8. 4. 2018 – 13.00

Britoff naslednje postaje

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je tridnevnem soočenju z policijo pristal na začetek prestajanja svoje dvanajstletne zaporne kazni. Lula bi se v zaporu moral zglasiti že v četrtek, a se je dva dni upiral aretaciji v zgradbi sindikata zaposlenih v kovinski industriji v Sao Bernardo do Campo, kjer so njegovi privrženci okoli zgradbe oblikovali zaščitni kordon. Protesti so potekali tudi danes v mestu Curitiba, kamor so Lulo pripeljali na prestajane zaporne kazni. Lula je bil sodno preganjan v okviru tako imenovane preiskave »Avtopralnica«.  Obsojen je bil zaradi korupcije in pranja denarja za luksuzno stanovanje, ki ga je nameraval kupiti. Lula, ki je Brazilijo vodil med leti 2003 in 2007, še vedno ostaja eden najbolj priljubljenih brazilskih politikov in je bil v raziskavah javnega mnenja vodilni kandidat za zmago na jesenskih predsedniških volitvah. K temu prispeva tudi dejstvo, da se z hudim obtožbami korupcije otepajo tudi zdajšnji predsednik Michael Temer in številni njegovi politični zavezniki.  Pričakuje se, da bo volilna komisija Luli prepovedala nastop na volitvah.

V Franciji ponovno poteka stavka železničarjev, ki nasprotujejo  reformam v državnem železniškem podjetju SNCF. Francoski predsednik Macron želi močno oklestiti varnost zaposlitve na železnicah, v silikatu pa se bojijo tudi, da je končni cilj reform privatizacija SNCF. Več o spopadu med železniškimi sindikati lahko poslušate in preberete v Offsajdu na tej povezavi. Tokratna stavka je ustavila nekoliko manj vlakov kot tista v sredo, a klub temu danes vozi zgolj petina hitrih vlakov TGV in tretjina rednih regionalnih vlakov. Sindikati železnic napovedujejo redne stavke za naslednje tri mesece. Zaradi drugih Macronovih reform so protestirali tudi smetarji, študenti in nekateri javni uslužbenci.

Macrona danes in jutri čakajo tudi nekoliko manj stresni opravki. Danes je namreč na dvodnevni obisk Francije prispel Mohammed bin Salman, prestolonaslednik na  saudski prestol. Princ, znan tudi po svojih kraticah MBS že danes velja za najvplivnejšega določevalca v Saudovi Arabiji, ki ji sicer vlada njegov oče.  Glavne trmr pogovorov bodo poleg v zadnjih letih železnega repertoarja vojn v Siriji, Jemnu in Iranskega jedskega sporazuma tudi situacija v Libanonu, kjer ima Francija zgodovinsko večji interes in kjer je Macron odigral vidnejšo vlogo v nedavni politični krizi. Mohammed bin Salman je v Francijo prispel po turneji ameriške zahodne obale, kjer se je srečal z ustanoviteljem Amazona Jefom Bezosom, ustanoviteljem Microsofta Billom Gatesom, obiskal pa je tudi silicijevo dolino in nov sedež Appla.

Humanitarne in zdravstvene organizacije,  ki delujejo v opozicijski enklavi Damaska Vzhodna Guta, so sporočili, da je prišlo v četrti Duma do napada s kemičnim orožjem. Ena od bolnišnic je sporočila, daj je smrtnih žrtev napada 70, okoli tisoč pa ljudi pa naj bi trpeli za zdravstvenimi posledicami bojnega strupa. PO navedbah opozicijskih skupni, naj bi helikopter sirske vlade odvrgel sod s bojnim strupom sarin. Sirska vlada je navedbe označila za izmišljotino.

Iransko ministrstvo za informacijsko tehnologijo je sporočilo, da so bili računalniški centri v Iranu tarča hekerskega napada. Napad je prizadel predvsem internetno infrastrukturo ponudnikov internetnih storitev.  Povzročil je izpad interneta, na številnih terminalih pa je pustil tudi ameriško zastavo in sporočilo »Ne vmešavajte se v naše volitve,«. Hekerji so izrabili novoodkrito polanklivost v internetnih stikalih ameriškega podjetja Cisco. To je že zagotovilo potrebno varnostno posodobitev, a jo številna iranska podjetja zaradi praznikov ob oranskem novem letu še niso inštalirala.  

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.