Turški BritOFF

Aktualno-politična novica
15. 7. 2017 - 11.30
 / BritOFF

Na predvečer obletnice poskusa državnega udara v Turčiji je tamkajšnja oblast odpustila novih 7 tisoč policistov, akademikov in drugih državnih uslužbencev. Skupno število odpuščenih iz državne uprave je tako v enem letu doseglo 150 tisoč, 50 tisoč državnih uslužbencev pa je bilo aretiranih. Turški veleposlanik v Združenih državah Amerike Serdar Kilic je medtem ponovno pozval ameriško vlado, naj pregleda komunikacijo klerika Fetullaha Gülena, ki živi v ZDA, in ki ga turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obtožuje organizacije državnega udara. Veleposlanik je še povedal, da je nova ameriška vlada bolj poslušna za zahteve in skrbi turških oblasti, kot je to veljalo za prejšnjo.

Turčija je nemškim poslancem preprečila obisk nemških vojakov, ki so nastanjeni v NATO-vi bazi v kraju Konja. Izbranci nemškega ljudstva v zadnjih mesecih prav tako niso smeli obiskati nemških vojakov v bazi Incirlik, zaradi česar je Nemčija približno 250 vojakov iz tam umaknila in jih premestila v novo bazi v Jordaniji. Število vojakov v Konji je sicer precej manjše - približno 30.

Turška mornarica je v bližino Cipra napotila dve fregati in podmornico, ki naj bi spremljale vrtanje za zemeljski plin v vodah okoli otoka. V vodah južno od Cipra se namreč nahajajo precejšnje zaloge zemeljskega plina, za izkoriščanje katerih je vlada na grškem delu Cipra še podelila koncesije. Turčija nasprotuje kakršnikoli izrabi teh naravnih danosti preden je dogovorjena delitev prihodkov, saj smatra, da ti pripadajo vsem ciprčanom in ne le grško govorečim. Energetska podjetja, ki bodo vključena v črpanje plina ob južnih obalah Cipra opozarja, da utegnejo izgubiti prijateljstvo Turčije. Pogovori o združitvi Cipra so nedavno propadli.

 

Indijsko vrhovno sodišče je ukazalo preiskavo v nekaj deset umorov v zvezni državi Manipur na skrajnem vzhodu države. Svoci žrtev in lokalne organizacije sicer zahtevajo preiskavo več kot 1500 smrti, za katere trdijo, da so posledica izvensodnih ubojev indijskih vladnih sil. V Manipurju, kot še v nekaj drugih zveznih državah vzhodne Indije že več desetletij traja upor lokalnega prebivalstva, ki si želijo neodvisnosti ali večje mere avtonomije. Od konca 60 let prejšnjega stoletja je v Manipurju v veljavi tudi poseben zakon, ki policiji in vojski omogoča uporabo strelnega orožja za zagotovitev javnega reda, izvajanje aretacij in hišnih preiskav brez potrebe po sodnem nalogu, pripadniki represivnih organov pa uživajo imuniteto za svoja dejanja. Podoben zakon je v veljavi tudi na drugem koncu Indije - v Kašmirju.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness