Priče proti mučenju

Aktualno-politična novica
24. 4. 2013 - 10.00
 / BritOFF

Ob sedmih

V italijanskem kraju Affile, kjer se je rodil fašistični general Rodolfo Graziani, so mu nameravali z deželnim denarjem postaviti spomenik. Pri pridobivanju sredstev pa so krajevne oblasti zavajale deželne, saj naj bi sredstva namenili za narodni park in grobnico neznanemu vojaku. Pristojne deželne oblasti Lazia so odkrile prevaro in odrekle finančno pomoč za postavitev spomenika "Klavcu" iz Etiopije in Libije, ki velja za enega najbolj okrutnih sodelavcev italijanskega fašističnega diktatorja Benita Mussolinija.

Nizozemsko sodišče v Haagu je nekdanjega uslužbenca zunanjega ministrstva Raymonda Valentina Poeterayja spoznalo za krivega posredovanja zaupnih vojaških dokumentov Rusiji. Več let je Ruski federaciji na prošnjo ruske obveščevalne službe posredoval tajne podatke, ki so se v glavnem nanašali na vojaške zadeve Evropske unije in Nata. Med drugim tudi na situacijo v Libiji, opazovalno misijo Evropske unije v Gruziji ter na misiji na Kosovu in v Afganistanu. Za svoje usluge je med januarjem 2009 in avgustom 2011 prejel 72.200 evrov.

Nogometaši Bayerna iz Münchna so v prvi polfinalni tekmi lige prvakov na domačem igrišču nadigrali in z visoko zmago 4:0 premagali Barcelono. Lahko bi dejali, da je Bayern Barcelono nadigral v vseh pogledih in zasluženo prišel do štirih zadetkov, čeprav so mnogi mnenja, da sta bila dva gola dosežena iz spornih situacij. Danes zvečer sledi drugi polfinalni obračun in sicer med Borussio iz Dortmunda in madridskim Realom. 

Ob osmih

Vodilne članice Evropske unije naj bi se nagibale k uvedbi posebnih oznak blaga, ki ga proizvajajo judovski naseljenci na zasedenih palestinskih ozemljih. S tem naj bi potrošnike opozorili na njihovo spornost in posredno pozvali k bojkotu teh izdelkov. Pobudi 13 evropskih držav, v kateri sodeluje tudi Slovenija, sta se v zadnjih dneh pridružili še Francija in Nizozemska.

Protiteroristični šef Evropske unije Gilles de Kerchove je dejal, da se v Siriji na strani upornikov proti režimu Bašar al Asada bori okoli 500 evropskih državljanov. Največ naj bi jih bilo iz Združenega kraljestva, Irske in Francije. Pri tem je izpostavil grožnjo, da sicer vsi niso radikalni, a da bi se lahko radikalizma naučili in ga kasneje s seboj uvozili v varno nedrje Evropske unije.

Končajmo s še eno športno. Končnica severnoameriške košarkarske lige NBA je v polnem teku. Najbolje so začela moštva Miami Heat, New York Knicks in Los Angeles Clippers, saj so v boju na štiri zmage vsa povedla z 2:0. Miami je doma drugič suvereno premagal ekipo Milwaukee Bucks, Knicksi so bili prepričljivo boljši od Boston Celticsov, medtem ko so Clippersi le za dve točki ugnali Memphis.

Ob devetih

Med vnovično protestno akcijo organizacije Witness Against Torture, ki se zavzema za zaprtje Guantanama, je bilo aretiranih 12 protestnikov. Z akcijo so opozorili na več kot dva meseca trajajočo gladovno stavko več kot polovice od 166 zapornikov. Pred stavbo zveznega sodišča v New Yorku so se v oranžnih kombinezonih in z imeni zapornikov, ki so med priporom umrli, ulegli na stopnišče.

Po besedah avstralske policije so aretirali samooklicanega vodjo hekerske skupine LulzSec. Mladenič je obtožen za napad na vladno stran in sicer za nepooblaščeno spreminjanje podatkov ter nepooblaščen dostop do zaupnih podatkov. Grozi mu do 12 let zapora. Hekerska skupina LulzSec je sicer v preteklosti prevzela odgovornost za več visoko-profiliranih kibernetskih napadov, med drugim so bili napadi uperjeni proti Sony Pictures in CIA-i.

Ob desetih

V Putinovi Rusiji se nadaljuje sojenje proti vidnejšemu opozicijskemu voditelju in ostremu kritiku ruskega predsednika Vladimirja Putina, Alekseju Navalniju. Obtožen je vpletenosti v poneverbe listin, ko je svetoval za lesno podjetje v državni lasti, medtem ko je delal za guvernerja regije Kirov. Navalni je znan po svojih kritičnih blogih v katerih stranko Enotna Rusija obsoja korupcije. Navalni, ki mu grozi do deset let zapora je obtožbe označil za absurdne in Putina obtožil, da je osebno naročil sodni pregon z namenom diskreditacije.  

V nemirni severozahodni kitajski avtonomni regiji Xinjiang oziroma v Vzhodnem Turkestanu je bilo v spopadih med policijo in pripadniki manjšinskih Ujgurov muslimanske veroizpovedi ubitih 21 ljudi. Kitajske oblasti pravijo, da je bilo ubitih 6 pripadnikov tolpe. Podatke je zelo težko preveriti, saj kitajske oblasti ne dovolijo vstopa tujim novinarjem, ko gre za etnične spopade med Ujguri in večinskim kitajskim prebivalstvom.

Za konec povejmo, da se lahko danes ob 16. v Trubarjevi hiši literature udeležite okrogle mize z naslovom Vloga intelektualk danes v organizaciji študentov oddelka za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Na njej bodo sodelovale Milica Antić Gaber, Neda Pagon, Tea Petrin in Lana Zdravković.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness