Britoff Rudija Merljaka

Aktualno-politična novica
27. 2. 2015 - 8.00
 / BritOFF

SEDMA:

Ameriški admiral Joseph Mulloy je v govoru pred kongresom razkril, da so kitajske oborožene sile prehitele Združene države Amerike po številu vojnih podmornic, tako po številu dizelskih kot jedrskih podmornic. Mulloy je kongresnikom pojasnil, da mogoče kitajske podmornice niso tako dobre kvalitete kot ameriške, ampak njihovo število raste izjemno hitro.

Kitajska se ne samo pospešeno oborožuje, ampak je čuteča tudi do ogroženih živalskih vrst. Ljudska republika je namreč odredila enoletno prepoved uvoza slonovine, da bi pripomogla k zaščiti slonov pred izumrtjem. Kitajska je največja uvoznica slonovine, ker je le ta zelo iskana surovina v kitajski tradicionalni medicini.

Na plan prihajajo informacije, da je nekdanji britanski premier in novopečeni svetovalec srbske vlade Tony Blair obiskal Beograd, da bi imel enourno predavanje za ministre srbske vlade. Blair naj bi ministre poučil predvsem o strategiji delovanja in o tem, kako naj komunicirajo z javnostjo, na dušo naj bi jim položil tudi, da se v enem mandatu osredotočijo na tri do štiri glavne teme, ki jih nameravajo urediti. Srbska vlada je sporočila, da je bil tokratni Blairov obisk brezplačen oziroma, kot je dejala podpredsednica vlade Zorana Mihajlović, naj bi Blair prišel na kavo in obisk na kavo se ne plača.

 

OSMA:

Te dni mineva 23 let od izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnih prebivalcev Republike Slovenije. Kot je znano, so izbrisani posledično izgubili pravice do zdravstvenega zavarovanja, socialnega varstva, šolanja, v mnogih primerih tudi službo, kar jim je onemogočilo ali vsaj močno otežilo normalno eksistenco. Izbris je izvedla takratna vlada Lojzeta Peterleta, minister za notranje zadeve pa je bil Igor Bavčar. Točno ozadje in motiv, ki sta privedla tedanjo oblast do odločitve o izbrisu, nista znana, ampak le stežka se znebimo občutka, da so se poskušali znebiti nezaželenih ljudi iz drugih republik nekdanje Jugoslavije.

23 let pozneje se je spremenilo veliko, a hkrati je vse ostalo isto. Država je priznala, da je kršila pravice izbrisanih, ampak šele ko jo je v to prisilila sodba Evropskega sodišča za človekove pravice. Na sončni strani Alp pa se še vedno slišijo šovinistična mnenja nekaterih posameznikov, ki se zapletejo v spor z, navajamo: “nekim tipom retardiranega mafijskodinarskega videza in kavbojskih hlač, prekrivajočih le slabo polovico nagravžne gole zadnjice, ki je s svojim super audijem parkiral na edinem prostoru za invalide”, iz česar naj bi nujno sledil sklep o pomanjkljivostih in potrebi po spremembi slovenskega narodnega značaja, navajamo: “Praktično noben Slovenec si ne upa opozoriti na nobeno nepravilnost. Zlasti, če nepravilnost stori kakšen balkanski priseljenec. Teh se Slovenci še posebej bojimo. Kar pa seveda niti ni tako čudno, saj je pri njih zelo redko mogoče naleteti na obžalovanje, pojasnilo ali opravičilo, zelo pogosto pa na agresiven odziv s takojšnjo grožnjo.”

Omenjeno mnenje žal ni bilo zapisano na spletnem forumu, namenjenem nadebudnim mladcem, ki so se odločili, da bodo lastne frizerje prikrajšali za kakršnokoli zahtevnejše delo. Zapisano je bilo objavljeno v zborniku znanstvenih in strokovnih člankov pod naslovom “Meje slovenskega kulturnega prostora”, citirali pa smo članek nekdanjega diplomata in pedagoga Rudija Merljaka “Slovenci med kozerijo in tragedijo”. Zbornik je povzel prispevke znanstvenega posveta Svetovnega slovenskega kongresa in ga je posredno financiral vladni Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, pri katerem omenjeni Rudi Merljak sedaj vrši funkcijo sekretarja urada.

Omenjeni, tako imenovani znanstveni posvet Svetovnega slovenskega kongresa je sicer potekal lanskega novembra, zbornik pa je izšel pred kratkim, v njem poleg Merljakovega šolskega primera sovražnega govora lahko preberemo tudi pozive avtorjev iz zamejstva po strpnosti in odprtem dialogu med manjšino in večinskim narodom. Torej, kako se je Merljakov šovinistični članek znašel v zborniku, ki sam sebe naziva s pridevnikom znanstveni in katerega izdajo je financiral davkoplačevalski denar? Urednik zbornika in predsednik slovenske sekcije Svetovnega slovenskega kongresa  Franci Feltrin ne vidi nič spornega v Merljakovem članku, ker naj bi šlo za avtorjevo mnenje in sploh naj bi avtor povedal, navajamo, “resnico”.

Torej šovinistične blodnje Rudija Merljaka o balkanskih priseljencih dobijo kvaziznanstveno veljavo, ker izhajajo iz osebne izkušnje in so kot take resnične. Ehh, ja … Veliko smo morali spremeniti, da bi vse lahko ostalo isto.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness