Ne čakaj na maj

Aktualno-politična novica
19. 3. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate Neuradni list, BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Odstopil je premier. Kaj zdaj?

Teden poslanci začenjajo z zadnjo redno sejo parlamenta. Danes bo Miro Cerar odgovarjal na poslanska vprašanja, jutri pa se bodo v parlamentu uradno seznanili z njegovim odstopom. Odločitev bo Cerar pred poslanci tudi ustno obrazložil.

Po 111. členu ustave lahko predsednik republike po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin državnemu zboru predloži kandidata za predsednika vlade. Če kandidat ne dobi potrebne večine glasov, lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih v štirinajstih dneh predloži drugega ali ponovno istega kandidata, prav tako pa lahko predlagajo kandidate tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev. Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev sklene izvesti ponovne volitve predsednika vlade. Če tudi pri teh volitvah noben kandidat ne dobi potrebne večine glasov, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve.

Vendarle se zdi, da nihče ne bo predlagal novega mandatarja. Koliko lahko skrajšamo omenjene roke, je še vedno predmet razprave.

Nadalje, Zakon o volitvah v državni zbor veleva, da se predčasne volitve opravijo najkasneje dva meseca po razpustu državnega zbora. Predčasne volitve razpiše predsednik republike z aktom o razpustitvi državnega zbora, najprej pa se lahko opravijo v 40 dneh od dneva razpisa volitev.

Skratka, se vidimo na voliščih konec maja bržkone.

 

0805

Vladimir Putin je bil prepričljivo in nepresenetljivo izvoljen za nov šestletni mandat v prvem krogu ruskih predsedniških volitev. Če ne bo sprememb ustave, bo ta mandat Putinov zadnji na stolčku predsednika največje države na svetu, na katerem bo bržkone vsega skupaj preživel dve desetletji.

To številko namerava preseči burundijski predsednik Pierre Nkurunziza, ki je za maj razpisal ustavni referendum, na katerem bodo volivci odločali o spremembah, ki bi aktualnemu voditelju lahko omogočile vladanje do leta 2034. Letos se piše petnajsto leto Nkurunzizijeve vladavine.

“E sad je dosta!” je na včerajšnjem protestu sporočilo 300 meščanov Osijeka pred lokalnim uradom ministrstva za notranje zadeve. Razlog za protest v največjem slavonskem mestu je bizaren, in sicer pogin oziroma natančneje zastrupitev večjega števila psov, mačk, po novem pa tudi golobov in vider s strani neznanega posameznika.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.