TUĐMANOVIH SPOMENIKOV BRITOFF

Aktualno-politična novica
31. 5. 2013 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

Pakistanski talibani so potrdili smrt namestnika vodje talibanov v tej državi Valiurja Rehmana v sredinem ameriškem napadu z brezpilotnim letalom. V napadu tako imenovanega trota na severu Pakistana je bilo sicer ubitih 6 ljudi. Za Rehmana, ki so ga talibani takoj po napadi razglasili za mučenika, so Združene države Amerike že pred časom razpisale 5 milijonv dolarjev nagrade. Washington je drugega med pakistanskimi talibani namreč povezoval z organizacijo napadov proti ameriškim vojakom in silam Nata v Afganistanu, stal pa naj bi tudi za samomorilskim napadom na ameriško vojaško bazo v tej državi leta 2009, v katerem je umrlo 7 agentov CIA-e.

Mednarodno haaško sodišče za vojne zločine na področju nekdanje Jugoslavije je nekdanjega vodjo srbske Službe državne varnosti Jovico Stanišića in poveljnika enote za posebne operacije te iste službe Franka Simatovića oprostilo obtožb zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov. Kot je ugotovil senat haaškega tribunala tožilstvo ni uspelo nedvoumno dokazati, da sta Stanišić in Simatović med vojno na območju nekdanje Jugoslavije organizirala, financirala, oskrbovala ter nadzirala srbske paravojaške formacije, kot so Škorpijoni, Rdeče baretke pa tudi Arkanovi Tigri, in s tem delovala v okviru združenega zločinskega podviga, ki je imel za cilj iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške trajno odstraniti nesrbsko prebivalstvo. Tožilstvo je sicer za oba zahtevalo dosmrtno zaporno kazen.

Zveza društev upokojencev Slovenije, krajše ZDUS, se je ostro odzvala na napovedi finančnega ministra Uroša Čufarja, da bo vlada pri novih varčevalnih ukrepih, ki jih zahteva Bruselj, morala poseči tudi v pokojnine. Po mnenju predsednice ZDUS-a Mateje Kožuh Novak je nadaljnje krpanje proračunske luknje na račun upokojencev zanje nesprejemljivo, saj k uravnoteženju javnih financ in vzdržnosti pokojninske blagajne prispevajo že od leta 2000. V tem času naj bi upokojenci, tako so izračunali na zvezi, na račun zmanjševanja pokojnin v skupno državno blagajno prispevali že približno milijardo evrov. Da bo nasprotovala nadaljnjemu zniževanju pokojnin v okviru varčevanja se je sicer zavzela tudi vladna stranka Desus. 

Deveta

Združene države Amerike so izraelske načrte za gradnjo preko tisoč novih stanovanj v vzhodnem delu Jeruzalema označile za kontraproduktivne. State Department se pri tem naslanja na večkrat ponovljene besede ameriškega predsednika Baracka Obame, da je gradnja novih izraelskih naselbin v Vzhodnem Jeruzalemu v direktnem nasprotju z mirovnimi nameni. Ameriško stališče se glede tega naj ne bi spremenilo, Washington pa je ob tem Izrael še nežno opomnil, da je gradnja novih stanovanj tudi v nasprotju z izraelskimi zavezami in dolžnostmi.

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes se je v okviru možnih predlogov za ureditev področja mobilne telefonije v prihodnje zavzela za brezplačno gostovanje v tujih mobilnih omrežjih. Po mnenju Kroesove bi Evropska unija s tem naredila korak naprej k ustanovitvi enotnega telekomunikacijskega trga, ki bi prispevalo k ekonomski rasti in ustvarjanju novi delovnih mest. Komisarka za digitalno agendo je ob napovedala tudi uvedbo ukrepov na področju kibernetskega kriminala in zagotovitev nevtralnosti na spletu.

Sindikat policistov Slovenije bo z ministrstvom za notranje zadeve in vrhom policije podpisal sporazum, ki ureja položaj policistov. Vlada je sporazum potrdila včeraj, v njem pa se zavezuje, da bo v proračun policije vrnila dogovorjena in prej odvzeta sredstva. Podoben dogovor si želi z vlado doseči tudi drugi policijski sindikat, Policijski sindikat Slovenije, ki bo pogovore z vodstvom policijo in ministrstvom nadaljeval še danes. 

Deseta

Mednarodni odbor rdečega križa je zaradi napada na njegovo pisarno v Džalalabadu začasno prekinili z delom po vsem Afganistanu. Kot je humanitarna organizacija zapisala na spletu, v stiku z ljudmi skušajo ugotoviti, zakaj je prišlo do napada na njihove prostore, do takrat pa bodo začasno zamrznili svoje delovanje v Afganistanu. Do napada na pisarno rdečega križa v Džalalabadu je sicer prišlo v sredo, v njem pa so bili ubiti 4 osebe – 2 zaposlena v pisarni rdečega križa in dva napadalca. Rdeči križ v Afganistanu sicer deluje vse od leta 1987.

Na Hrvaškem v predvolilnem vzdušju nadaljujejo z gojenjem kulta osebnosti nekdanjega predsednika Franje Tuđamana, ki so mu postavili še drugi spomenik v zadnjih 14 dneh. V 3 in pol metrov visoko podobo prvega kvazi demokratičnega predsednika Hrvaške bodo lahko poslej zrli tudi Osiječani, že pred tem pa so 17. maja spomenik Tuđmanu postavili tudi v Splitu. Obujanje spomina na nekdanjega predsednika HDZ in Hrvaške poteka v izrazito volilni atmosferi, saj bo v nedeljo na Hrvaškem potekal drugi krog lokalnih volitev, prvi Tuđmanov spomenik v Splitu pa je vzniknil le nekaj dni pred prvim krogom.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil prošnjo nekdanjega direktorja gradbenega podjetja SCT Ivana Zidarja za alternativno prestajanje 14-mesečne zaporne kazni, na katero je bil obsojen zaradi podkupovanja v zadevi Čista lopata. Zidar je za alternativno prestajanje kazni zaprosil zaradi slabega zdravstvenega stanja, zdaj pa bo zaradi istih razlogov preko zagovornika Boštjana Penka skušal doseči vsaj odlog začetka prestajanja  kazni. Zidar bi se v koprskih zaporih sicer moral zglasiti najkasneje 29. junija. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness