V veliko črnino

Aktualno-politična novica
5. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Tehno

Pretekli teden je bil precej slab za ljubitelje nezemljanov. Iz Univerze Kalifornije, Berkeley so namreč sporočili, da bodo konec meseca končali projekt SETI@home, ki se je posvečal iskanju dokazov za inteligentno življenje zunaj našega planeta v radijskem šumu vesolja. Zelenih spak v vesolju očitno ni ali pa vsaj še niso izumili radia, zato je znanstvena ekipa, ki stoji za  projektom SETI@home, sporočila, da so prišli do točke, ko se nadaljnje delo ne izplača več.

Pomen programa SETI@home je v resnici bolj v tem, da je dokazal možnosti uporabe distribuiranega izračunavanja na domačih računalnikih, ki so jih podporniki projekta prostovoljno posodili projektu. Z zanašanjem na donirano računsko moč ima SETI@home še danes, ko ga je preseglo že kar nekaj drugih projektov distribuiranega izračunavanja, enako zmogljivost kot močan superračunalnik.

Program SETI@home poskuša analizirati podatke velikih radijskih teleskopov, ki so posneli radijski šum ozadja v vesolju, in v njih najti umetne radijske signale, ki bi prihajali od napredne zunajzemeljske civilizacije. Ti teleskopi so v resnici gromozanski satelitski krožniki – največji med njimi je s premerom kar 300 metrov observatorij Arecibo v Portoriku, ki je postal slaven kot prizorišče zadnjega spopada v bondijadi iz sredine devetdesetih, GoldenEye. Ker je nebo precej veliko, je analiza podatkov, ki jih zberejo ti teleskopi, računsko zelo zahtevna. Na inštitutu SETI, ki deluje pod okriljem univerze v Berkeleyju, leta ‘99 niso imeli superračunalnika, ki bi bil kos tej nalogi, zaradi česar so poskusili uporabiti model distribuiranega izračunavanja. V ta namen so tri leta kasneje razvili programsko opremo, imenovano Berkeley Open Infrastructure for Network Computing, krajše BOINC, ki se sedaj uporablja pri številnih znanstvenih projektih, ki se zanašajo na distribuirano izračunavanje. 

Širokosrčni prostovoljci si BOINC namestijo na svoj računalnik in od projekta prejmejo paket podatkov, ki jih bo njihov računalnik samostojno obdeloval, ko ne bo imel drugega dela. Uporabniki tako prispevajo rezervno računsko moč svojega računalnika, ki jo plačajo z nekoliko večjo porabo elektrike. Računska moč, ki obdeluje še zadnje podatke projekta SETI@home, je trenutno skoraj 1200 teraflopov, ali 1,2 milijona milijard računskih operacij na sekundo. Najmočnejši računalnik na svetu, sistem Summit v nacionalnem laboratoriju Oak Ridge v zvezni državi Tennessee v ZDA, je približno sedemstokrat močnejši, medtem ko je najmočnejši računalnik v Sloveniji, pred dobrimi tremi meseci zagnani računalnik Maister, ki ga ima Univerza v Mariboru, približno petkrat šibkejši kot SETI@home.

Tudi sedaj, ko se bo SETI@home ugasnil, ne da bi uspel slišati vsaj “Zbogom in hvala za vse ribe”, se distribuirano izračunavanje na domačih računalnikih s pomočjo BOINC-a nadaljuje na drugih raziskovalnih projektih, med katerimi so tudi taki, ki niso navdihnjeni po znanstveni fantastiki. Najdete jih na spletni strani www.boinc.berkeley.edu. Če pa vas še vedno muči E. T., ste lahko mirni. Misija se nadaljuje s projektom Breakthrough Listen, ki ga je z 100 milijoni dolarjev težko donacijo podprl ruski oligarh Jurij Milner.

 

Novice

V nemški zvezni deželi Turingiji so se zapleti z izvolitvijo predsednika deželne vlade končali z izvolitvijo kandidata stranke Levica Boda Ramelowa. Volitve za deželnega predsednika so pretresle nemško politično sceno, saj so se v desnosredinski stranki CDU kanclerke Angele Merkel povezali z Alternativo za Nemčijo, da bi preprečili izvolitev leve vladne koalicije. Na volitvah je namreč zmagala Levica, a skupaj z koalicijskima partnerjema Zelenimi in socialdemokrati niso imeli dovolj glasov za sestavo vladne koalicije. Na desnem polu CDU in liberalna stranka FDP prav tako nista imela dovolj glasov, zaradi česar sta se bila pripravljena pogajati z desničarsko Alternativo za Nemčijo. Pri sestavi večine so bili tudi oni neuspešni, a še pred tem je škandal zaradi podpore kandidatu AfD povzročil odstop predsednice stranke in do takrat predvidene naslednje kanclerke Annegret Kramp-Karrenbauer.

Mirovni dogovor med Združenimi državami Amerike in afganistanskimi talibani je že štiri dni po podpisu na hudi preizkušnji. V podporo afganistanski vojski je namreč ameriško letalstvo napadlo položaje talibanov. Talibani so po drugi strani povedali, da bodo nadaljevali svoje gverilske napade na afganistansko vojsko, saj ta še ni pokazala pripravljenosti, da bi izpustila 5000 vojnih ujetnikov, kot je to predvideno v sporazumu. 

V Sloveniji so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okuženi je moški, ki se je preko Italije vračal iz Maroka. Moški je hospitaliziran na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Poleg v Slovenijo se je koronavirus COVID-19 do sedaj razširil še v 82 držav.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.