Sparung und Disziplin

Oddaja

Konec meseca se izteče trenutni program 240 milijard evrov težke pomoči, kakor se neposrečeno imenuje diktirani dogovor med trojko in grško vlado leta 2010. V zameno za denarno pomoč je takrat Grčija privolila v brutalne reze državne potrošnje, kar se je izvajalo predvsem z zmanjševanjem javnega sektorja in z varčevanjem na račun socialnih pravic prebivalcev države na periferiji evrskega območja.

Od zmage Sirize na parlamentarnih volitvah konec januarja in konstrukcije vlade pod vodstvom Aleksisa Ciprasa je bila prioriteta Grčije izpogajati mehkejše pogoje za dodatno posojilo, brez katerega bi država bankrotirala. Pred koncem redakcije sicer odločanje finančnih ministrov evro območja še ni bilo zaključeno, vendar so prihajali signali, da je finančnemu ministru Janisu Varoufakisu kolege uspelo prepričati, da totalno varčevanje le ni edina možnost.

V oddaji smo se pogovarjali s poslancem Združene levice Lukom Mesecem, raziskovalcem iz neprofitne organizacije Positive Money Frankom Van Lervenom in grškim politologom Janisom Teokarisom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness