Proračunski britOFF

Aktualno-politična novica
17. 10. 2017 - 10.00
 / BritOFF

Nadaljujemo s serijo torkovih britoffov, kjer v ospredje postavljamo lokalne novice.

Proračunsko razpoloženi danes svojo pozornost usmerjamo v najmanjše slovensko mesto, Kostanjevico na Krki. Mesto, ki je v koncu prejšnjega meseca znova utrpelo poplavo reke Krke, so mnogo dlje pestila nesoglasja med občinskim svetom in županom. Tem namreč ni uspelo sprejeti občinskega proračuna za leti 2017 in 2018. Razlog za spor med županom in večino občinskega sveta je bil vezan na vprašanje vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. Večina občinskega sveta namreč ni želela sprejeti potrebnih proračunskih dokumentov, dokler ne bi dosegla revizije vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Državni zbor je v koncu septembra brez glasu proti, prvič po letu 2001, izglasoval sklep, s katerim je občinski svet pozval k možni razrešitvi, v kolikor v enem mesecu ne bo sprejel letnega proračuna.

Na zadnji oktobrski seji pa je občinski svet sprejel sklep, da gresta proračuna za leti 2017 in 2018 v javno obravnavo. Njuno sprejetje pa bo znano šele na seji v naslednjem tednu.

Nekoliko manj težav pri iskanju podpore svetnikov pri sprejemu letnega proračuna pa je imel mariborski župan Andrej Frištrovec na včerajšnjem nadaljevanju četrtkove seje. Mestni svet je po četrtkovi prekinitvi seje zaradi nesklepčnosti, včeraj po skrajšanem postopku le podprl spremembe v proračunu za leto 2018.

Glavno vprašanje so predstavljala sredstva za obnovo zahodne tribune Ljudskega vrta. Mestna uprava je od neuspešne seje v prejšnjem četrtku za obnovo Ljudskega vrta namenila dodaten milijon evrov sredstev, kar pomeni, da bo predvidena investicija znašala 5,5 milijona evrov. Vprašanje obnove Ljudskega vrta je poleg nasprotovanja svetnikov vzbudilo tudi nezadovoljstvo mariborskega navijaškega kluba Vijole, ki je na včerajšnji dan napovedovalo proteste, do katerih nato ni prišlo.

Ob sprejetem proračunu za naslednje leto, pa se pojavljajo tudi določeni pomisleki o prezadolženosti mestne občine Maribor. Ta se bo v naslednjem letu zadolžila za dodatnih dobrih 11 milijonov evrov, kar pomeni, da se bo notranji dolg občine tako v prihodnjem letu povečal na 22 milijonov evrov.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.