Kašagan BritOFF

Aktualno-politična novica
30. 12. 2015 - 8.05
 / BritOFF

8:05

V Srednjeafriški republiki danes potekajo predsedniške in parlamentarne volitve. V državi, ki je v politični krizi od padca bivšega samodržca Francoisa Bozizeja leta 2013, trenutno vlada prehodna vlada. Za prihodnjega voditelja se poteguje 30 kandidatov.

Turčija in Savdska Arabija poglabljata medsebojne vezi z vzpostavitvijo strateškega sveta za sodelovanje. Vodila ga bosta zunanja ministra obeh držav, namenjen pa naj bi bil krepitvi varnostnih, političnih, gospodarskih in energetskih vezi.

Po odstopu gruzijskega premiera Iraklija Garibašvilija je tamkajšnji parlament potrdil njegovega naslednika. To bo postal dosedanji zunanji minister Giorgi Kvirikašvili. Zamenjava na vrhu naj bi bila povezana tudi z nizko podporo volivcev vladujoči Stranki gruzijskih sanj, ki želi prenoviti svojo podobo pred volitvami prihodnje leto.

 

10:05 Surovine

Na naftnem in plinskem polju Kašagan v kazahstanskem delu Kaspijskega jezera naj bi po besedah tamkajšnje vlade še pred novim letom začeli s testnim črpanjem. Polje Kašagan, ki je bilo odkrito leta 2000, predstavlja največje odkritje fosilnih goriv v preteklih 45 letih. Poleg tega Kašagan velja tudi za enega inženirsko najzahtevnejših, saj se nahaja v izjemno plitvi vodi, temperature nihajo od globoko pod lediščem pozimi do 40 stopinj Celzija poleti, poleg tega pa tamkajšnja goriva vsebujejo veliko vodikovega sulfida, ki ga je treba izločevati.

Zato je bila otvoritev črpanja, ki je bila na začetku načrtovana za leto 2008, večkrat prestavljena. Gradnja infrastrukture za črpanje je do sedaj stala nekje med 40 in 120 milijard dolarjev. Projekt si lasti konzorcij podjetij, ki ga sestavljajo ameriški ExxonMobil, francoski Total, italijanski Eni, kazahstanski KazMunayGaz, nizozemski Shell, kitajski CNPC in japonski Inpex.

Indijska vlada naj bi letos prihranila skoraj 2 milijardi dolarjev zaradi zmanjšanega odkupa bombaža po zajamčeni ceni. Pri tem ji pomaga tekstilna industrija v sosednjem Pakistanu, kjer so poplave uničile dobršen del pridelka bombaža in s tem povečale povpraševanje po indijskem bombažu. Indijska vlada pa je pridelovalcem bombaža priskočila na pomoč tudi z vzpostavitvijo reguliranja cen semen za bombažne rastline. Istočasno je začela preiskavo lokalne podružnice ameriške multinacionalke Monsanto zaradi domnevnega izkoriščanja monopolne pozicije na trgu s semeni za bombaž.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness