Sport in viteštvo

Aktualno-politična novica
17. 5. 2017 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je prejšnji teden s številnimi dopolnili popravil predlog Zakona o športu, s katerim želi Vlada še pred poletjem nadomestiti skoraj 20 let staro aktualno ureditev. Vprašanja zakonske regulacije športa pa so politike zaposlovala že leta 1935 v času Kraljevine Jugoslavije. Takrat je Ministrstvo za telesno vzgojo pripravilo predlog Zakona o viteških in sportnih organizacijah, kot se je imenoval, ki je opredelil status športnih zvez in razmerja med njimi ter določil njihove pristojnosti in naloge. Predlog je 11. marca  1910 1935* podrobneje predstavilo ljubljansko Jutro.

»Načrt zakona o sportu je pripravljen

Važne določbe glede delovanja sportnih in viteških organizacij

V ministrstvu za telesno vzgojo je že izdelan načrt zakona o viteških in športnih organizacijah. V merodajnih krogih zagotavljajo, da bo ta zakonski načrt, o katerem prinašamo v naslednjem glavne točke, predložen že na prvem zasedanju nove Narodne skupščine.

Problem amaterstva. Zaenkrat načrt najprej določa naloge in cilje viteških in sportnih organizacij. Moralna in nacionalna okrepitev viteškega duha med narodom in vsestranski ter harmonični razvoj in okrepitev zdravja naše mladine mora biti prva naloga naših telesnovzgojnih organizacij. Zakonski načrt izrecno določa, da morajo vsi sporti v naši državi biti organizirani docela amatersko. Vse organizacije morajo biti prostovoljne, svobodne in samostojne ter so vezane na navodila in nadzorstvo svojih nadrejenih sportnih organizacij in ministru za telesno vzgojo naroda.

Vprašanje taks. Vse tekme in poučna predavanja viteških in športnih organizacij bodo proste državnih, banovinskih in občinskih taks na vstopnice. Vendar pa bodo morali klubi plačati od bruto dohodka vseh tekem 10 odstotkov za fond za gradnjo skupnih vežbališč, igrišč, tekaišč, plavalnih prostorov, taborov itd.

Zdravstveno nadzorstvo. Vse državne in samoupravne oblasti morajo nadzirati delo viteških in sportnih organizacij, ne da bi se vmešavale v njihovo notranje delovanje, ter jih z vsemi razpoložljivimi sredstvi podpirati. Higienski zavodi, zdravstvene občine in zadruge, domovi narodnega zdravja, šolske poliklinike in vse bolnice ter ambulance morajo brezplačno dati sportnim zdravnikom na razpolago vse potrebne priprave za funkcijonalna in antropometrska merenja ter rentgenološke preglede sportnikov.

Šola in sport. Viteške in sportne organizacije morajo staviti brezplačno na razpolago svoja igrišča šolam za telesne vežbe učencev ter poglavarstvom (občinam) za nedeljske tečaje, ki so osnovani po zakonu o obvezni telesni vzgoji. Vse šole pa morajo dati v prostem času na razpolago viteškim in sportnim organizacijam svoje telovadnice in šolska igrišča.

Priprave za sportno udejstvovanje. Član viteške ali sportne organizacije more postati samo oni, ki je star vsaj 18 let. Zaradi priprave človeškega organizma za sport mora vsako društvo imeti »pripravljalno šolo«, ki bo trajala 4 do 6 mesecev. To šolo morajo absolvirati vsi oni, ki niso vsaj šest mesecev vežbali v pomladku. Viteški in sportni savezi so vrhovne in avtonomne zaednice, ki združujejo svoje podsaveze, župe in odbore. Oni dajo organizatorična, vzgojna, zdravstvena in tehnična navodila. Vodijo statistiko, držijo zveze z ostalimi savezi doma in v Inozemstvu, nadzirajo delovanje svojih sportnih edinic ter so vrhovna oblast glede kaznovanja in pritožb.

Savez sportnih savezov. Naloga Saveza sportnih savezov je, da poveže delovanje vseh sportnih savezov ter da vzdržuje sodelovanje s sokolskim savezom. Dalje mora organizirati propagando vseh sportov in sportski tisk, podpreti delovanje Jugoslovenskega olimpijskega odbora, določiti termine velikih sportnih tekem, ki bi se morebiti vršile istočasno. Savez sportnih savezov je posvetovalni organ ministra za telesno vzgojo naroda glede celokupnega sportnega gibanja v naši državi.

Polnomočja se ukinejo. Zelo važen je 15. člen zakonskega načrta, ki določa, da morajo na kongresih in skupščinah odločati samo osebno prisotni član in delegati. Zastopstva niso več dovoljena. Zakon torej odpravlja prakso, da more ena oseba biti delegat več klubov. Ta točka zakona se ne nanaša na Kolo jahačev, ki je postavljen pod nadzorstvo ministrstva za kmetijstvo, dalje ne na lovski savez, ki spada pod kompetenco ministra za šume in rude. Avtoklub in Aeroklub sta samostojni ustanovi ter za njih ta zakon ne velja.

Olajšave za sportne organizacije. Načrt zakona o sportu predvideva, da morajo banovinske, mestne in občinske uprave brezplačno odstopiti športnim organizacijam zemljišča, zgradbe in materijal. Minister za šume in rude more dati planinskim, smučarskim in skavtskim organizacijam na razpolago les, prometni minister pa bo v sporazumu z ministrom za telesno vzgojo Izdal pravilnik o popustih na železnicah. Minister za vojsko in mornarico bo izdal naredbo o olajšavah pri kadrskem roku članov viteških in sportnih organizacij.«

Med manj izstopajočimi tujimi novicami preteklega tedna je bilo naraščajoče število žrtev kolere v Jemnu. Zanimivejše pa je bilo dogajanje v zvezi s to boleznijo na Madeiri leta 1910. Tudi to dogajanje povzemamo po Jutru, in sicer s 17. decembra tistega leta.

»Kolera. Na otoku Madeira se kolera vedno bolj razširja. V mestu Funchal je ljudstvo javno napadlo zdravstvene oblasti, ker so iste izdale obširne varnostne odredbe. Prebivalci otoka so namreč tako razjarjeni na zdravnike, da so jim podrli vse hiše in oropali celo bolnišnico. Kaznilnico so podrli do tal in vse kaznjence izpustili na prosto. Varnostne oblasti so brez vsake moči in so celo same v veliki nevarnosti.«

OSMA

Avstrijske parlamentarne stranke so dosegle dogovor o datumu predčasnih volitev, ki bodo, kot so se strinjali vodje poslanskih skupin, 15. oktobra. Odločitvi za predčasne volitve botruje razpad vladne koalicije med ljudsko stranko in socialdemokrati, ki so se po 4 letih skupnega vladanja razšli pred dnevi po odstopu podpredsednika vlade Reinholda Mitterlehnerja. Redne parlamentarne volitve bi se sicer v Avstriji morale odviti jeseni prihodnje leto.

Silne debate in nasprotovanje nastopu na valu hrvaškega nacionalizma jahajočega in pojočega Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru utegneta kmalu prekiniti mariborska policija in upravna enota. Zaradi ocene o povečanem varnostnem tveganju je mariborska policijska uprava tamkajšnji upravni enoti predlagala prepoved koncerta, ki bi se sicer moral zgoditi v soboto. Kot so sporočili iz mariborske policije, velja utemeljena verjetnost, da bi lahko bili na koncertu tudi posamezniki iz tujine* z namenom izvrševanja kaznivih dejanj, kar ob dejstvu, da policija nima natančnega uvida v kategorijo obiskovalcev v smislu ogroženosti reda, povzroča varnostno tveganje. Slednje še povečujejo informacije policije, da shod pripravljajo tudi nasprotniki koncerta. Mariborska upravna enota bo o predlogu policije predvidoma odločila danes.

Košarkarji Olimpije so z rezultatom 89:87 dobili prvo tekmo finala državnega prvenstva v basketu. V Rogaški Slatini je Ljubljančanom zmago nad domačini s košem manj kot sekundo pred koncem podaljška zagotovil Nikola Janković in jih v finalni seriji, ki se igra na 3 dobljene tekme, popeljal v vodstvo. Naslednja tekma je na sporedu že v petek, ko bo Olimpija Rogaško gostila v Tivoliju.

 

 

*Popravljeno in dopolnjeno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.