Britoff rdečega vina

Aktualno-politična novica
23. 4. 2013 - 10.05
 / BritOFF

ob 07.05

Ljubljanski župan in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković bo na ljubljanskem okrožnem sodišču danes predvidoma pričal v sojenju zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza. Nekdanja predsednika uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčar, naj bi zaradi domnevno sporne prodaje ovadil prav Janković.

Zunanji ministri članic zveze Nato bodo v Bruslju razpravljali o izzivih v Afganistanu po letu 2014. Država pod Hindukušem bo tudi glavna tema na srečanju zaveznic z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Pričakovati je tudi razpravo o Kosovu v luči petkovega dogovora Beograda in Prištine o stabilizaciji odnosov. Zasedanja zunanjih ministrov, ki bo tokrat trajalo samo en dan, ne dva, kot je običajno, se bo udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo danes sprejel stališče do predlaganih vladnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju. Po ocenah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja odločitev še nikoli do zdaj ni bila tako nepredvidljiva, a med člani je opaziti izrazito nezadovoljstvo. Na današnji seji bo stavkovni odbor tudi opredelil predpogoje za pristop k pogajanjem o zmanjšanju plačne mase ter razpravljal o zahtevani vsebini potencialnega stavkovnega sporazuma.

ob 08.05

Vodja službe za odnose z javnostmi SDS Jernej Pavlin je častnemu razsodišču Društva novinarjev Slovenije prijavil 12 novinarjev iz medijev Delo, Večer, Dnevnik, RTV Slovenija, POP TV, 24ur.com, STA in Sveta na Kanalu A, ker naj bi kršili kodeks novinarjev. Pavlin trdi, da naj bi novinarji sodnici Marion Zöllner na dunajskem deželnem sodišču v Avstriji, ko je javno razglasila obsodilno sodbo zoper Wolfganga Riedla v zadevi Patria, pripisali izjavo, ki je ni nikoli rekla. Kot je zapisal v pritožbi, neizpodbitni dokazi kažejo, da sodišče nikoli ni razsodilo, sodnica pa nikoli dejala, da "ni dvoma, slovenski politiki so bili podkupljeni, da so priredili razpis v korist Patrie".

Med Slovenijo in Hrvaško se spet zapleta - tokrat zaradi terana. Slovenija je s trgovinskih polic umaknila hrvaško vino z oznako teran, ker je pod tem imenom na trgu EU zaščitila svoje vino, kar pomeni, da nobena druga država na trgu EU ne sme prodajati vina z enakim imenom. Hrvaška tako že sedaj tega vina ne sme prodajati v uniji, po vstopu v EU 1. julija pa ga ne bo smela več prodajati niti na svojih policah. Hrvaški to ni všeč in poziva k skupni čezmejni zaščiti terana. A tudi v Bruslju so pojasnili, da nobeno hrvaško vino ne more na trg EU z imenom teran.

Levosredinska koalicija predsedniške kandidatke Debore Serracchiani je na deželnozborskih volitvah v Furlaniji-Julijski krajini za slabih dva tisoč glasov premagala doslej vladajočo desno sredino predsednika Renza Tonda. Zbrala je 39,36 odstotka glasov, medtem ko jih je Tondo prejel 39,02 odstotka. Letošnje deželnozborske volitve je sicer zaznamoval močan padec volilne udeležbe, saj je na volišča prišla komaj dobra polovica upravičencev. Zmagovalka volitev je v svojih prvih izjavah naznanila, da želi sodelovati z vsemi ter navezati dialog tudi z opozicijo.

ob 09.05

Maja bo v Bruslju donatorska konferenca za Mali, na kateri bo v okviru svojih zmožnosti prispevala tudi Slovenija, je v Luksemburgu napovedal zunanji minister Karl Erjavec. Medtem ko je Slovenija lani prispevala 60.000 evrov za Sirijo, bo letos prispevala 30.000 evrov za Mali, je pojasnil Erjavec. "Nimamo zadosti sredstev, je pa prav, da sodelujemo vsaj simbolično," je poudaril.

Ljubljansko okrožno sodišče je predsednika SNS Zmaga Jelinčiča v zasebni tožbi obsodilo na enotno pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let zaradi štirih žaljivih obdolžitev, uperjenih proti Lari Mikuž, ki je bila nekoč v državnem zboru zaposlena na delovnem mestu podsekretarke poslanske skupine SNS. Po aretaciji poslanskega kolega Srečka Prijatelja leta 2010 je Jelinčič o Mikuževi med drugim izjavil, "da je delovala kot sodelavka policije in pisala poročila o članih SNS in delovanju SNS in jih oddajala policistom". Jelinčič bo moral na svoje stroške sodbo objaviti v časnikih Večer in Dnevnik ter poravnati sodne stroške. Jelinčič je napovedal, da se bo na sodbo verjetno pritožil.

Liverpoolovega nogometaša, Urugvajca Luisa Suareza, ki je na nedeljski tekmi s Chelseajem ugriznil tekmeca Branislava Ivanovića, bo kaznovala tudi angleška nogometna zveza FA. Ta ga je obtožila nasilnega ravnanja na igrišču. Pri angleški zvezi menijo, da je "očitno, da je bilo dejanje nasilno, zato standardna kazen FA v takšnih primerih, tri tekme prepovedi nastopanja, očitno ni dovolj v takšnih okoliščinah." Nogometaša so v klubu že finančno kaznovali, odvzeli so mu dve tedenski plači, ki naj bi ju namenil v dobrodelne namene.

ob 10.05

Hrvaški Osimpex naj bi bil pripravljen državi kot garancijo za ohranitev 280 od skupno 380 delavcev v Peku dovoliti vpis zastavne pravice na pridobljenem lastniškem deležu tržiškega podjetja. To pomeni, da bi lahko Osimpex, če bi kršil pogodbena določila, ostal brez lastništva v Peku. Medtem ko zastavna pravica Osimpexu za razliko od zahtevane bančne garancije ne bi povzročala dodatnih stroškov, bi država z vpisom zastavne pravice na delnicah Peka pridobila boljšo garancijo, kot jo je hrvaški kupec ponujal doslej.

Ker je sanacija zagorske Svee s pomočjo turškega partnerja, spodletela, zdaj državi predlagajo, naj njene nepremičnine odkupi za deset milijonov evrov in jih nato odda nazaj v najem. S tem bi Svea po hitrem postopku prišla do nujno potrebnih likvidnostnih sredstev. Neuradno naj bi polovico sredstev družba namenila poplačilu finančnih obveznosti do bank upnic, drugo polovico pa za servisiranje dolgov do dobaviteljev in obratni kapital.

Grčija bo vlagateljem iz držav zunaj EU, ki bodo kupili ali najeli nepremičnine za več kot 250.000 evrov, zagotovila še petletno dovoljenje za bivanje. Na tak način želi država spodbuditi aktivnost na zaspanem nepremičninskem trgu. Iniciativa, ki jo je parlament podprl prejšnji teden, je nastala zaradi velikega povpraševanja arabskih, ruskih in kitajskih vlagateljev. Zanimanje naj bi veljalo predvsem za počitniške hiše na grških otokih, pa tudi za poslovne prostore v Atenah.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness