Ne mi točit vodenega piva

Aktualno-politična novica
27. 2. 2013 - 10.00
 / BritOFF

OB SEDMIH

Ameriški senat je po vseh peripetijah vendarle potrdil Chucka Hagela za obrambnega ministra v kabinetu predsednika Baracka Obame, za kar so zaslužni predvsem štirje strankarsko ne preveč disciplinirani republikanci, ki so poleg demokratov glasovali za Hagela. Člani republikanske stranke so pred tem obstruirali glasovanje o imenovanju svojega nekdanjega strankarskega kolega. Poleg nekaterih osebnih zamer so mu očitali premlačno podporo Izraela in preveč naklonjenosti do Irana ter proračunskih varčevalnih ukrepov za Pentagon.

Pred osemdesetimi leti je bil požgan berlinski Reichstag, kar je Adolf Hitler izkoristil kot povod za prevzem absolutne oblasti v Nemčiji. Nacionalsocialisti so kot požigalca identificirali nizozemskega komunista Marinusa van der Lubbeja, čeprav je bilo marsikomu jasno, da so sami podtaknili požar. Požig parlamenta so nato izkoristili za uveljavo kriznih uredb, naperjenih proti "komunistični vstaji". Temeljne državljanske pravice so bile skoraj nemudoma odpravljene.

V še ne požganem Državnem zboru bo potekala obravnava konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše. Nezaupnico so vložili poslanci Pozitivne Slovenije, za novo mandatarko pa predlagali začasno predsednico stranke Alenko Bratušek. Glede na napovedano glasovanje ostalih strank se obeta konec druge Janševe vlade. Še pred tem naj bi poslanci za novega predsednika parlamenta izvolili vodjo poslanske skupine Socialnih demokratov Janka Vebra.

OB OSMIH

V Mehiki je bila aretirana šefica učiteljskega sindikata Elba Esther Gordillo, ki v popularni rabi velja za najvplivnejšo mehiško žensko. Pravosodni organi jo obtožujejo odtujitve dvesto milijonov dolarjev z računa sindikata, ki je z ena in pol milijona članov eden najmočnejših v Južni Ameriki. Do aretacije je prišlo le dva dni po vpeljavi pomembnih sprememb v mehiškem izobraževalnem sistemu, v katerem se je do sedaj učiteljske položaje lahko celo prodajalo in dedovalo. Nekateri kritiki sicer opozarjajo, da vlada z reformo poleg oslabitve sindikata stremi tudi k privatizaciji izobraževanja.

Mednarodne vojaške sile v Afganistanu pod ameriškim vodstvom so priznale, da so se na podlagi napačnih podatkov hvalile z zmanjšanjem števila talibanskih napadov v preteklem letu. Podatek o sedem odstotni rasti »pacifizacije« talibanov je bil že umaknjen z internetnih strani misije Isaf.

Madžarsko ustavno sodišče je razveljavilo določilo zakona o verskih skupnostih, ki je parlamentu dajalo pristojnost, da verskim skupnostim priznava status priznane cerkve. Sodniki so menili, da mora biti odločevalni proces pri dodeljevanju statusa objektiven in transparenten, sedanji zakon pa naj bi nasprotno lahko vodil do političnih odločitev. Parlament je zakon o verskih skupnostih sprejel leta 2011. Doslej je status priznane Cerkve pridobilo 32 verskih skupnosti. Pred uvedbo zakona je ta status uživalo več kot 300 skupnosti, po njej pa ga je ohranilo samo 14. Naknadno je status ob dvotretjinskem blagoslovu parlamenta pridobilo še 18 verskih skupnosti.

OB DEVETIH

Sodišče na Maldivih, kjer pravni sistem temelji na kombinaciji šeriatskega in angleškega prava, je petnajstletno žrtev posilstva zaradi predporočnih spolnih odnosov obsodilo na sto udarcev z bičem. Lanskoletna preiskava je sicer pokazala, da je deklico posilil njen krušni oče, kasneje pa je ubil še rojenega otroka. Tožilstvo se sedaj izgovarja, da se obsodba deklice ne nanaša na primer posilstva in da bo kazen izvršena, ko bo obsojenka postala polnoletna. Vlada je sporočila, da se z obsodbo ne strinja in da bo premislila o spremembi zakonodaje.

