ga nadzirale na načine veljavne le za tujce, je generalni inšpektor obveščevalnih in varnostnih služb že ugotovil, da so bili podatki pridobljeni nezakonito. Ameriške oblasti sicer pridobljenih podatkov še vedno nočejo javno predstaviti.

Zveza Nato bo v primeru zaostrovanja razmer branila Turčijo, je dejal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. Ob tem je izrazil upanje, da bosta obe strani zadržani in se bosta izognili stopnjevanju krize. Do izmenjave strelov med sirsko in turško stranjo sicer prihaja že od srede, ko je bilo na turški strani ubitih pet ljudi.

Državni svetniki bodo na današnji seji odločali o odložilnem vetu na zakon o ukrepih za stabilnost bank, ki predvideva ustanovitev tako imenovane slabe banke. Predlagatelji veta menijo, da bi sprejeti zakon povzročal velikanski moralni hazard in hudo oškodovanje državnega premoženja, v koaliciji pa te očitke zavračajo. Državni zbor je zakon sprejel minuli četrtek. Na njegovi podlagi se bo ustanovila posebna družba, na katero se bo preneslo slabe bančne terjatve. Družba bo bankam v zameno ponudila obveznice z jamstvom države. Banke naj bi tako očistile svoje bilance in lahko začele s kreditiranjem gospodarstva. Predlagatelji zahteve za veto pa menijo, da se s tako rešitvijo posledice slabih odločitev uprav in nadzornih svetov bank prenašajo na breme davkoplačevalcev.

9.05

Obeležujemo deseti svetovni dan proti smrtni kazni. Svetovna koalicija proti smrtni kazni, ki jo je več kot 130 organizacij ustanovilo leta 2002 v Rimu izpostavlja, da je bil v minulem desetletju v boju za odpravo smrtne kazni dosežen občuten napredek, kljub temu pa ostaja še veliko dela. Po podatkih koalicije je v minulem desetletju smrtno kazen uradno ali v praksi odpravilo skupaj 141 držav. Celo Združene države Amerike, ki so eden največjih prestopnikov na tem področju, so v zadnjem času pokazale napredek, saj je več tamkajšnjih zveznih držav odpravilo ali omejilo smrtno kazen.

Pred moskovskim sodiščem se bo predvidoma nadaljevala obravnava pritožbe članic punk skupine Pussy Riot na razsodbo, s katero so bile zaradi domnevno žaljivega nastopa v cerkvi obsojene na dve leti prisilnega dela. Po mnenju poznavalcev je malo verjetno, da bi sodišče v pritožbenem postopku trojico oprostilo, lahko pa upajo na skrajšanje kazni za približno pol leta.

Dokumentarni film Jaz sem Janez Janša treh slovenskih umetnikov, ki so se preimenovali v Janeza Janšo, bo na letošnjem 10. zagrebškem filmskem festivalu dočakal prvo mednarodno premiero. Festival bo potekal od 14. do 21. oktobra na šestih prizoriščih po Zagrebu. Kot so napovedali organizatorji, bodo v sklopu festivala predvajali 100 filmov v desetih programih.

V zadnjih štirih letih se je, po podatkih državnega statističnega urada, število delovno aktivnih oseb v Sloveniji znižalo za 70.000. Število brezposelnih se je povečalo za 39.000, še bolj kot število brezposelnih pa se je povečalo število neaktivnih, torej oseb, ki ne delajo in dela aktivno ne iščejo. To število je naraslo za 47.000 oseb, predvsem na račun večjega števila upokojencev. Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije se je namreč število prejemnikov pokojnin od januarja 2008 do avgusta 2012 povečalo za več ko 60.000.

10.05

Prebivalci Združenih držav Amerike prvič v zgodovini niso več večinsko protestanti. Nedavno izvedena študija je namreč pokazala, da se za protestante izreka le 48 odstotkov državljanov, medtem ko je še pred petimi leti takšnih bilo 53 odstotkov. Za 5 odstotkov se je povečal delež neverujočih. Teh je sicer okoli 20 odstotkov in so glavni razlog za upad protestantskega deleža.

Za nominacijo za nagrado Ameriške filmske akademije, za najboljši tujejezični film se letos poteguje rekordnih 71 držav. Organizatorji najbolj prestižne filmske prireditve naj bi odločitev o petih nominirancih sporočili 10. januarja, nagrajenec pa bo znan 24. februarja. Slovenski kandidat za nominacijo za oskarja je tokrat večkrat nagrajeni celovečerni filmski prvenec režiserja in scenarista Nejca Gazvode Izlet. Film Izlet pripoveduje o treh prijateljih, starih nekaj čez 20 let, ki se odpravijo na morje na nekajdnevni izlet, kot so to počeli že v srednji šoli. Kar je videti kot eden izmed mnogih izletov, postavi na kocko njihovo prijateljstvo.

S posledicami krize se očitno spopada tudi eden najbolj branih španskih dnevnikov El Pais. Zaradi padca v oglaševanju in prihodkov iz prodaje so napovedali, da nameravajo za približno tretjino zmanjšati število zaposlenih. Predstavniki zaposlenih so pojasnili, da se vodstvo hiše ni želelo pogajati o ukrepih, zato so že zagrozili s stavko. Po podatkih španskega novinarskega združenja je sicer od začetka gospodarske krize leta 2008 brez dela ostal 7901 novinar.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Delež neverujočih se je povečal za 33.33 odstotkov, ali pa za 5 odstotnih točk, ne pa za 5 odstotkov!!

I had a cold call on my mobile this aonertofn from an Emma Jones.Her thick accent was a giveaway, and she admitted she was calling from Bangkok.But she insisted Emma was her real name.Is Thailand the new India?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.