o stiskanju, takšnem in drugačnem

Aktualno-politična novica
9. 10. 2012 - 10.00
 / BritOFF

Ob sedmi

Dobro jutro. Da ne preidemo takoj na duha moreče novice iz družbeno-političnega sveta in si pokvarimo dan že ob sedmih zjutraj, si bomo ob srkanju kave privoščili in dovolili še malo sanjarjenja ter si popestrili to hladno in turobno oktobrsko jutro. In sicer vam bomo na 89,3 Mhz postregli s čutnimi dražljaji in spomini na nekdanje čase vinorodne španske avtonomne pokrajine Andaluzije.

Kjerkoli že ste, v avtu, službi ali pa še vedno v zavetju doma. Predstavljajte si prečudovito strukturo andaluzijske pokrajine – s hrasti, borovci, španskimi jelkami poraščeno gričevje, številni nasadi oljk in mandljevcev, po hribih posejani vinogradi, na tleh kljubovalno prevladujejo aromatične mediteranske rastline; sivka, rožmarin, timijan. Rahel veter nežno vije in s seboj vse opojne vonjave nese. Mili sončni vzhod, na vse zgodaj živahen živelj. Marljivi in postavni možje že vse od zore iz nasadov vinske trte nosijo z roso prekrito dodobra dozorelo grozdje. Pred vinsko kletjo v velikih lesenih posodah prelestne, temnolase Andaluzijke z dvignjenimi krili in golimi stopali tlačijo grozde. Otroški smeh, žensko petje, veselje, brezskrbnost, spogledovanje, erotika, res živa poezija – z eno besedo življenje.

Še enkrat dobro jutro! Po uvedbi ostrih varčevalnih ukrepov španske vlade so se številne avtonomne regije v državi znašle pred resnimi družbenimi in finančnimi izzivi. Zategovanje vratov in streljanje v kolena, predvsem v zdravstvu in izobraževanju, po regijah trenda naraščajoče zadolženosti ni ustavilo. Po Valencii, Kataloniji in Murcii je vlado v Madridu zaradi velikih dolgov in kar 34-odstotne brezposelnosti za pomoč v višini 4,9 milijarde evrov zaprosila tudi Andaluzija. Posebni sklad španske vlade za pomoč zadolženim regijam znaša 18 milijard evrov. A kaj, ko imajo španske regije skupno za kar 145 milijard evrov dolgov, od teh jih morajo letos povrniti 36.

Ob osmi

Včeraj se je v središču Aten na »generalki« pred današnjim nekaj urnim obiskom nemške kanclerke Angele Merkel, proti njenemu prihodu zbralo več kot 5000 protestnikov.  Grška vlada v že tako osiromašeni državi pripravlja nove varčevalne ukrepe, brez katerih ne bo 31 milijard evrov posojila Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada, da bi se novembra Grčija izognila bankrotu. Za uresničitev tega scenarija je seveda nepogrešljiva v Grčiji, milo rečeno, nepriljubljena Angela, ki lahko danes v grški prestolnici pričakuje še veliko večjo množico. Današnja manifestacija po grško se bo namreč pričela med srečanjem nemške kanclerke z grškim predsednikom vlade Antonisom Samarasom. Brezmejnemu varčevanju grške vlade ni videti konca. Za varnost Angele bo poskrbljeno, protestnikom bo družbo delalo 7000 uniformirancev.

Sodišče v Bahrajnu je zavrnilo zahtevo obrambe aktivista za človekove pravice Nabeela Rajaba, da mu prekinejo prestajanje triletne zaporne kazni in ga izpustijo na prostost. Rajab je oster kritik kraljeve dinastije al Kalifa in nasilja ter represije, ki ga le-ta vsakodnevno izvaja nad opozicijskimi aktivisti in izrazit mednarodni aktivist za človekove pravice. Med drugim je bil predsednik Bahrajnskega centra za človekove pravice in član svetovalnega odbora za Bližnji vzhod organizacije Human Rights Watch ter eden najbolj znanih bahrajnskih blogerjev. Na triletno zaporno kazen je bil obsojen zaradi "sodelovanja v nezakonitih demonstracijah, spodbujanja druženja in pozivanja k nepooblaščenim demonstracijam preko družabnih omrežij".

Tu absurda še ni konec. Rajabu so bahrajnske oblasti nedavno dovolile tri dnevni izhod, da se udeleži pogreba svoje matere, a je bil nazaj za zapahe spravljen kar med pogrebno ceremonijo. Bahrajnski organi so pojasnili, da je bilo Rajabu prepovedano ostati zunaj zapora dlje, ker je kršil pogoje izpustitve. In sicer naj bi imel na žalni slovesnosti govor, ki je žalujoče spodbujal k nezakonitim protestom. Rajab odgovarja, da je bil njegov govor mirno izražanje mnenja. Od takrat gladovno stavka. 

Ob deveti

Iran zatrjuje, da so bile njegove morske ploščadi za pridobivanje zemeljskega plina in nafte, v preteklih tednih tarče izraelskih kibernetičnih napadov, katerih cilj je bil še bolj oslabiti Iran. Po besedah vodje napadenega iranskega naftnega podjetja Mohammada Reza Golshanija, so bili vsi napadi brez hujših posledic uspešno odbiti. Vplivali naj bi le na komunikacijske sisteme v računalniškem omrežju. Teheran ni le pod nenehnim gospodarskim pritiskom zaradi vrste sankcij in psihološkega, zaradi vse večjega kopičenja vojske Združenih držav Amerike in Izraela okoli države. Iran se sooča tudi s kibernetično vojno in sicer natančneje s tremi virusi: Flame, Stuxnet in Gauss. Virusi naj bi zbirali informacije o občutljivi iranskih opremi in upočasnili iranski jedrski program.

Severna Koreja je dva dni potem, ko je Južna Koreja dosegla dogovor z Združenimi državami o povečanju dosega svojega raketnega sistema, s katerim lahko doseže celotno Severno Korejo, velikopotezno in širokoustno sporočila, da lahko njene rakete dosežejo celo kopno ZDA. Da temu po vsej verjetnosti ni tako, pričata dva popolna poloma nedavnih raketnih preizkusov.

Na domačih tleh Združenih držav se poleg vseh aktivnosti po svetu, te dni ubadajo predvsem s predsedniško kampanjo. Ameriški republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je zunanjo politiko svojega nasprotnika Baracka Obame na Bližnjem vzhodu opisal kot polomijo zaradi premajhne odločnosti in dejal, da upanje ni nobena strategija. Razen kritik Obame, Romney ni postregel z bistvenimi razlikami s sedanjim pristopom ZDA do Bližnjega vzhoda. Odločni Romney bi še povečal vojaško prisotnost na območju z dodatnimi letalonosilkami in drugimi bojnimi plovili. Po njegovem je Bližnji vzhod v razsulu tudi zaradi krčenja sicer enormnega ameriškega vojaškega proračuna.

Ob deseti

Bonitetna agencija Moody's - ali jasneje in nazorneje - Mudonja je od včeraj ustanovljenemu stalnemu evropskemu mehanizmu za pomoč evrskim državam v težavah ali krajše ESM, dodelila največjo možno kreditno oceno trojni A. A je Mudonja že nakazal smer v prihodnosti, poleg je prilepil negativne obete. Jasno je kaj bo v kratkem sledilo.

Ostajamo pri mehkužcih. In sicer nadaljujemo s sporočilom iz plitvin in globin obširnega slovenskega morja. Školjke so preko morske biološke postaje Piran sporočile, da legenda, da se školjke uživa le na mesece, ki imajo v besedi prisotno črko r, že dolgo ne velja več. Na račun več dejavnikov. Od vse toplejše temperature morja, do strogih predpisov v gojiščih in vse pogostejših analiz. Legenda se opira na prehranjevalne navade školjk. S precejanjem vode se školjke prehranjujejo s planktonom, algami in ostalimi organskimi mikroorganizmi v katerih so lahko prisotni biotoksini. Res je, da se metabolizem školjk z nižanjem temperature morja upočasni in s tem vnos biotoksinov, a sta pri nam z vidika vsebnosti biotoksinov v morju, po besedah školjk, najbolj kritična meseca september in oktober. 

Dagnje, Venerice, Vongole in Kapesante še dodajajo, da v slovenskem morju prevladujejo diaretični toksini. Ime, ki govori samo zase. Iz kulinaričnega vidika, če so prisotni v školjki, se jih zaradi kratkotrajnega kuhanja tako ali tako ne da uničiti. Lahko pa vsaj sami poskrbite, da se vam romantična večerja v dvoje ali troje ob školjkah na buzari, ne spremeni v maestral na toaletni školjki in pokvari načrtovan potek večera. Pred kuhanjem jih dobro operite in odstranite vse, ki so že pred tem odprte in vse tiste, ki se ne odprejo po kuhanju.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness