Ujetniki politično motiviranih procesov

Mnenje, kolumna ali komentar
19. 3. 2014 - 15.00

Kljub temu da so Slovenska demokratska stranka in po poročanju nacionalne tiskovne agencije njenih 200 pred sodiščem v Ljubljani zbranih podpornikov prepričani, da gre za politično motiviran proces, katerega edini namen je odstranitev Janeza Janše iz političnega prostora, višje pritožbeno sodišče danes po koncu javne seje še ni sprejelo odločitve o morebitni upravičenosti pritožb zagovornikov na prvi stopnji na zaporne kazni obsojenih Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. In čeprav so se v Dnevniku verjetno pozitivno odzvali na prošnjo Komisije za preprečevanje korupcije in jim posredovali elektronsko korespondenco, ki potrjuje, da se je za cenene popuste vozovnic Adrie Airways tudi osebno sam dogovarjal sedanji minister za notranje zadeve Gregor Virant, v kratkem le še ne bo znano, ali je s tem tudi sam Virant ravnal koruptivno in ali bo odstopil, ker bo KPK ugotovila in potrdila nepravilnosti. Bo pa danes brez mandata v Državnem svetu naposled ostal vsaj na sedem mesečno zaporno kazen obsojeni nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Da sta žrtvi politično montiranih procesov, te dni sicer rada kar ob vsaki priložnosti potožita še ljubljanski župan in zgolj do naslednjega volilnega kongresa samo-zamrznjeni predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković ter aktualni obrambni minister prav tako iz kvote Zoranu Jankoviću še naprej brezpogojno zvestega dela PS Roman Jakič. Slednji je kar ob prvi obletnici aktualne vlade in ob predstavitvi glavnih dosežkov obrambnega ministrstva v trenutnem mandatu priznal, da je preiskava v zadevi Stožice, v kateri je skupaj z ljubljanskim županom so-osumljen sklepanja fiktivnih pogodb, omejila njegove ambicije in želje, da bi kandidiral na evropskih volitvah maja letos. Tako si Jakič danes predvsem želi, da bi se zadeva čim prej odvila in da bi izvedel ter vedel, kaj bo v življenju v prihodnje sploh še lahko počel. Če bo proti njemu vložen pravnomočni obtožni akt, bo namreč z mesta ministra odstopil.

Kljub temu da z mesta ljubljanskega župana ne namerava odstopiti, se čuti prizadetega in ožigosanega tudi Zoran Janković, ki je na redni tiskovni konferenci veliko časa namenil prav svojemu videnju ravnanja Komisije za preprečevanje korupcije v zadevi po Evropi za bagatelo z državnim letalskim prevoznikom Adrio Airways često letečega Gregorja Viranta. Tako je KPK predlagal, da ob Virantu zaradi nevestnega dela ovadi še samo sebe. Janković, ki meni, da je bil ožigosan namerno, pričakuje, da bo do tega prišlo v naslednjih desetih dneh, v nasprotnem pa bo resno razmislil o tem, da obe ovadbi poda kar sam.        

Ne glede na to, ali bo Gregorja Viranta ob opozicijski interpelaciji tudi z ovadbo zaradi krivega pričanja pred Komisijo za preprečevanje korupcije preganjal še državljan Zoran Janković, pa bo Gregorju Virantu po domačem pravnem redu korupcijo težko dokazati. KPK je zapisala, da se Virant med svojim ministrovanjem osebno za popuste pri letalskih vozovnicah Adrie Airways ni dogovarjal, saj naj bi to v tem času počela njegova soproga. V Dnevniku razkrita korespondenca pa potrjuje, da se je Virant, ko je imel čas, ker je živel na nadomestilu ministrske plače, za popuste s sošolcem in nekdanjim komercialnim direktorjem Adrie Tomažem Kostanjškom dogovarjal in dopisoval tudi sam, kar na laž postavlja dosedanje izjave obeh sošolcev, tako Kostanjška kot Viranta.  

Toda če že novopečena ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza kljub najugodnejši ponudbi pogodbe za gradnjo urgence v Novem mestu s podjetjem Klima Ptuj, ki je v prepričljivi večinski lasti njenega soproga Smiljana Tropa, ne more podpisati, saj je javnim funkcionarjem po zakonu prepovedano poslovati s podjetji svojih družinskih članov, ta isti zakon vendarle ne prepoveduje, da tudi javni funkcionarji do denimo cenene letalske vozovnice pri prevozniku v 100 odstotni lasti države pridejo po zaslugi zvez svojih soprog ali soprogov. Zato tudi je Gregor Virant prepričan, da pri dogovarjanju za nakup letalskih kart po navadnim smrtnikom nedosegljivih popustih ni bilo nič narobe, kar mu je na besedo primorana verjeti tudi poslanska skupina njegove stranke oziroma Državljanske liste.

Medtem ko se v Pozitivni Sloveniji o zadevi Virant zaradi lastnih bremen posameznikov ožigosanih s sumi koruptivnih  dejanj zaenkrat še ne izrekajo in je tudi predsednica vlade Alenka Bratušek prepričana, da bo Gregor Virant že vedel, kaj mu je narediti, če bo KPK v obnovljenem postopku ugotovila, da je storil kaj narobe, so pa v prav tako koalicijskih Socialnih demokratih prepričani, da to je zadeva, ki je zamajala koalicijo, katere vsaj na papirju prioriteta je tudi boj proti korupciji. Da je sicer staro poročilo KPK, na katerega se sklicujejo iz Državljanske liste, danes že povsem brezpredmetno, potrjuje priznanje KPK, da s korespondenco o osebnem dogovarjanju Viranta in komercialnega direktorja Adrie Tomaža Kostanjška med postopkom, v katerem je ugotovila, da pri nakupu letalskih vozovnic s popusti nedosegljivimi navadnim smrtnikom v državi ni bilo nič spornega, pač ni razpolagala.

Kljub temu da sta odvetnik Toneta Krkoviča Jože Hribernik in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič po današnji seji višjega sodišča ocenila, da iz poteka seje ni bilo mogoče razbrati, kakšna bo odločitev sodišča, Janez Janša ostaja prepričan, da bo prvostopenjska sodba v vsakem primeru padla, a da se bo odločitev sodišča očitno zavlekla in se bo sodbo očitno čim bolj poskušalo približati evropskim volitvam. Toda tako to gre. Janša, Janković, Virant, Jakič, Kangler in drugi s sumi korupcije ter zlorabe javnih pooblastil obremenjeni javni funkcionarji niso dejanski ujetniki politično motiviranih sodnih procesov. To tudi pred majskimi evropskimi in jesenskimi lokalnimi volitvami na Slovenskem ostajamo predvsem domači volivke in volivci.   

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem z domačim volilnim telesom kot dejanskim ujetnikom umetno ustvarjanih politično motiviranih sodnih procesov na Slovenskem v zobeh poskrbel Tomaž Z.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness