Britoff podržavljanja Trepče

Aktualno-politična novica
trepca
8. 10. 2016 - 12.00
 / BritOFF

Kosovski parlament je z 79 glasovi za od 120 poslanskih mest izglasoval podržavljenje rudnika Trepča. Ta bo po novem v 80-odstotni lasti države, 20-odstotni delež pa bo pripadel rudarjem. Podržavljenje prinaša s sabo državno kritje dolga podjetja, ki je bilo tik pred stečajem. Podržavljenju nasprotuje srbska manjšina, srbski poslanci pa so glasovanje bojkotirali. Srbska vlada, ki trdi, da ji pripada 75 odstotni delež rudnika, ki deloma sega na njeno ozemlje, je že sklicala sestanek vladnega odbora, zadolženega za pogajanja s Kosovom. S 30 odstotki rudnika cinka, svinca, zlata, srebra in drugih kovin so do sedaj upravljali Srbi, s 70 odstotki pa kosovski Albanci, lastniška struktura pa ni povsem jasna. Od leta 1999 je namreč rudnik prevzela Kosovska agencija za privatizacijo, ki so jo ustanovili Združeni narodi, vendar privatizacije ni uspela izvesti. Podržavljenje so zato že lani napovedale kosovske oblasti, vendar ga zaradi ostrega nasprotovanja iz Beograda in strahu pred stečajem podjetja do včeaj zvečer niso potrdile.

Ameriški predsednik Barack Obama je razglasil konec izvajanja ameriških sankcij proti Mjanmaru, vzpostavljenih zaradi grožnje ameriški nacionalni varnosti, ki naj bi jo domnevno predstavljala prejšnja militaristična vlada.  Ukinitev sankcij sledi sestanku Obame in predsednice mjanmarške vladajoče stranke Nacionalne lige za demokracijo, Aung San Suu Kyi, ki si je na lanskih novembrskih volitvah zagotovila absolutno večino. Od takrat naj bi po ocenah Obame demokratično izvoljena vlada civilistov izpustila veliko političnih zapornikov in poskrbela za spoštovanje človekovih pravic. Kljub očitkom, da nobelova nagrajenka Suu Kyi ni storila veliko v pomoč rohingijske muslimanske manjšine, ki se sooča z izrazito etnično diskriminacijo, po Obamovem mnenju sprememba vlade zadošča za dvig sankcij, ki so jih sprejeli na pobudo Suu Kyi, ko je bila še politična zapornica pod prejšnjo vlado.

Znani so neuradni rezultati parlamentarnih volitev v Maroku. Največ glasov je dobila islamistična Stranka za pravičnost in razvoj oziroma PJD, ki si je zagotovila 99 sedežev v 395-članskem parlamentu. Na drugem mestu je z 80 sedeži Stranka za avtentičnost in modernost oziroma PAM, ki naj bi jo podpirala monarhija. Kralj Mohamed VI. bo mandat za sestavo vlade najverjetneje podelil PJD, ki je na oblasti od prejšnjih volitev leta 2011. Vladajoča stranka je izjavila, da ne misli v koalicijo z drugouvrščeno PAM, ki je bila v opoziciji tudi do sedaj. Mandatar se po ustavi iz leta 2011, sprejeti po množičnih protestih, po katerih se je moral kralj odpovedati nekaterim pristojnostim, izbere izmed stranke, ki dobi največ glasov.

V Srinagarju v Kašmirju so ob pogrebu 12-letnega dečka, ki so ga ustrelili indijski policisti, izbruhnili večtisočglavi protesti. Ti so kmalu prerasli v nasilje, zaradi česar so indijske oblasti v Srinagarju uvedle policijsko uro.

V Siriji se odvijajo premiki na več frontah. Borci Islamske države so v protinapadu uspeli zopet osvojiti nekaj vasi iz rok upornikov, ki jih podpira Turčija. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so zavzeli področje do treh kilometrov vzhodno od strateško pomembne utrdbe Islamske države, vasi Dabiq, proti kateri so prodirali uporniki s pomočjo turških letal in tankov. Jugovzhodneje, v provinci Hama, so sirske vladne sile zopet osvojile več mest in vasi, ki so jih avgusta zasedli uporniki. V ločeni ofenzivi so vladne sile zavzele velik del mesta al-Hameh severozahodno od Damaska.

Podeljena je bila še ena nagrada za mir. Venezuelski predsednik Nicholas Maduro je ustanovil Nagrado Huga Chaveza za mir, ki je bila kot prvemu podeljena Vladimirju Putinu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness