neustreznih umetnih jošk Britoff

Aktualno-politična novica
15. 5. 2013 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

Turška vlada je odločno zavrnila skupno preiskavo nedavnih bombnih napadov v turškem mestu Reyhanil tik ob meji s Sirijo, za katero je vlada v Damasku izrazila načelno pripravljenost. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je skupno preiskavo bombnih napadov, v katerem je bilo v soboto ubitih okoli 50 ljudi, zavrnil z besedami, da so oblasti v Damasku nezakonite in, da jih težko priznajo, če jih ne priznava niti lastni narod.

Francosko tožilstvo je za ustanovitelja francoskega podjetja, ki je s prodajo neustreznih silikonskih prsnih vsadkov sprožilo zdravstveno paniko po Svetu, Jeana-Clauda Masa zahtevalo štiriletno zaporno kazen. Tožilstvo je zahtevalo, da mora prodajalec neustreznih umetnih jošk ustrezno odgovarjati, saj naj bi si privoščil sistemsko prevaro in to celo na račun zdravja, Masu je tožilstvo naložilo tudi plačilo 100.000 evrov globe ter prepoved delovanja v zdravstvu in vodenja podjetja.

Finančni ministri so se na srečanju v Bruslju uspeli dogovoriti o podelitvi mandata Evropski komisiji za pogajanja o obdavčitvi obresti prihrankov s petimi tretjimi državami – Švico, Lichtensteinom, Andoro, Monakom in San Marinom. Dogovor, ki ga dolgo ni bilo moč sprejeti zaradi nasprotovanja Avstrije in Luksemburga, naj bi predstavljal velik korak naprej v boju proti davčnim utajam. Davčne utaje in davčna nedisciplina bosta tudi glavni temi vrha unije 22. maja.

Deveta

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je povabila premiera Srbije in Kosova, Ivico Dačića in Hashima Thacija na nov sestanek 21. maja. Na njem naj bi predsednika vlad obeh držav govorila o izvajanju sporazuma, ki sta ga podpisala v Bruslju aprila. Po parafiranju sporazuma sta sicer propadli dve srečanji delovnih skupin za izvajanje sporazuma, obe strani pa sta valili krivdo drug na drugo zaradi neuspelih sestankov.

Nekateri sindikati javnega sektorja podpis včeraj parafiranega dogovora o varčevalnih ukrepih z vlado, pogojujejo z ločenimi zahtevami. Sindikat ministrstva za obrambo zahteva zadržanje sprememb uredbe, ki pripadnikom vojske niža dodatke za nevarne naloge v tujini, sindikat Radiotelevizije Slovenija podpis pogojuje s spremembo rtv prispevka, zadržke pa imajo tudi v sindikatu poklicnih gasilcev. Podpis varčevalnega dogovora so zavrnili tudi v Sindikatu policistov Slovenije, medtem ko bodo v Policijskem sindikatu Slovenije o podpisu odločali v četrtek.

V 34. krogu prve slovenske nogometne lige so nogometaši Maribora, ki so si v soboto že zagotovili nov naslov državnih prvakov, remizirali v Domžalah. Tekma se je končala z 1:1. Drugo uvrščena Olimpija se je s Celje razšla brez zmagovalca. Delitev točk so gledalci videli tudi na tekmi med zadnjeuvrščenima Aluminijem in Muro. 

Deseta

Najvišji brazilski sodni organ, nacionalni sodni svet, je odločil, da upravne enote istospolnim parom ne smejo zavrniti izdaje dovoljenja za sklenitev zakonske zveze, s čimer je defacto priznal istospolne poroke v tej največji južnoameriški državi. Nekatere upravne enote so sicer istospolnim parom že sedaj izdajala dovoljenja za poroko, nikakor pa ne vse in odločitev nacionalnega sodnega sveta je prva, ki je obligatorna za celotno državo. Odbor za človekove pravice pri brazilski odvetniški zbornici je ocenil, da je odločitev enakovredna odobritvi homoseksualnih porok.

Predsednik Nigerije Jonathan Goodluck je v treh severovzhodnih državah Adamawa, Bomo in Yobe zaradi nasilja islamistične skupine Boko Haram razglasil izredne razmere. Goodluck je pooblastila za nadzor oblasti v omenjenih državah predal vojski, obrambnega ministra pa pozval k okrepitvi vojske v tem delu Nigerije. Skupina Boko Harem je sicer odgovorna za največje nasilje v državi, v katerem je od leta 2010 umrlo najmanj 2.000 ljudi. Pred dnevi so člani skupine v diverzantski akciji napadli policijsko postajo, vojašnico in zapor v Bami ter osvobodili 150 zapornikov, svojih članov. V akciji je umrlo 55 ljudi.

S predvajanjem filma Velik Gatsby se bo začel 66. mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu (izg. kanu). Za zlato palmo, ki jo prejme najboljši film, se bo potegovalo 20 filmov številnih znanih režiserskih imen, od Romana Polanskega do bratov Coen. Žiriji festivala, ki se bo končal 26. maja, predseduje režiser in trikratni dobitnik oskarja Steven Spielberg. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness