Prekinitev seje namesto konca omejitev

Aktualno-politična novica
sou
26. 4. 2024 - 8.00
 / BritOFF

Poziv k umiku prepovedi snemanja sej študentskega zbora
 / 11. 1. 2024

BritOFF danes prevzema univerzitetna redakcija. Včerajšnja seja ljubljanskega študentskega zbora je trajala manj kot četrt ure. Študentski funkcionarji so javnosti in Radiu Študent preprečili snemanje in sejo raje prekinili. Na kampusu se je poleg poslancev zbralo še 30 do 40 študentov, ki so zahtevali konec omejitvi prenašanja in snemanja sej. Radio Študent je seje prenašal od leta 2020 do leta 2023, od lanske jeseni pa poslanska večina ter predsednik študentske organizacije Klemen Petek prepovedujeta tudi zvočno snemanje.

Na dnevni red 14. redne seje je opoziciji uspelo uvrstiti tudi nedavno revizijo učinkovitosti poslovanja Študentske organizacije, znane kot ŠOU, ki jo je opravilo računsko sodišče. O reviziji smo že poročali, na računskem sodišču pa so med drugim potrdili, da so organom nadzora in pregona predali ugotovitve o nepravilnem prikazu in porabi denarja, ki so ga študentje namenili za delno plačljive dejavnosti, kot so ekskurzije in izobraževanja. 

Nezakonit dodatek za delovno uspešnost direktorja Klasinca
 / 7. 2. 2024

Pred uradnim začetkom seje je Klemen Petek vpričo poslancev novinarko in videasta Radia Študent pozval, naj preneheta s snemanjem seje, sicer jo bodo zaprli za javnost. Novinarka Nika Gradišek je pojasnila, da so poslanci voljeni predstavniki študentske javnosti, ki s svojimi stališči odgovarjajo študentom. Izpostavila je, da so seje študentskega zbora glede na poslovnik študentskega zbora ŠOU javne. Ob tem je dodala, da Študentska organizacija Univerze v Ljubljani ovira novinarsko delo, saj se z odločbami ne odziva niti na zahteve za dostop do informacij javnega značaja. Dejala je, da mora študentski zbor v primeru izključitve novinarjev s seje o tem sprejeti sklep, ker se Radiu Študent snemanje sej brez jasne pravne podlage ustno prepoveduje že od oktobra.

Funkcionarji ŠOU študentski denar porabljali za zasebne pogostitve
 / 8. 2. 2024

Opozicijski poslanec Domen Vrhovnik je izpostavil, da imajo obravnavati revizijo poslovanja, zato gre za eno od najpomembnejših sej, ki za zainteresirano študentsko javnost in medije ne bi smela biti zaprta. Poudaril je, da je študentski poslanec javna funkcija. 

Predsednik študentskega zbora Matej Igličar je želel začeti sejo, vendar je eden od poslancev, ki se ni želel predstaviti, nasprotoval začetku med snemanjem. Po opozorilu novinarke, da sklepov o snemanju ni mogoče sprejeti pred začetkom seje, je predsednik študentskega zbora sejo vseeno začel, poslanci pa so potrdili zapisnik prejšnje in dnevni red tekoče 14. seje. Preden bi dnevni red napredoval na drugo točko, volitve podpredsednika študentskega zbora, je vskočil poslanec Povezanih, največje koalicijske skupine, Kristjan Slunjski, in zahteval pet minut odmora. A po koncu odmora dobrega dela poslancev ni bilo nazaj, tako da je Igličar zgolj še ugotovil nesklepčnost in sejo prekinil

Primer prikrivanja prejemkov od za študentke plačljivih dejavnosti računsko sodišče predalo policiji
 / 9. 2. 2024

Študentska javnost torej nestrpno čaka na nadaljevanje seje ter javno povabilo, ki bo, upamo, pravočasno, da se bo seje lahko udeležila.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

based

Based.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness