8. 5. 2015 – 10.05

Martin Neškovski

Audio file

Deseta



Makedonija je sredi novih protivladnih protestov. Že sicer kaotične politične razmere, ki jih potencira medsebojno obtoževanje vlade in opozicije o protidržavnem ravnanju, so v torek popoldan privedle do novega vrelišča. Po študentih in drugih protestnikih, ki so v preteklih mesecih opozarjali na različne vidike nefunkcioniranja države, je tokrat ulice Skopja zasedlo dobrih 3.000 nasprotnikov vlade premiera Nikole Gruevskega in policije, ki jih je razsrdilo poročilo opozicijske socialdemokratske stranke, da je vlada prikrivala umor mladeniča Martina Neškovskega med slavjem po volitvah leta 2011.

22-letnega Neškovskega, sicer podpornika vladajoče stranke VMRO-DPMNE Gruevskega, je med slavjem po parlamentarnih volitvah 5. junija 2011 do smrti pretepel pripadnik specialne enote makedonske policije Igor Spasov. Čeprav sta tako policija kot makedonska vlada sprva negirali umor mladeniča, ju je kasnejša preiskava postavila na laž, specialec, pripadnik tako imenovanih Tigrov, ki je do smrti pretepel Neškovskega, pa je bil obsojen na 14 let zapora. Ob dejstvu, da si je vlada tudi po preiskavi še naprej prizadevala prikriti primer, pa je makedonsko javnost dodatno razburila vsebina posnetka pogovora med makedonsko notranjo ministrico in vrhom policije, ki ga je objavila socialdemokratska stranka.

Večminutni posnetek je med mnogimi drugimi zabeležil izjavo makedonske notranje ministrice Gordane Jankulovske, ki razkriva, da je obsojeni specialec ravnal po naročilu šefa varnostnikov predsednika makedonske vlade Nikole Gruevskega, Dejana Mitrevskega-Urka. Zvočni zapis pa razkriva tudi dogovarjanje med vlado in vrhom policije o tem, kako naj bi okoliščine uboja smrti čim bolje zamolčala. Po mnenju vodje opozicije in predsednika Socialdemokratov Zorana Zaeva kažejo na premierjevo direktno vlogo v primeru smrti Neškovskega, čeprav motivi za to ostajajo nepojasnjeni.



Nikola Gruevski je posnetke takoj označil za montirane, kar pa seveda ni potešilo vladi vse bolj nenaklonjene makedonske javnosti in protestnikov, ki, podobno kot na prvih protivladnih protestih 2 meseca po smrti Neškovskega, zahtevajo njegov in ministričin odstop. Poleg tega, da je zanikala sprva umor 22-letnega fanta, zdaj pa še vsebino posnetka, pa se makedonska vlada odhoda otepa tudi z represijo. Protestniki so bili že prvi dan pred zgradbo vlade deležni policijskih pendrekov, solzivca in celo vodnega topa, ki jih razgnal. Po množičnih pridržanjih tožilstvo zahteva pripor za štiri protestnike, obtožene zoperstavljanja policiji.



Vse to makedonskih protestnikov ni preplašilo in so tako v sredo kot tudi včeraj ponovno odšli na skopske ulice, novi protesti pa se utegnejo nadaljevati. Protesti so se medtem razširili tudi v Bitolo.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.