Zastonj podatki

Aktualno-politična novica
National health service
12. 12. 2019 - 10.05
 / BritOFF

ob 10.05

Organizacija Privacy international je preko zahtevka za dostop do informacij javnega značaja prišla do pogodbe med Nacionalno zdravstveno službo Združenega kraljestva, krajše NHS, in podjetjem Amazon. Javnost je za partnerstvo izvedela šele julija letos, kljub temu da naj bi bil dogovor sklenjen že konec leta 2018. Pogodba je sicer v nekaterih delih počrnjena, torej v tistih, katerih razkritje bi lahko pomenilo poslovno škodo za Amazon, vendar je tudi javna vsebina pogodbe zelo sporna. Sporno pa je seveda tudi to, da je Amazonov zasebni interes pretehtal nad javnim interesom.

Nacionalna zdravstvena služba je z Amazonom vstopila v tako imenovano obojestransko koristno partnerstvo, kar pomeni, da Amazon ni plačal ničesar za podatke, ki jih je dobil. V začetku pogodbe piše, da gre za podatke, ki so shranjeni na spletni strani Nacionalne zdravstvene službe, a se kasneje izkaže, da pogodba velja tudi za druge podatke, ki jih ima NHS. Tako je Amazon zastonj pridobil neomejen dostop do podatkov o simptomih, vzrokih in definicijah bolezni ter tudi celotno vsebino, ki bi lahko bila zaščitena z avtorskimi pravicami, prav tako pa je dobil dostop do njihovega programskega vmesnika in dovoljenja za uporabo njihovega logotipa.

Kaj so torej koristi za NHS? Amazon se je zavezal, da bo pripisal avtorstvo NHS, kadar koli bo Alexa, Amazonov domači pomočnik, citirala njihove podatke. V skladu s to zavezo je organizacija Privacy international preverila odgovore, ki jih daje Alexa na vprašanja o mentalnem in seksualnem zdravju ter nekaterih drugih temah. Izkazalo se je, da Alexa na ta vprašanja ni odgovorjala, kljub temu da so na spletni strani NHS ti podatki prisotni.

Razkritje pogodbe je še prililo olja na ogenj, ki se še ni polegel od razkritja dokumentov s pogajanj o novem trgovinskem sporazumu med Veliko Britanijo in Združenimi državami Amerike. Slednje se močno zavzemajo za neomejen pretok informacij med državama in močno nasprotujejo lokalizaciji podatkov, tudi zdravstvenih. Ti podatki britanskih državljanov so po nekaterih ocenah za veliko-podatkovna podjetja vredni do 10 milijard dolarjev letno.

 

ob 8.05

Indijski predlog zakona, ki omogoča pridobitev državljanstva migrantom iz Bangladeša, Pakistana in Afganistana, a le tistim, ki niso muslimani, je s 125 glasovi za in 105 proti sprejel še zgornji dom parlamenta. Spodnji dom ga je že potrdil v ponedeljek. Zakon sedaj pred implementacijo loči zgolj še formalnost, namreč predsednikov podpis. Zakon se nanaša predvsem na migrante v zvezni državi Assam na severovzhodu Indije. Tu so v odgovor na sprejetje zakona izbruhnili protesti, na katere se je policija odzvala z nasiljem. Zakon, ki je sicer potencialno v nasprotju z v ustavi zapisanim načelom svobode veroizpovedi in enakosti pred zakonom, je predlagala hindujska nacionalistična vladajoča stranka BJP.

Od včeraj dalje pritožbeni organ Svetovne trgovinske organizacije ne zaseda več. Države, ki nimajo v posebnih trgovinskih sporazumih določenega načina reševanja meddržavnih sporov v zvezi s trgovanjem, bodo tako ostale brez možnosti neodvisnega razsojanja o sporu. Organ je moral nehati delovati, ker predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump - odkar je na funkciji - blokira imenovanje novih ali ponovno imenovanje starih sodnikov vanj. Z današnjim dnem poteče mandat dvema od treh sodnikov, pogoj za delovanje organa pa so vsaj trije sodniki.

Iranska medij PressTV je objavil, da je Google njemu in drugemu iranskemu mediju HispanTV zopet blokiral račun na YouTubu. PressTV-ju naj bi se to zgodilo že petič, odkar si je leta 2009 ustvaril račun. Google za svoje ravnanje ni podal jasnega razloga, niti ni prizadetih medijev predhodno obvestil o blokiranju računa. Več novic s področja tehnologije pa v Tehnobritoffu čez dve uri.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness