Britoff nigerijskega črpanja nafte

Aktualno-politična novica
6. 5. 2015 - 7.00
 / BritOFF

7.05

V Šanghaju lokalne oblasti v luči boja pripravljajo pionirski pravilnik o zaposlovanju funkcionarjev. Šanghajskim lokalnim veljakom se bo po novem prepovedano ukvarjati s privatnim poslom ob opravljanju svojih funkcij. Pravilnik naj bi vključeval funkcionarje v lokalnem parlamentu in državnih podjetjih. Ukrepom naj ne bi ušli niti pomočniki v kabinetu Komunistične partije. Napovedane spremembe predstavljajo eno izmed najodločnejših potez kitajskega političnega vodstva v boju z interno korupcijo.

V Dohi so prijeli nemškega novinarja Floriana Bauerja, ki se je ukvarjal s preiskovanjem sumljivih okoliščin izbire Katarja za gositelja svetovnega nogometnega prvenstva 2022. Oblasti so zasegle Bauerjevo video opremo ter računalnike in izbrisale vso vsebino. Bauer, sicer dolgoletni kritik trenutnega predsednika Fife Seppa Blaterja, je v Katarju zaključeval s preiskavo nečednosti. Prihodnji ponedeljek naj bi jih v Nemčiji premierno predstavil v dokumentarnem filmu o Fifi.

V Nigeriji so prebivalci območij delte reke Niger, ki jih je v letih 2008 močno prizadelo razlitje nafte, končno dobili zagotovila o poplačilu. Nizozemska naftna korporacija Shell je zaradi odločitve sodišča primorana izplačati 83 milijonov dolarjev odškodnin različnim skupnostim, ki so živele ob reki Niger in njenih pritokih. Gre za najvišjo odškodnino, ki jo je v Nigeriji kadarkoli plačala kakšna naftna korporacija. Več v Britoffu ob 8.00.

8.05

V Nigeriji so prebivalci območij delte reke Niger, ki jih je v letih 2008 močno prizadelo razlitje nafte, končno dobili zagotovila o popolačilu. Nizozemska naftna korporacija Shell je zaradi odločitve sodišča primorana izplačati 83 milijonov dolarjev odškodnin različnim skupnostim, ki so živeli ob reki Niger ter njenih pritokih. Gre za najvišjo odškodnino, ki jo je v Nigeriji kadarkoli plačala kakšna korporacija.

Pred šestimi leti je zaradi slabega vzdrževanja počil eden od njihovih naftovodov, zaradi česar je v reko izteklo več tisoč ton nafte. Shell se je nato izogibal plačilu stroškov čiščenja okolja in izplačilu odškodnin. Lokalni prebivalci so ob pomoči nekaterih nevladnih organizacij zato korporacijo tožili za 300-milijonsko odškodnino. Sodišče je odločilo, da so prebivalci upravičeni do 83 milijonov dolarjev odkodnine.

Shell je ob priznanju izlitja svojega naftovoda na začetku priznal izlitje 4000 sodčkev nafte, a po trenutnih ocenah je v okolje izteklo 500.000 sodčkov nafte. Ekološka katastrofa je pomorila skoraj vse rečne ribe. Večina prebivalcev v vaseh ob reki se je ukvarjala z ribolovom, zato so se bili mnogi primorani preseliti. Zaradi prisotnosti nafte in drugih strupenih ogljikovodikov v vodi in zemlji je zdravje tistih, ki ostajajo na onesnaženih območjih, zelo tvegano.

Odprto vprašanje ostaja tudi sanacija samega izlitja. Iztekle nafte se vse od leta 2008 nihče več ni dotikal. Po ocenah nekaterih okoljevarstvenikov bi sanacija glavnega rokava reke in njenih pritokov trajala najmanj 20 let. Shell zaenkrat ne razmišlja o plačilu sanacije. V delto reke Niger sicer letno izteče precej nafte. Zaradi slabega stanja naftovodov, nelegalnega pridobivanja nafte in vandalizma naj bi se zgolj v preteklem letu zgodilo 550 večjih in manjših izlivov v srednjem in spodnjem toku reke.

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.