Sence hutijske države

Oddaja
31. 8. 2019 - 18.00

Vračamo se v serijo oddaj, ki jo posvečamo dvema šiitskima uporniškima skupinama: Hezbolah v Libanonu in Hutiji (Ansar Allah) v Jemnu. V drugi oddaji končujemo s predstavitvijo razvoja hutijskega gibanja, širših razmer v Jemnu med letoma 2010 in 2015, ter razlagamo neposredne vzvode za začetek državljanske vojne.

V tem kontekstu bomo predstavili dogajanje v obdobju vzpona Hutijev (Ansar Allah) na sam vrh jemenske oblasti. Hutiji so po šestih letih bojevanja z vladno vojsko leta 2010 s podpisom premirja končali tako imenovano vojno Sa’dah. V obdobju, ki je nasledilo premirje se je začela intenzivna rast gibanja: Hutiji so postopno osvajali številna območja svoje primarne severne regije Sa’dah, z letom 2011 pa so se aktivno pridružili protestom, ki so potekali v sklopu tako imenovane Arabske pomladi v Jemnu.

V oddaji bomo med drugim razložili tudi hutijsko izključenost iz demokratičnega procesa, ki je nasledil Jemen po odstopu Alija Abdullaha Saleha. Ta je pod pritiskom Saudove Arabije (oziroma Sveta za zalivsko sodelovanje) novembra 2011 podpisal svojo odstopno izjavo. Od takrat dalje pa se je neposredni vpliv Saudove Arabije na Jemen še dodatno krepil. Tako Hutiji, kot prenekatere druge družbeno-politične skupine, so bili izključeni iz vseh pomembnejših tem, ki so jih obravnavali na tako imenovani Nacionalni dialoški konferenci. Tranzicijska vlada pod vodstvom Abdrabbuha Mansurja Hadija pa je vrhunec hutijskega nasprotovanja dosegla s poskusom vpeljave federalnega regijskega sistema. Sodeč po tem, bi neposeljeno regijo Hadramaut z največjimi zalogami nafte ločili od vseh ostalih regij.

Ob boku z nesoglasji vezanimi na vprašanje regije Hadramaut, močnemu vplivu tujih držav - predvsem Saudove Arabije - na proces gradnje Jemna po Arabski pomladi, in nekaterimi drugimi vprašljivimi reformami tranzicijske vlade, so trenja med začasno vlado in Hutji postopno naraščala. Leta 2014 so Hutiji tako zavzeli prestolnico Sano in postopno začeli svoj osvajalni pohod. Z februarjem 2015 je gibanje tudi formalno prevzelo jemensko oblast. Manj kot dva meseca pozneje so Hutiji v sodelovanju s svojim dolgoletnim nasprotnikom Alijem Abdullahom Salehom začeli prodirati proti južnemu mestu Aden, kjer je mednarodno priznano vlado vodil začasni predsednik Hadi. Hutije so tako rekoč tik pred vstopom in najverjetnejšim zavzetjem mesta ustavili letalski napadi Sveta za zalivsko sodelovanje - vodeni s strani Saudove Arabije.  

 

V tokratni oddaji se nam pridružuje zgodovinar in poznavalec jemenske družbe in zgodovine Isa Blumi.   

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.