Drevesa spotike

Aktualno-politična novica
20. 4. 2021 - 10.05
 / BritOFF

DESETA:

Ulico prvega maja v Metliki, eno najčudovitejših ulic na svetu, je pretekli četrtek pretresel incident, ki bi ga lahko uvrstili med urbanistično-okoljevarstvene, a kot se v lokalnih skupnostih rado zgodi, je zdraha nastala predvsem na ravni medsosedskih odnosov. Komunala Metlika je namreč posekala drevesa v vsej ulici, največ pozornosti pa je bilo usmerjene v breze na otroškem igrišču med hišnima številkama štiri in šest. A spora ni povzročilo sekanje samo – očividci so prepričani, da so zaposleni na Komunali ob pomoči Prostovoljnega gasilnega društva Metlika, takoj ko so stanovalci nehali s protestiranjem, svoje delo opravili na najvišjem nivoju – v krošnjah smrek. Zataknilo se je, kot se v lokalnih skupnostih tudi rado zgodi, pri postopku odločanja o posegu v okolico

Izberimo Drevo leta 2019 v izvedbi Mestne občine Ljubljana
 / 11. 11. 2019
Neposredno pobudo za sekanje dreves, predvsem visokih smrek, ki v urbano okolje po urbanističnih načelih ne sodijo, je pred dobrim letom sprožila stanovalka šestega bloka Tanja Lebar, nekateri sostanovalci pa so prepričani, da niso bili vključeni v soodločanje. Formalne postopke in pot do odločitve o sečnji predstavi predsednica sveta Mestne skupnosti Metlika, ki je pri projektu ponudila finančno podporo, Alenka Tomašič.

Izjava

Kljub temu da so odločitev sprejeli predstavniki Komunale, predstavnica mestne skupnosti, upravitelj blokov in predstavnika stanovalcev najbližjih blokov, nadaljuje Tomašič, se je po sečnji izkazalo, da vsi stanovalci s posegom niso bili niti seznanjeni.

Izjava

A pobudnica sečnje Tanja Lebar, ki stanuje v pritličju tik ob rajnkih drevesih, je prepričana, da so pogovori o ureditvi parka stekli že pred leti.

Izjava

Javni interes stanovalcev je bil namreč izkazan ravno s tem, ko so se predstavniki sveta stanovalcev udeležili januarskega sestanka z lastnikom zemljišča, torej Komunalo Metlika, pojasni Lebar.

Izjava 

A teh istih predstavnikov doma, na žalost predvsem pobudnice, ki je morala nase prevzeti breme krivde za izginula drevesa, ob incidentu ni bilo na spregled, kar je povzročilo še močnejši komunikacijski zaplet.

Izjava

Čez čas se je sicer izkazalo, da je bilo breme prej omenjene krivde pretežko za eno osebo. Predsednik hišnega sveta šestega bloka v Ulici prvega maja Željko Goleš je namreč odstopil s položaja. 

O pomenu dreves v mestnih središčih
 / 28. 8. 2018
Verjetno bi naša novinarsko-mrhovinarska stroka imela veliko manj dela, če bi določeni pogovori o posegih v okolico stekli pred začetkom del. Izkazalo se je namreč, da konkretne smreke in breze – če verjamemo stroki – res niso bile najbolje umeščene v prostor ter so nemara celo predstavljale nevarnost in nadlogo. Po predstavitvi načrtov mestne skupnosti in Komunale se je pomirila tudi huda kri. Pa naj jih Tomašič predstavi še nam.

Izjava

Da ne bi izpadlo, kot da je Ulica prvega maja in s tem celotna Metlika kakorkoli nefunkcionalna, saj bi avtor oddaje s tem lahko utrpel premoženjske in statusne nevšečnosti v domačem kraju, Alenka Tomašič za zaključek današnjega BritOFFa nameni nekaj spodbudnih besed Metličanom in Metličankam za prihodnje mesece in leta.

Izjava

METLIKA JE NAŠA!

OSMA:

Kubanski komunisti so sporočili, da so za novega prvega sekretarja centralnega komiteja komunistične partije delegati na kongresu izvolili Miguela Díaza-Canela. Ta je predsednik otoške države že od leta 2018, ko je nasledil Raula Castra. Castro je konec preteklega tedna na prvi dan kongresa kubanske komunistične partije napovedal svoj umik s položaja prvega sekretarja in iz politike nasploh. 60-letni Díaz-Canel velja za privrženca politik bratov Castro, z imenovanjem na položaj prvega sekretarja centralnega komiteja pa je postal voditelj države. Zamenjava na vrhu komunistične stranke vsaj formalno pomeni tudi konec več kot 60-letne prevlade bratov Castro v državi. 

Novi predsednik največje nemške stranke CDU
 / 18. 1. 2021
Vodstvo nemških Zelenih je za kanclersko kandidatko izbralo Annaleno Baerbock, potrditi pa jo mora še kongres stranke, kar ne bi smelo predstavljati večjih težav. Baerbock je sicer sovoditeljica stranke, vodi jo skupaj z Robertom Habeckom. Zeleni imajo na septembrskih zveznih volitvah prvič malo bolj resno priložnost, da postanejo vodilna nemška stranka. Stavnice jih namreč trenutno uvrščajo na drugo mesto z rastočo več kot 20-odstotno podporo, pred njo je zgolj Unija CDU-CSU, ki pa ji podpora v zadnjem času pada. V konservativni Uniji se sicer še niso odločili, kdo bo pretendent za zasedbo kanclerskega položaja in s tem za nasledstvo Angele Merkel na položaju kanclerke. Odločajo se med relativno nepriljubljenim predsednikom CDU in ministrskim predsednikom Severnega Porenja - Vestfalije Arminom Laschetom ter med ministrskim predsednikom Bavarske in voditeljem CSU Markusom Söderjem. Lascheta je za kanclerskega kandidata sicer v noči na danes na tajnem glasovanju potrdil izvršni odbor CDU, a to še ni dokončna odločitev Unije. 

superzoki
Nasilna izselitev rogovcev in rušenje nekdanje tovarne Rog
 / 19. 1. 2021
Izvoljenci ljudstva v ljubljanskem mestnem svetu so potrdili sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Rog. Po mnenju ljubljanske občine bo to, citiramo: “prostor mreženja in povezovanja vseh akterjev, ki delujejo na področju kulturnega in kreativnega centra”. Konec citata. Spomnimo sicer, da je mestna občina v januarju Rog nasilno prevzela v posest, posredovati so morali tudi bogovi v modrem. So pa ljubljanski mestni svetniki potrdili, da bo naziv častni meščan podeljen filozofinji Spomenki Hribar in odvetniku Petru Čeferinu.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

kaj to podgurc v ozadju vređa pečenko i grubača?
hahaaaaaa 08:55

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness