Rojstvo in smrt druge Janševe republike

Mnenje, kolumna ali komentar
16. 1. 2013 - 15.00

Ne glede na to, da mu druga koalicija in vlada ostajata pri političnem življenju zgolj še formalno in je njun neslavni in predčasni propad zgolj še vprašanje časa, Janez Janša, predsednik vlade v odhodu, a očitno ne tudi v odstopu, iz Azerbajdžana skopo sporoča, da so njegova stališča znana in da tu ni nič novega. Janša sicer ne bi bil Janša, če ne bi novinarjem, ki ga po službeni dolžnosti spremljajo na gospodarskem obisku v Bakuju, navrgel še, da tudi ni primerno, da resne stvari komentiramo za vsakim vogalom, kot to počnejo nekateri. S tem je sicer priznal vsaj, da so stvari  - po objavi zanj in za še naprej ljubljanskega župana in zamrznjenega predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankoviča obremenjujočih poročil Komisije za preprečevanje korupcije - v državi resne. Premier v odhodu in predsednik SDS se bo sicer na ultimat treh od štirih partneric razpadajoče vlade in koalicije, da naj zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije v 10 dneh odstopi, predvidoma odzval konec tedna po vrnitvi iz Azerbajdžana, dežele priložnosti, nazaj v te dni še bolj neperspektivno domovino. Toda karkoli že da bo povedal, je že vnaprej jasno, da so tako tej vladi in koaliciji kot šele dobro rojeni drugi Janševi republiki šteti dnevi. 

Da se sicer Janševemu odhodu iz oblasti ne bo reklo odstop, ker da je to mokra želja stricev iz ozadja, so sporočili iz kadar je Janša v tujini pač obglavljene poslanske skupine Slovenske demokratske stranke. Svet stranke in mnogi člani stranke namreč Janeza Janšo tudi po ugotovitvah Komisije za preprečevanje korupcije še naprej in še bolj goreče podpirajo. Mandatarju druge republike, ki se jo je vzpostavilo ob nastopu druge Janševe koalicije in vlade trdno ob strani stoji tudi koalicijska povratnica v državnozborske oslovske klopi oziroma Nova Slovenija. Da gre sicer zgolj za politično izpostavo domače rimskokatoliške cerkve v domači po čem le še laični in sekularni državi, je samo po sebi razvidno iz današnje izjave Politična kriza ogroža našo skupno prihodnost, ki jo je predstavil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Anton Stres. V njej je ponovljeno politično stališče, s katerim v teh dneh brez izjeme opletajo vsi vidnejši predstavniki Nove Slovenije, da je potrebno prav sume koruptivnega dejanja in nepojasnjenega premoženja potisniti v ozadje ter v ospredje postaviti skupno dobro, ki da je izpeljati začrtane gospodarske reforme prav druge Janševe koalicije in vlade.

Izrazi brezpogojne podpore liku in delu ter javnim pooblastilom predsednika vlade in stranke SDS Janeza Janše sicer prihajajo tudi iz deklarirano drugo republiške civilne družbe. Podporo in spoštovanje njegovemu liku in delu so tako včeraj oznanili v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve, katerega član je sicer tudi Janez Janša. Predsednik tega združenja Slavko Kmetič je poskrbel še za podporo prav tako drugo republiškega Sindikata upokojencev in invalidov Slovenije, ki je del prav tako drugo republiške Zveze sindikatov upokojencev, na čelu katere je sicer ponovno prav preverjeni SDS kader Slavko Kmetič. Strumno v znak podpore pa sta Janezu Janši ob boku vstali tudi najpomembnejši civilno režimski instituciji druge Janševe republike - Zbor za to drugo republiko in Inštitut doktorja Jožeta Pučnika, ki sta nadaljevala s prav s strani Janše začeto kampanjo diskreditacije organa in samega poročila Komisije za preprečevanje korupcije.  

Kljub temu da Janezu Janši koalicijske partnerice Državljanska lista, Slovenska ljudska stranka in Demokratična stranka upokojencev Slovenije pravzaprav niso na voljo pustile prav veliko  manevrskega prostora, ves politični prostor čaka samo na naslednjo potezo Janeza Janše oziroma SDS. Če katerakoli že manjša koalicijska stranka po zgolj dobrem letu ne prav prepričljivega mandata druge Janševe koalicije in vlade, katere glavni uspeh ni iz tujih zgledov prepisana pokojninska reforma, pač pa dokončna pokoritev in podreditev Ustavnega sodišča, trdi, da je zanjo najpomembnejše, da koalicija in vlada izpeljeta začrtane reforme brez Janeza Janše na čelu vlade, to pač pomeni zgolj to, da ne bi še šla na predčasne volitve, saj ponoven prestop parlamentarnega praga ni sam po sebi že vnaprej zagotovljen.

Toda odločitev o tem, ali bodo v državi predčasne volitve, s katerimi se bo to drugo Janševo republiko odplaknilo na smetišče  novejše politične zgodovine, vsaj uradno ne bodo sprejemali v majhnih koalicijskih strankah. Vsaj uradno jo bo sprejela brez Janeza Janše na čelu pravzaprav obglavljena SDS. Ne glede na obtožbe iz ugotovitev poročila protikorupcijske komisije tako Janezu Janši pravzaprav ne preostane nič drugega, kot da se, kot je pravzaprav že napovedal, ponovno poda na predčasne volitve in si poskuša zagotoviti neko novo parlamentarno večino. Mokre sanje stricev iz ozadja druge Janševe republike namreč so 50 plus osvojenih odstotkov glasov na demokratičnih volitvah v nedemokratični domači državi.

Toda predčasne volitve so politična ruleta, v kateri si vsi  obstoječi akterji komaj rojene pa že malo da ne klinično mrtve druge Janševe republike le ne bodo priigrali enako velike podpore domačih volivk in volivcev. In tega se lahko povsem upravičeno bojijo, zato se bo nategovanje okoli razpustitve tokratnega sklica parlamenta in posledične odgovornosti za to še nadaljevalo. Toda tako kot je tudi prav bo tako kot o rojstvu tudi o smrti svoje druge republike zadnjo besedo predvidoma ta konec tedna imel odhajajoči predsednik vlade in ostajajoči predsednik SDS Janez Janša. Toda tako to gre. Politična kriza ne ogroža pač pa je naša prihodnost. In prav nobenega zagotovila ni, da bodo to spremenile vsaj nove predčasne volitve, s katerimi bo dušo dokončno spustila ta druga Janševa republika.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z rojstvom in smrtjo druge Janševe republike v domači politično korumpirani državi v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness