Družinski britoff

Aktualno-politična novica
12. 2. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Kljub drugačnim zagotovilom državnih oblasti v brazilski zvezni državi Espirito Santo ob pomoči družinskih članov še vedno poteka stavka vojaške policije. Na petkovih pogajanjih je državna oblast približno 700 policistom v zameno za vrnitev na delo ponudila, da ne bo vložila obtožnice zaradi domnevno protizakonite stavke ali celo organiziranega upora, za kar je zagrožena kazen do dvajset let zapora. Ni pa ugodila zahtevi policijskega sindikata po 43-odstotnem zvišanju plač in delovni razbremenitvi policistov, prav tako na pogajanjih ni bilo predstavnice družinskih članov, večinoma partnerk policistov. Družinski člani namreč v dogovoru s policisti, ki jim ni dovoljeno stavkati, postavijo barikade pred policijskimi postajami in tako preprečijo prehod, policisti pa ostajajo na delovnem mestu. V državi Espirito Santo ostaja nameščenih 3000 vojakov, ki so se pridružili 1200 vojakom, napotenim v državo sredi tedna, ko se je po začetku stavke policistov v glavnem mestu Vitorii stopnja nasilnih kaznivih dejanj, vključno z umori, dvignila za šestkrat in so bile oblasti iz varnostnih razlogov primorane zapreti javne ustanove in šole ter zaustaviti javni prevoz. Plače policistov v Espiritu Santu so najnižje izmed vseh brazilskih zveznih držav, manjša stavka zaradi neizplačanih obveznosti pa se je medtem na podoben način začela tudi v sosednji zvezni državi Rio de Janeiro, kjer je guverner policistom in gasilcem preventivno že obljubil zvišanje plač. Zmanjšanje in neredno izplačevanje plač javnim uslužbencem je posledica decembra sprejetega varčevalnega ustavnega amandmaja, po katerem zvišanje zvezne porabe v prihodnjih dvajsetih letih ne sme preseči letne inflacije, rezi pa so posegli predvsem v zdravstvene in socialne postavke.

Posebna zvezna volilna skupščina v Nemčiji, ki jo sestavljajo poslanci in predstavniki zveznih držav, je kot novega predsednika države izvolila Frank-Walterja Steinmeierja. Funkcija nemškega predsednika je predvsem v predstavljanju Nemčije v svetu in nima nobenih izvršnih ali zakonodajnih pooblastil, zato tudi ni izvoljen na splošnih državnih volitvah. Steinmeier, ki pripada stranki socialnih demokratov SPD in ga je podpirala vladajoča koalicija kanclerke Angele Merkel, bo predsedovanje Nemčiji od trenutnega predsednika Joachima Gaucka prevzel marca.

Švicarski volilci v večini kantonov so potrdili spremembo ustave, ki omogoča tretji generaciji priseljencev lažjo pridobitev švicarskega državljanstva. Po izglasovani spremembi bodo do krajšega postopka upravičeni mladi do 25 let, ki so bili rojeni v Švici, obiskovali najmanj 5 let švicarske šole, ne prejemajo socialne pomoči in katerih starši in stari starši so ves čas neprekinjeno živeli v Švici. V državi, kjer četrtina vseh prebivalcev nima švicarskega državljanstva, je takih mladih približno 25 tisoč, večinoma z državljanstvom Italije, v manjši meri pa balkanskih držav in Turčije. Ustavni spremembi je nasprotovala desna Švicarska ljudska stranka SVP, podpora spremembi pa je bila najbolj množična v urbanih kantonih, kot so Zürich, Neuchatel in Vaud. Redni postopek pridobivanja švicarskega državljanstva je med najbolj zahtevnimi in dragimi na svetu, saj poleg 12-letnega neprekinjenega bivanja v Švici od prosilca zahteva tudi dokazovanje integriranosti v švicarsko družbo in kulturo na državni in lokalni ravni, zadnjo besedo pa ima glasovanje lokalne skupnosti prosilca, ki ima pri odobritvi ali zavrnitvi povsem prosto presojo.

Na istem glasovanju so volilci večine kantonov zavrnili davčno reformo, ki bi ukinila poseben davčni status gospodarskim družbam, ki so v Švici zgolj registrirane, dejavnost pa opravljajo v tujini.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness