BritOFF tatovov slaščic

Aktualno-politična novica
19. 6. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Policija v srbskem mestu Požarevac je aretirala zloglasne tatove slaščic. Četverico, ki je osumljena kraje slaščic iz tovarne Bambi Banat, sestavljajo štirje moški, stari med 17 in 31 let. Policija je ukradene dobrote odkrila, ko je ustavila vozilo osumljencev. Med preiskavo njihovih domov pa so našli tudi slaščice, ki so bile tovarni Bambi Banat odtujene že med prejšnjo krajo. Slaščice so policisti vrnili tovarni, tatovi pa bodo morali pred preiskovalnega sodnika.

Vodja grških socialistov Evangelos Venizelos, čigar stranka Pasok je na nedeljskih volitvah zasedla tretje mesto, je po včerajšnjih koalicijskih pogovorih z mandatarjem za sestavo vlade Antonisom Samarasom izrazil upanje, da bo nova grška vlada oblikovana že danes. Po njegovem mnenju bi bilo najbolje odlikovati vlado narodnega konsenza, v kateri bi bili Nova demokracija, Siriza, Demokratična levica in Pasok. Vodja stranke Siriza Aleksis Cipras je že napovedal, da bo njegova stranka ostala v opoziciji.

V sloviti britanski televizijski avtomobilistični oddaji Top Gear na britanski televiziji BBC so preizkusili tudi slovenski avtomobil Tushek Renovatio T500, ki ga je zasnoval Slovenec Aleš Tušek. Nad avtomobilom, ki so ga preizkusili v francoskem Le Mansu pred začetkom slovite 24-urne dirke, so bili navdušeni. Kot so objavili na spletu, se Tushkov super avtomobil lahko postavi ob bok drugim dragim športnim avtomobilom iz tovarn Bugatti, Ferrari, Lamborghini, Pagani, Spyker in podobno.

 

8.05

Norveškega terorista Andersa Behringa Breivika, ki je julija lani ubil 77 ljudi, bi moralo sodišče spoznati za kazensko odgovornega, sta na sojenju poudarila psihiatra, ki sta podala oceno o njegovem psihičnem stanju. Njuna ocena je v nasprotju s prvo psihiatrično oceno, po kateri je neprišteven. Breivik sicer želi, da ga sodišče spozna za prištevnega in odgovornega za njegova dejanja. To bi po njegovem pomenilo, da javnost resno jemlje njegovo protiislamsko ideologijo in da njegov pokol ni bil pobesnelo dejanje norca. Na koncu bo o njegovi prištevnosti odločil sodni senat, ko mu bo julija ali avgusta izrekel sodbo.

Evropska unija je po besedah predsednika Evropske komisije Joseta Manuela Barrosa, pripravljena storiti več v podporo Grčiji pri spodbujanju rasti, če bo uresničevala zaveze. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je poudaril, da bo prvi korak k tesnejši integraciji unije bančna unija, ki je lahko vzpostavljena zelo hitro. Barroso je sicer ponovil željo Evropske unije po uvedbi davka na finančne transakcije v Evropi in globalno ter izrazil pričakovanje, da bo unija kmalu dosegla dogovor, ki bo omogočil premik k uvedbi tega davka na evropski ravni.

V naslednjih dneh bo zelo vroče, opozarjajo na Uradu za meteorologijo Agencije za okolje. Kot kažejo meritve, bo po nižinah do 35 stopinj, zato bo toplotna obremenitev zelo velika. Na inštitutu za varovanje zdravja svetujejo naj ljudje dnevno popijejo vsaj dva litra brezalkoholnih pijač, še najbolje vode, prostore naj se prezračuje zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj. Priporočljivo je zadrževanje v zaprtih in hlajenih prostorih, a kot opozarjajo, se ne sme nikoli nikogar pustiti v zaprtem, parkiranem avtomobilu.

