Shqipëria britoff

Aktualno-politična novica
22. 4. 2017 - 16.00
 / BritOFF

Osrednja volilna komisija v Albaniji ni podaljšala roka za prijavo političnih strank na parlamentarne volitve. Te so načrtovane za junij letos in bodo, v primeru, da bodo izvedene, potekale brez sodelovanja opozicijskih strank. Politična kriza v Albaniji, katere zadnji izraz je zdajšnja pravna nezmožnost opozicijskega sodelovanja na volitvah, se je začela sredi februarja letos. Takrat so opozicijske parlamentarne stranke pod vodstvom Demokratske stranke Lulzima Bashe odločile, da bodo bojkotirale vso parlamentarno dejavnost. Zahtevale so odstop aktualnega predsednika vlade Edija Rame ter nastop tehnične vlade. Ta naj bi pripravila teren za neodvisne volitve, a do izpolnitve zahtev ni prišlo.

Nemško mesto Koln je prizorišče kongresa skrajno desne in protiislamske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD). Istočasno se v mestu odvijajo množični protesti proti AfD. Protestnikov, ki so med drugim poskušali blokirati dostop do mesta kongresa, je okrog 10.000, zelo močna pa je tudi prisotnost policijskih enot, ki jih je za slabo polovico manj od protestnikov. Sovoditeljica stranke Frauke Petry je napovedala, da se ne bo potegovala za mesto nemške kanclerke na prihajajočih volitvah. Hkrati je kongresu predlagala bolj "mainstreamovsko" delovanje ter morebitno koaliranje z drugimi stranki, a jo je desno-desna stranka v kongresu preglasovala.

Kongres pa je potekal tudi v Ljubljani. Sestala se je namreč skoraj pozabljena, a nekdaj veličastna Liberalno demokratska stranka LDS. Na kongresu stranke je Toneta Anderliča na predsedniškem mestu zamenjala Anja Fabiani. Ta je napovedala, da bo stranka kandidarala na parlamentarnih volitvah naslednje leto. Bistven cilj stranke z novim vodstvom pa naj bi bila uvedba univerzalnega temeljnega dohodka. Fabiani je sicer koordinatorka slovenskih članov Zavezništva liberalcev in demokratov Evrope, krajše Alde. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness