Javno financiranje katoliških osnovnih šol

Mnenje, kolumna ali komentar
29. 11. 2017 - 16.00

Odbor Državnega zbora za izobraževanje tudi danes ni sprejel odločitve o noveli zakona o financiranju izobraževanja, ki je ena od rešitev, s katero želita Stranka Modernega centra in Miro Cerar osebno uresničiti odločbo Ustavnega sodišča o 100 odstotnem državnem financiranju javnih programov v zasebnih osnovnih šolah na Slovenskem, ki pa v veliki večini primerov nastajajo pod tako finančnim kot ideološkim okriljem RimskoKatoliške Cerkve. Druga umna rešitev, ki ga kot od prve neodvisni postopek v avtonomni presoji Državnega zbora dojemata tako SMC kot Cerar osebno, pa je že začeti postopek za spremembo 57. člena Ustave, ki govori o izobrazbi in šolanju v domači Republiki in pravzaprav Ustavnemu sodišču daje podlago za ukrepanje in ki ga je minuli teden podprlo šestdeset poslancev iz vrst SMC, DeSUS, SD, Levice in po novem nič več zavezništva ampak kar Stranke Alenke Bratušek.

Ustavno sodišče se je z ustavno odločbo iz decembra 2014 za 100 odstotno državno financiranje javnih programov v zasebnih osnovnih šolah na Slovenskem zavzelo, ker so bile zasebne šole, ki so bile ustanovljene pred letom 1996 že tako ali tako financirane 100 odstotno, zasebne osnovne šole – in med njimi je večina katoliških zasebnih osnovnih šol – ustanovljene po letu 1996 pa so financirane zgolj 85-odstotno. Praktično cel mandat sedanje koalicije in Vlade Mira Cerarja neizvršena odločba Ustavnega sodišča, pa je in že po poklicni politični dolžnosti mora biti trn v peti preostalima dvema koalicijskima partnericama Mira Cerarja, ki se samouvrščata na politično levico. V večini teh zasebnih osnovnih šol, ki nastajajo in delujejo pod okriljem RKC, je namreč tako sama pripadnost rimskokatoliški veri kot prakticiranje rimskokatoliških obredij obveza tako staršev kot na njih se šolajoče mladine.

Čeprav bi moralo biti vsakemu, ki ima pet čistih v - kot vsaj domnevno ustavno-demokratični republiki organizirani državi - samo po sebi jasno, da v sekularni državi rimskokatoliški oče naš ob začetku pouka pač ne more biti del 100 odstotno iz javnih sredstev financiranega in obveznega javnega programa, pa so, ker smo le tik pred volitvami, to temo hvaležno in z obema rokama za svojo privzeli tako na samooklicani politični levici kot na v praksi in političnem terenu preverjeni desnici. Le v modernem centru se nekako še naprej obnašajo zmedeno, saj se zdi, kot da hkrati zagovarjajo dve diametralno nasprotni rešitvi – novelo zakona o financiranju izobraževanja in postopek za začetek spremembe 57. člena Ustave.

Ta 57. člen Ustave niti ni kaj posebnega, še posebej ker imamo v teh krajih obvezno in javno zagotovljeno šolstvo že tam od Marije Terezije naprej. In ker ima 57. člen zgolj tri alineje, in sicer da je izobraževanje svobodno, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in da se financira iz javnih sredstev ter da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo, niti ni najbolj jasno kaj je tu takega za spreminjati, razen če se s spremembo Ustave res da zaobiti samo odločbo Ustavnega sodišča.

Predsednik vlade Miro Cerar kot nekdanji pravni strokovnjak, a danes zgolj še politik sicer trdi, da dvotretjinska večina Državnega zbora posamezno odločitev Ustavnega sodišča lahko zaobide s spremembo Ustave, saj da je to popolnoma legalno. S tem pa si je ne glede na vse dobre namene z novelo o financiranju izobraževanja, ki je njegova koalicija tako ali tako v celoti nikoli ni nameravala podpreti, Miro Cerar nase nakopal srd tako občega rimskokatoliškrega občestva in ideološko-aparatnih institucij RKC kot nekdanjih pravniških in še posebej ustavnopravniških kolegov. Če je upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres kar med pridigo v zavodu Svetega Stanislava v Šentvidu v Ljubljani izrekel, da kar je preveč, je preveč in da tisto, kar je zgrajeno na zatiranju in krivici ne more obstati, četudi da oblastniki menijo, da so bogovi, so ugledni ustavni pravniki podpisali javni poziv z naslovom Kršitve ustavnosti in teptanje ustavne demokracije v DZ, v katerem sta dva odstavka namenjena zlivanju pravniškega žolča prav na Mira Cerarja. Toda tako to gre. Čeprav si Miro Cerar s političnim slalomom podira mostove do nekdanje pravniške kariere in kolegov, pa bi SMC za javno financiranje katoliških osnovnh šol na Slovenskem že rada poskrbela, a bo za to potrebna neka nova, druga in drugačna koalicija.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dvojno igro Mira Cerarja in SMC glede javnega financiranja katoliških osnovnih šol v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness