15. 10. 2024 – 16.00

JEKej podpore med mladimi?

Audio file
Vir: RTV Slovenija, MMC, posnetek zaslona
Vir: JEK 2
Audio file
2. 10. 2024 – 16.00
O čem bomo odločali na posvetovalnem referendum o izpeljavi projekta JEK 2 s podporo koalicije in opozicije?

Včeraj zvečer je v polni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma potekala Razprava mladih o JEK 2. Razpravo so organizirali predstavniki študentskih svetov Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Fakultete za strojništvo in Fakultete za elektrotehniko. Ne gre sicer za prvo tako razpravo, predstavniki omenjenih fakultet so v preteklosti podobne okrogle mize že organizirali. Namen razprav je, tako organizatorji, spodbuditi študente inženirskih strok k aktivnemu sodelovanju v javnem diskurzu. Tokrat so »zaradi zavedanja, da energetska prihodnost zadeva vse stroke,« na razpravo povabili še predstavnike Pravne fakultete, Ekonomske fakultete in Fakultete za družbene vede ter predstavnico organizacije Mladi za podnebno pravičnost.

Toda tokratna razprava se je vseeno nekoliko razlikovala od prejšnjih, saj gre pred posvetovalnim referendumom o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem za trenutno najbolj vročo politično temo. Razprave so se udeležili vidni predstavniki politike, nanjo so organizatorji vabili z lično urejenimi promocijskimi profili na družbenih omrežjih in spletno stranjo, prenos Radiotelevizije Slovenija na portalu MMC, vse skupaj pa so sponzorirala podjetja Elektro-Slovenija, Dewesoft in Akrapovič. Organizatorji o razpravi trdijo, da je apolitična, saj je poudarek na mnenjih obeh strani, ter neodvisna, ker ni podrejna političnim in gospodarskim interesom, ter da je strokovna. Vendar pogovor ni bil ne apolitičen, ne neodvisen, in kot bomo videli, je pod vprašajem tudi njegova strokovnost.

Vir: Kolaž: Wikimedia Commons, Wikipedia
Audio file
8. 10. 2024 – 16.00
Ima se može se, nema se krade se

Uvodni nagovor sta med drugim imela predsednik državnega sveta Marko Lotrič in minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije iz vrst Gibanja Svoboda Igor Papič, sicer znanstveni svetnik na Fakulteti za elektrotehniko. V uvodnem nagovoru sta oba izrazila podporo projektu JEK 2, Papič je udeležence tudi pozval k udeležbi na referendumu. Z izbiro uvodnih govorcev, še posebej ministra Papiča, je razprava, še preden se je začela, dobila politični ton. Papič namreč kot minister in član največje koalicijske stranke, ki ji predseduje še en doktor elektrotehnike in nekdanji direktor energetskega distributerja GEN-I Robert Golob, pač ne more nastopati kot nevtralna oseba.

Prav tako razprava ni bila neodvisna. Kot že omenjeno, sta bili med sponzorji razprave tudi podjetji Dewesoft in Akrapovič. Visoki predstavniki obeh podjetij že dalj časa lobirajo za izgradnjo drugega bloka krške elektrarne. Še več, v sredini septembra sta Igor Akrapovič in Jure Knez, večinski lastnik Dewesofta, skupaj z ustanoviteljem L-Tek Radkom Luzarjem izrazila interes, da bi aktivno sodelovali v načrtovanju, nadzoru in vlaganju v JEK 2. Natančneje, podjetniki bi prispevali 15 do 20 odstotkov investicije, kasneje pa bi za električno energijo iz elektrarne plačali zgolj stroškovno ceno.

Audio file
13. 3. 2024 – 16.00
Zakaj smo ob skupni pobudi Svoboda, SDS, SD in NSi za posvetovalni referendum o JEK 2 lahko zgolj zaskrbljeni?

Glavni sponzorji razprave tako imajo več kot očiten interes, da se na novembrskem posvetovalnem referendumu projektu JEK 2 izrazi državljanska podpora, saj bi to bila podlaga, na kateri bi lahko lobirali za dosego svojih ciljev. Podpora JEK 2 na referendumu bi jim omogočila utemeljevanje svojih želja in dejanj kot interes javnosti. Tako povezava z inženirskimi fakultetami, ki makiavelistično podpirajo jedrsko energijo, pravzaprav ne preseneča. Te fakultete imajo namreč finančno podporo vplivnih energetskih podjetij, jedrsko energijo pa vidijo tudi kot podlago za konkurenčnost slovenskega gospodarstva, kar fakultetam prinaša projekte in denar, diplomantom teh fakultet pa delovna mesta.

Audio file
23. 9. 2022 – 16.00
Kako študente odvrniti od kandidiranja v ŠZ ŠOU v Ljubljani

Postavi se tudi vprašanje, do katere mere je bila ta razprava strokovna. Štirje sodelujoči študentje so namreč člani študentskih svetov na fakultetah, kjer študirajo. Hkrati se kaže tudi povezava med sodelujočimi in poslanskim klubom Povezani. Uvodni govorec in eden od organizatorjev Nejc Tacer je tako predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani in tudi član organizacije Sile na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Predstavnik Pravne fakultete Ajas Midžan je bil med letoma 2018 in 2020 predsednik Študentskega zbora ŠOU, med letoma 2018 in 2022 pa predsednik študentske organizacije Pravne fakultete. Panelist s Fakultete za ekonomijo Matej Lino Pirc je pred dvema letoma kot namestnik člana predsedstva Študentskega sveta Ekonomske fakultete po telefonu nadlegoval kandidatki, ki sta na volitvah v zbor ŠOU želeli kandidirati proti skupini Povezani. Po vsem navedenem se zdi, da so kot kriterij izbire večine sodelujočih študentov prevladala poznanstva in ne strokovnost. To tezo potrjuje tudi dejstvo, da na razpravi ni sodeloval noben predstavnik Fakultete za matematiko in fiziko. Slednja je namreč z magistrskim programom Jedrska tehnika edina fakulteta Univerze v Ljubljani, ki izobražuje temeljni kader na področju jedrske energije.

Razprava mladih o JEK 2 tako ni bila nič drugega kot nabiranje podpore mladih pred novembrskim referendumom. Pri tem sta moči združila politika in predstavniki kapitala, ki si od večinske podpore na sicer posvetovalnem referendumu obetajo določene finančne koristi. Pri tem so jim na pomoč priskočili študentje karieristi, pardon, radovedni in aktivnega vključevanja željni študentje, ki lahko sodelovanje na dogodku uporabijo najmanj kot točko v življenjepisu. 
 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.