Po dveh letih je odboru Varnostnega sveta Združenih narodov za sankcije proti Al Kaidi očitno le uspelo ugotoviti, da je Osama bin Laden mrtev. Ubiti šefe teroristične mreže je bil namreč šele prejšnji četrtek črtan s sankcijskega seznama, kar pomeni, da zanj embargo na prodajo orožja in prepoved potovanj ne velja več.

Še vedno v ljudskem alternativnem izročilu krožijo zgodbe o pravovernih državljanih, ki so s škarjami v rokah lovili hipije po mestnih ulicah. Nekaj podobnega, vendar brez ideološkega predznaka, naj bi se sedaj dogajalo po južnoafriških mestih. Zaradi velike priljubljenosti »dreadlocksov« oziroma »dredov« je vse več njihovih ponosnih lastnikov žrtev napadov uličnih tolp, v katerih jim je njihovo dolga leta kultivirano okrasje odstriženo in odtujeno. Na črnem trgu naj bi do ramen dolgi dredi dosegali ceno med dvajset in sedemdeset dolarjev, daljši pa tudi več kot dvesto zelencev.

OB DESETIH

V Državnem zboru bo ob že tako bogatem dnevnem redu, o katerem smo že poročali, potekala tudi zaprta seja mandatno – volilne komisije, na kateri bodo razpravljali o zahtevi Slovenske demokratske stranke po nadzoru nad premoženjem Gorana Klemenčiča. Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije se zaradi službene poti v tujino seje ne bo udeležil, je pa že prej kot neresnične zavrnil vse očitke iz anonimke, ki jo je trenutno še vladajoča stranka uporabila kot povod za sklic seje.

V srbskih osnovnih in srednjih šolah je bila današnja prva šolska ura posvečena rimskemu cesarju Konstantinu in njegovemu podpisu Milanskega edikta, s katerim je krščanstvo postalo enakopravna religija v rimskem cesarstvu. Učenci so bili deležni prebranega teksta o življenjepisu cesarja, razglasitvi edikta in o pomenu, ki ga je ta dokument imel na razvoj krščanstva in obče civilizacije od četrtega stoletja naprej.

Ameriški pivoljubci so na sodišče v Kaliforniji vložili pet milijonov dolarjev težko tožbo proti multinacionalni pivovarni Anheuser-Busch, ker naj bi ta goljufala z vsebnostjo alkohola. Na podlagi pričevanja nekdanjega zaposlenega v pivovarni tožniki trdijo, da se po varjenju piva le to redči z vodo in da je zato stopnja alkohola manjša, kot je navedeno na izdelku. Takšna praksa, ki jo v ameriški pivovarni seveda zanikajo, naj bi se začela leta 2008 po združitvi podjetja z belgijsko-brazilsko pivovarno InBev v največjega svetovnega proizvajalca alkoholnih napitkov. Zlobno lahko pripomnimo, da so nas zagovorniki nacionalnega interesa potemtakem ubranili pred razvodenelim pivom pod Triglavom, saj je InBev popušil v tekmi za večinski prevzem Pivovarne Union. Zmagala je Pivovarna Laško, brbončice pa naj si sodbo ustvarijo same.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

"Nacionalsocialisti so kot požigalca identificirali nizozemskega komunista Marinusa van der Lubbeja, čeprav je bilo marsikomu jasno, da so sami podtaknili požar."
Nočem bit preveč pedanten, ampak v resnici najbolj verjetna teorija za večino zgodovinarjev ostaja to, da je van der Lubbe dejansko sam podtaknil požar. "Der Spiegel published a 10-page response to the book (teorija o nazi podtaknjenem požaru), arguing that the thesis that Van der Lubbe acted alone remains the most likely explanation."

priznam, preveč nonšalantno povzetje agencijske novice v delu, ki sem ga že davno tudi sam nekritično sprejel za resničnega ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness