Sodobna nigerijska ženska kratka proza tretjič

Oddaja
Anonymous
24. 10. 2004 - 20.00

MABEL SEGUN
TU PA TAM, 24. 10. 2004

Sodobna nigerijska ženska kratka proza tretjič
Mabel Segun, Vdaja, drugi del

Prevajalka: Gabriela Babnik
Izvajalci: Ana L., Katja, Jaka, Žorž
Redaktorica: Petra Slatinšek

v nedeljo ob 20.00

Pisateljica Mabel Segun prihaja iz Onda v zahodni Nigeriji. Diplomirala je na univerzi v Ibadanu, kjer je nato delala kot urednica, poročevalka, učiteljica in raziskovalka. Je tudi ustanoviteljica in predsednica »Children's Literature Association of Nigeria«. In kot zanimivost naj navržemo še, da je bila ob vsem tem tudi dolgoletna nigerijska prvakinja v namiznem tenisu.
Ob številnih esejih in kratkih zgodbah, ki so leta 1995 tudi izšle v zbirki »The Surrender and Other Stories«, je avtorica izdala tudi pesniško zbirko »Conflict and Other Poems«. Zelo je prepoznavna tudi kot pisateljica otroške literature.
V zbirki kratkih zgodb Mabel Segun tematizira predvsem žensko-moške odnose, ob tem pa še tabuje in vraže tradicionalne družbe, kolektivnost, patriotizem, etničnost, romantiziranje preteklosti, politične, družbene in ekonomske kontradikcije v nigerijski družbi. Pogosto se osredotoča na položaj ženske v različnih okoljih, od Biafre, urbanega, univerzitetnega, do ruralnega okolja. Njen slog pisanja je navidezno sicer enostaven, direkten, čeprav poln ironije, aluzij na biblično, oralno in evropsko literarno tradicijo.

***
"Kako so deklamirali besede – prijetne, prazne fraze, ki so odzvanjale tako votlo, da bi še kdo pomislil na afriške glasbenike, okrašene s školjkami – praznimi školjkami. Nekega dne je v proti imperialističnemu govoru, eden izmed njih izjavil:
»Sem ljubitelj svobode, svobode za vse, naj bo to princ ali berač ali ...«
Seznam se je utrujajoče nadaljeval, dokler ni predsednik udaril po mizi. Keke je hotela zavpiti: »Dobrodelnost se začne doma! Emancipirajte najprej svoje ženske!«"

*** Pripravila Petra Slatinšek

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.