Zopet vsi župani

Aktualno-politična novica
Sveti Jernej - Nejč
10. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci! Ljubiteljice in ljubitelji lokalnih novic. Prav prisrčen pozdrav vam v torkovem lokalnem Britoffu voščim iz osrčja Dolenjske, iz občine Šentjernej. 

Brezvladje in kaos v šentjernejski jurisdikciji sta se izpela. V nedeljo so namreč na nadomestnih županskih volitvah izvolili novega župana Jožeta Simončiča. Ta je nasledil Radka Luzarja, ki je svoj odstop napovedal lanskega septembra, nepreklicno pa je odstopil 19. decembra. Vendarle v Šentjerneju ni šlo za čisto pravo anarhijo, saj je tekoče posle opravljal Luzarjev podžupan Janez Selak. 

Luzar je občino do odstopa vodil drugi mandat, po njegovih navedbah pa naj bi k odločitvi botrovali predvsem zapleti pri obnovi občinske ceste skozi Dolenjo Staro vas, kjer nekdanji župan sicer živi. Med vaščani je nova prometna ureditev sprožila kar nekaj nelagodja: oblikovali sta se celo dve civilni iniciativi, in  sicer na Starem sejmišču v Šentjerneju in Civilna iniciativa vasi Vovčkova vas, Rakovnik, Lurd in Vrbovci. Kot da to ne bi bilo dovolj, so mu ponagajali še primeri vandalizma, odstranjevanja cestnih ovir in grožnje. Poleg tega naj bi imel Luzar kar nekaj nasprotnikov v občinskem svetu, citiramo: “celo med tistimi, ki so me prepričevali za župansko kandidaturo.« Konec citata. Tako se Radko Luzar po petih letih vrača v gospodarstvo. Je namreč lastnik šentjernejskega visokotehnološkega in razvojnega podjetja L-Tek Elektronika, ki ga je ustanovil leta 1994. 

Nov župan je torej Jože Simončič, dolgoletni direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Njegova zmaga je bila zanesljiva: zanj je glasovalo 2145 volivcev oziroma 58,1 odstotka volivcev. Za župansko mesto se je kljub članstvu v Slovenski ljudski stranki potegoval kot neodvisni kandidat nestrankarske Liste za celostni razvoj s podporo treh list: Liste za šentjernejsko dolino, Liste mladih za aktiven Šentjernej in Liste Skupaj za prihodnost. 

Za njegovega protikandidata Franca Hudoklina, starega znanca občine svetega Jerneja, saj jo je vodil 20 let oziroma pet zaporednih mandatov, pa je glasovalo 1552 volivcev oziroma 41,9 odstotkov. Kandidiral je kot pretendent Slovenske ljudske stranke. Volilna udeležba je bila sicer 63,82-odstotna. 

Tako ima slovenska zemlja zopet 212 županov.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.