 

9.05

Google je objavil polletno poročilo o transparentnosti na internetu, v katerem lahko najdemo podatke o zahtevkih po odstranitvi vsebin. Te pošiljajo predvsem vladne agencije iz različnih držav in lastniki avtorskih pravic. Pri vlaganju zahtevkov so med državami na prvih mestih Brazilija, Združene države Amerike in Nemčija. Za Slovenijo podatkov ni, ker je bilo zahtevkov manj kot 10. V Googlu so sicer nad dogajanjem zaskrbljeni, saj po njihovem mnenju kaže na krčenje svobode govora na internetu.

Voditelji skupine najpomembnejših gospodarstev na svetu G20 so se že pred zaključkom vrha v mehiškem Los Cabosu dogovorili, da je gospodarska rast s povečanim zaposlovanjem pomembnejša od varčevalnih ukrepov. Mednarodni denarni sklad je že sporočil, da Evropa ne bo sposobna rešiti krize brez osredotočenja na politike, ki spodbujajo gospodarsko rast in zaposlovanje. Sklad Evropi priporoča, naj olajša najemanje in odpuščanje delavcev, poenostavi finančne regulacije in olajša selitev delavcev po različnih državah. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta sicer opozorila, da so se težave, s katerimi se danes sooča Evropa, začele v Severni Ameriki.

Sindikati državne uprave bodo ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču predstavili predlog za sklenitev kolektivne pogodbe za državno upravo. Sindikati so se namreč v preteklih dneh uskladili glede normativnega dela že pripravljene kolektivne pogodbe. Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je dejal, da je kolektivna pogodba za državo upravo pripravljena že nekaj let.

 

10.05

Ameriško vrhovno sodišče je odredilo ameriški vladi povračilo stroškov domorodnim plemenom za zagotavljanje javnih storitev. Razsodba naj bi bila vredna milijone ameriških dolarjev. Po zveznih zakonih, ki omogočajo, da plemena urejajo svoje lastne storitve, mora vlada povrniti stroške za takšno infrastrukturo. Toda med letoma 1994 in 2001 kongres indijanskim plemenom ni dodelil dovolj denarja. Plemena bodo sedaj poplačana na enak način kot zasebni izvajalci.

Umetnost aboriginov je stara najmanj 28.000 let, menijo strokovnjaki. To naj bi med drugim dokazoval granitni fragment z območja Arnhem na severu Avstralije. Strokovnjaki se sicer nagibajo k novi teoriji, da so bile domorodne skupnosti v Avstraliji med najbolj razvitimi na svetu. Arheologi so granitni fragment iz nedostopne divjine Arnhem prinesli pred letom dni, karbonska analiza risbe z ogljem, ki ga krasi, pa je pokazala, da se uvršča med najstarejše primerke na svetu.

Raziskava Slovenske turistične organizacije kaže, da le štirje odstotki slovenskih izvoznih podjetij uporabljajo blagovno znamko "I feel Slovenia". Precej pogosteje jo uporabljajo podjetja slovenskega turističnega gospodarstva, saj sta kar dve tretjini sodelujočih iz teh podjetij v raziskavi potrdili uporabo omenjene blagovne znamke. Kljub temu, da se večini zdi navedba znamke pomembna, se anketiranim izvoznikom v povprečju to zdi prej nepomembno kot pomembno. Slogan "I feel Slovenia" je po rezultatih raziskave sicer najbolj primeren za potrošne izdelke, kot je recimo pivo, ter storitve, kot je recimo oddih v zdraviliščih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ponudnik me je prijazno obvetsil, da sem nefer napisal. Naj dodam torej še bistveno podatek.Glavni problem je povzročila uporaba catch-all nastavitve pri emailih. Kar pomeni, da sprejmem VSE email naslove na neko domeno. In nato sem imel nastavljen forward na gmail.Ne vem, jaz imam tako emaile že vrsto let. Pa nisem imel nobene težave. Ker se prijavljam na razne spletne strani kot marko-[imedomene]@mojadomena.com, tako da potem vem, katera od spletnih strani zlorablja moje zaupanje in daje emaile naprej spamerjem.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness