BritOFF pozitivnih učinkov alkohola

Aktualno-politična novica
28. 11. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Dan po protestu v Mariboru se je nekaj sto ljudi sinoči zbralo tudi na shodu na ljubljanskem Kongresnem trgu. Kot so povedali udeleženci shoda v Ljubljani so protestirali proti uvedbi policijske države, županom, aktualni vladi in v podporo protestnikom v Mariboru. Mariborski župan Franc Kangler si je medtem vzel deset dni časa za razmislek kako naprej.

Predsednik vlade Janez Janša se je na delovnem sestanku srečal s predstojniki in predstavniki ministrstva za notranje zadeve, obrambo, njunih organov v sestavi ter varnostnih obveščevalnih služb, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Janša se je na sestanku seznanil z varnostnim položajem v državi ter ukrepi za zaščito varnosti ljudi. Vlada bo sicer na današnji redni seji med drugim obravnavala poročilo o protestih v Mariboru.

Protesti pa so se včeraj odvili tudi v Kairu in drugih egiptovskih mestih, kjer se je zbralo na desettisoče ljudi, ki so protestirali proti samovolji predsednika Mohameda Mursija. Islamistični predsednik, ki si je minuli teden podelil široke pristojnosti, se sooča z vse hujšim pritiskom, država pa je zabredla v najglobljo krizo, odkar je junija prevzel oblast. Na osrednjem kairskem trgu Tahrir se je zbralo več deset tisoč ljudi, sicer naj bi šlo za najbolj množičen protest proti aktualnemu predsedniku doslej.

8.05

Generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze Jerome Valcke je obljubil, da bo zveza pomagala obnoviti stadion v Gazi, ki so ga delno porušila letala izraelske vojske med bombardiranjem. Izraelska letala so namreč močno poškodovala dvorano in nekatere spremljajoče objekte, na zelenici pa so štiri velike luknje. Po prvih ocenah bo obnova stadiona z 10.000 sedišči stala okoli milijon ameriških dolarjev.

Vlada ima na dnevnem redu predlog novele zakona o bančništvu, s katero se bo vzpostavil poseben pravni režim za reševanje težav, s katerimi se sooča bančni sistem zaradi omejenih možnosti pri zagotavljanju ustreznih virov financiranja. Po predlogu bo Banka Slovenije dobila večja pooblastila pri nadzoru bank. Banka Slovenije bo tako lahko v banki imenovala izrednega pooblaščenca, ki bo neposredno prispeval k izboljšanemu upravljanju s tveganji banke. Predlagani pa so še drugi izredni ukrepi nadzora, denimo imenovanje izredne uprave banke, prisilna prodaja delnic banke za račun obstoječih delničarjev, dokapitalizacija banke na podlagi odločbe Banke Slovenije ter prenos premoženja in obveznosti banke na prevzemno družbo.

Evropska komisija bo v Bruslju predstavila načrt korakov do bančne, fiskalne, ekonomske in politične unije, ki je njen prispevek k pripravi terena za decembrski vrh Evropske unije. Na decembrskem zasedanju naj bi namreč voditelji članic unije sprejeli konkretne odločitve o nadaljnjem poglabljanju evropske integracije. V načrtu korakov bo komisija opredelila kratkoročne in dolgoročne ukrepe ter pravne možnosti za njihovo izvedbo. Pri tem bo tako ponudila tudi odgovore na občutljivo vprašanje - za katere reforme bo treba spremeniti pogodbo unije.

10.05

Malezijska islamska stranka je pozvala vlado državno vlado, naj prepovedo četrtkov nastop Eltona Johna v Kuala Lumpurju. Britanski pevec, ki ne skriva svoje homoseksualnosti, po njihovih besedah širi nemoralne vrednote. Umetniki, ki so vključeni v gejevske in lezbične aktivnosti, po njihovem mnenju ne bi smeli nastopati v Maleziji, saj širijo napačne vrednote. Elton John je sicer lanskega novembra kljub podobnemu protestu islamske stranke v Maleziji že nastopil pred razprodano dvorano. Homoseksualnost je v Maleziji, v kateri je 60 odstotkov prebivalstva muslimanske veroizpovedi, obravnavana kot kaznivo dejanje, za katerega je predvidena zaporna kazen.

Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko za zaprtimi vrati na nujni seji razpravlja o stališču Slovenije glede resolucije Generalne skupščine Združenih narodov o dvigu statusa Palestine v državo nečlanico. Kakšno stališče bodo tik pred za četrtkom napovedanim glasovanjem v New Yorku sprejeli člani odbora, ni jasno. Seje se udeležuje tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki je odbor spomnil, da je v preteklosti sprejemal stališča, da Slovenija podpira prizadevanja glede priznavanja Palestine. ODbor je tako na primer septembra lani podprl prizadevanja Palestincev za priznanje njihove države v mejah iz leta 1967.

Poškodovani bolniki z alkoholom v krvi imajo, po študiji izvedeni na Univerzi v Chicagu, večjo možnost preživetja, kot trezni. Študija, ki so jo izvedli na 190,000 pacientih med letoma 1995 in 2009, je namreč pokazala, da ima alkohol zaščitno funkcijo pri poškodbah. Študija je preučila razmerje med alkoholom v krvi in smrtjo v bolnišnici zaradi hujših poškodb, kot so zlomi, notranje poškodbe in odprte rane. Alkohol se je pokazal kot koristen pri večini poškodb, z opeklinami kot edino izjemo. Vodja študije Lee Friedman sicer opozarja, da raziskava ne spodbuja pitja alkohola, saj se v opitem stanju možnost poškodb poveča.

Temeljna struktura angleškega jezika naj bi bila izjemno podobna strukturi norveškega jezika, pravi Jan Terje Faarlund, profesor lingvistike na Univerzi v Oslu. Zato naj bi Norvežani delali relativno malo napak, ko govorijo Angleško. Faarlund in njegov kolega Joseph Emmonds, gostujoči profesor iz češke Univerze Palacky menita, da je angleščina v resnici skandinavski jezik, z drugimi besedami, da spada v severno-germansko jezikovno skupino, podobno kot Norveščina, Danščina, Švedščina in Islandščina. Moderna Angleščina tako naj ne bi bila neposredna potomka Stare Angleščine, saj naj bi le-ta izumrla in pustila le svoj vokabularij, preživele pa so osnovne sintaktične strukture Skandinavščine.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness